שתף קטע נבחר
 

תופעות בהיריון - והרגע שצריך לגשת לבדיקה

הגינקולוגים ממשיכים לומר ש"היריון זו לא מחלה", אבל את כבר יודעת שבתשעת החודשים הקרובים את עלולה לחוות שלל תסמינים ותופעות - מבעיות עיכול ועד עליית לחץ דם וצירים מדומים. מתי הבעיות דורשות פנייה לרופא?

חלמת הרבה על הרגע הזה, אך לא ציפית שתשעת החודשים יהיו רכבת הרים של תופעות מוזרות או בעיות רפואיות. אבל בדרך להפוך לאימא את צפויה לחוות שלל תסמינים. אפשר להירגע - רובם, גם הטורדניים ביותר, חולפים מאליהם ולא יסכנו את בריאותך.

 

ובכל זאת, זה לא פשוט: בעיות במערכת העיכול, הפרעות זיכרון, עליית לחץ דם, עייפות, ואפילו צירים עשויים ללוות אותך לא מעט פעמים. אז מתי מדובר בסימנים דחופים שדורשים בדיקת רופא, ואילו תסמינים תוכלי להקל לבד? בסיועו של פרופ' אייל שיינר, מומחה לגינקולוגיה מהמרכז הרפואי סורוקה, אנו מביאים את המדריך המלא לתסמיני ההיריון, ואיך להימלט מהם בשלום.

 

הקפידי על ארוחות קטנות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הקפידי על ארוחות קטנות(צילום: shutterstock)

בחילות

זו אחת מתופעות הלוואי המטרידות ביותר בהיריון: מרבית הנשים ההרות סובלות מבחילות והקאות, בעיקר בשליש הראשון להיריון. הסברה היא כי התסמין מעיד על היריון תקין, משום שהבחילות וההקאות נגרמות על ידי שינויים הורמונליים תקינים שאופיינים להיריון, ובהם עלייה של הורמון ההיריון HCG.

 

איך מטפלים: כדי להתגבר על התופעה הלא נעימה הזו כדאי להקפיד על ארוחות קטנות, כלומר פיזור של התזונה לאורך היום ובמנות קטנות. אלה יעמיסו פחות על הקיבה הרגישה. כדאי גם להימנע ממזון מטוגן. תוכלי לנסות גם לא מעט תרופות סבתא יעילות, כמו צריכה של לימון וגינג'ר. יש טיפולים תרופתיים יעילים כמו פראמין, שנמצא יעיל ובטוח בהיריון; דיקלקטין, המבוסס על שילוב של ויטמין B6; והתרופה האנטיהיסטמינית דוקסילאמין.

 

מתי לרוץ לרופא: אין צורך להתפנות לחדר מיון, אלא כשמדובר בהקאות קשות עד כדי התייבשות, המתאפיינת במיעוט במתן שתן, יובש בפה, ישנוניות או ירידה במצב ההכרה.

 

קראו עוד:

כל השיטות שעזרו לנו ללדת בלי אפידורל

"חייבת לאהוב את עצמי בשביל הילד שבתוכי"

הכנה ללידה לגברים - "רוצים להיות חלק פעיל"

 

דימום

בכ־20% מההריונות מופיע דימום בשליש הראשון. אם הוא קל, בדרך כלל אין סיבה לדאגה; דימום קל עלול להיגרם משחיקה של הרקמה הרגישה באזור צוואר הרחם, למשל לאחר בדיקה גינקולוגית, או עקב השתרשות העובר ברחם. דימומים כאלה נחשבים לתקינים ובלתי מזיקים, ורוב ההריונות ממשיכים כתקנם. עם זאת, דימומים אחרים עלולים להיות סימן לבעיה חמורה יותר.

 

מתי לרוץ לרופא: דימום בתחילת ההיריון עלול להיות תסמין להפלה, והוא דורש תמיד בדיקה. גם במחצית השנייה של ההיריון דימום עלול לבשר על בעיות בשליה, כמו שליית פתח (שליה המושרשת על אזור צוואר הרחם) או היפרדות שליה, ולכן בהופעת דימום יש לגשת לבדיקה.

 

כאבי בטן

מדובר בתופעה נפוצה ומוכרת. הסיבות השכיחות לכאבי בטן הן גדילת הרחם ומתיחת הרצועות התומכות בו, או כאבים בעצמות האגן. הסיבות האלה סבירות ואינן דורשות התייחסות רפואית. עם זאת, כאבי בטן המגיחים מהגב ומגיעים בגלים נחשדים כצירים, ואם הם מופיעים בשבוע מוקדם, יש לגשת לחדר מיון.

 

מתי לגשת לרופא: כלל האצבע - אם הכאב חזק ואת מוטרדת, גשי לבדיקה. בנוסף, כל מקרה של דימום או ירידת מים, או כאשר יש צירים כל שלוש דקות, דורש בדיקה גינקולוגית.

 

אם יש כאב בטן חזק - גשי לבדיקה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אם יש כאב בטן חזק - גשי לבדיקה(צילום: shutterstock)

צירים

צירי לידה עשויים להופיע כבר בשבועות המוקדמים של ההיריון. מדובר בכיווץ וקיצור שרירי הרחם, ותפקידם לרכך ולפתוח את צוואר הרחם ולסייע לירידת התינוק בתעלת הלידה.

 

ציר מאופיין בכאב שמתחיל מהגב וממשיך לכיוון הבטן, והוא מלווה בהתקשות הבטן עקב התכווצות הרחם. עוצמת הכאב בצירים משתנה מאישה לאישה, אבל צירים אמיתיים הולכים ומתגברים ככל שמתקדמת הפתיחה של צוואר הרחם. רוב הנשים מדווחות שכאבי הצירים דומים ללחץ חזק מאוד ולכאב לאורך האגן, הגב התחתון והבטן.

 

לעיתים ישנם צירים מדומים, הקרויים "ברקסטון-היקס". מדובר בצירים לא סדירים שאינם גורמים לפתיחה או מחיקה (קיצור) של צוואר הרחם. צירים אלה מופיעים כבר בשליש השני של ההיריון כהתכווצויות או התקשויות של הרחם או של הבטן, ולעיתים הם נמשכים אפילו 60 שניות.

 

לא כל הנשים חשות את ההתכווצויות הללו בהיריון, ולמעשה הן רק הכנה לדבר האמיתי שיגיע בהמשך. צירים מדומים בדרך כלל אינם סדירים, ואין ביכולתם להביא בסופו של דבר ללידה.

 

מתי לגשת לבדיקה: כאשר יש כאב שחשוד כצירים לפני מועד הלידה (לפני שבוע 37), יש צורך בבדיקה. הצוות הרפואי יעריך ויחליט אם אכן מדובר בצירים ולפיכך יחליט אם לתת טיפול להרחקת צירים. כמו כן, כאב המלווה בדימום או חשד לירידת מים תמיד דורשים בדיקה.

 

לעיתים מקור הלחץ והכאב איננו ציר אלא תופעות אחרות, למשל דלקת בדרכי השתן והרחבת עצמות האגן. הצוות הרפואי מיומן בהערכה ובסיווג הכאב, ולכן אם יש ספק הרי אין ספק - גשי להיבדק.

 

סחרחורות

בהיריון עלולות להופיע סחרחורות מעת לעת. תופעה זו עלולה להיות מסוכנת ולהעיד על בעיות הורמונליות, כמו הפרעות בתפקוד בלוטת התריס, או חסר דם - מצב שכיח בהיריון, משום שהעובר צורך כמויות גבוהות של ברזל. זה גם המקום להזכיר שתכשירי ברזל הם חיוניים וחשובים לכל אישה הרה.

 

מתי לגשת לבדיקה: כל מצב של סחרחורת דורש בדיקה רפואית.

 

שכחה

"טפשת היריון" היא תופעה שנויה במחלוקת, ולא בטוח שהיא אמיתית. בכל אופן, הבשורות הטובות הן שאם אכן קיימת השכחה, היא לרוב חולפת בתוך שישה שבועות מהלידה. אין ממש טיפול לתסמונת הזו - אם היא אכן קיימת - והיא אינה דורשת פנייה לרופא.

 

עליית לחץ דם

היריון מאופיין בדרך כלל בירידת לחץ דם, ולכן עליית לחץ דם בהיריון היא תופעה מטרידה שמחייבת בדיקה. לחץ דם מעל 140/90 או עלייה של אחד הערכים(הסיסטולי, כלומר הערך הגבוה, או הדיאסטולי, כלומר הערך הנמוך מבין השניים) עלולים להעיד על רעלת הריון, מצב רפואי המתרחש בכ-5-7% מההריונות ומאופיין בעליית לחץ דם, עליה בכמות החלבון בשתן ובצקת. מדובר במחלה שעלולה להיות קשה והטיפול המוחלט בה הוא יילוד. מסיבה זו חשוב לעקוב אחרי לחץ הדם בטיפת חלב או בקופות חולים.

 

מתי לגשת לבדיקה: בכל עליה של לחץ הדם מעבר לערך המקסימלי התקין (140/90).

 

עליית לחץ דם בהיריון מחייבת בדיקה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עליית לחץ דם בהיריון מחייבת בדיקה(צילום: shutterstock)

האטה בתנועות עובר

אחת מדרכי התקשורת של האם מול העובר היא תנועותיו. עם זאת, נדיר שחשים תנועות לפני השבוע ה-20 להריון. תחילה תנועות העובר נדירות יחסית ובקושי מורגשות. בהדרגה נעשות התנועות חזקות יותר ואז תוכל האישה להבדיל בין תנועות העובר לבין פעילות אחרת, כמו תנועות המעיים, גזים, והתכווצויות הרחם. כדאי לזכור כי לעובר ישנם מחזורי עירנות ושינה, והוא אינו בתנועה כל שעות היממה.

 

מתי לגשת לבדיקה: הרופאים ממליצים החל מהשבוע ה-28 לספור תנועות פעמיים ביום, בבוקר ובערב. אם חשתן ארבע תנועות בחצי שעה, מדובר בתופעה תקינה. אם לא חשתם בתנועות, רצוי לאכול מזון מתוק ולספור שוב. אם עדיין לא חשתם בתנועות, יש לגשת לבדיקה שתכלול אולטרסאונד או ניטור עובר.

 

צימאון

לא מדובר על תלונה שכיחה, ולעתים צימאון, שתיה מרובה והשתנה מרובה הם שילוב סימנים המעידים על סוכרת הריונית ממנה סובלות 3 עד 5% מהנשים בישראל. חשד כזה דורש בדיקת דם לסוכר בצם, בדיקת שתם והעמסת סוכר. ויש לזכור כי לעיתים צימאון שתיה מרובה והשתנה מרובה הינן סימנים לסוכרת, ואז יש לבצע בדיקת דם כמו למשל סוכר בצום, לעיתים בדיקת שתן, וכמובן לא לשכוח לבצע העמסת סוכר.

 

לכ-40% מתוך הנשים הסובלות מסוכרת הריונית לא יהיו כלל תסמינים מוקדמים לתופעה שעלולה לגרום לסיבוכים לאם ולעובר. לכן בדיקת העמסת סוכר חשובה מאוד. הבדיקה מתבצעת בשבוע 24-28 להריון והיא מומלצת לכלל הנשים ההרות. הבדיקה כוללת שתיה של 50 גרם גלוקוז ובדיקת דם שעה לאחר מכן. ערך תקין הינו מתחת ל-140. אם הערך איננו תקין, נשלחת היולדת להעמסה מלאה של 100 גרם שאותה יש לבצע אחרי צום מהלילה וכוללת ארבע בדיקות דם. שני ערכים חריגים יגדירו סוכרת הריונית.

 

מתי לגשת לבדיקה: בכל מקרה של צימאון מוגבר ממושך, שתיה מרובה חריגה מבדרך כלל או השתנה מרובה.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

עצירות

זוהי אחת התופעות השכיחות ביותר בהיריון, שנובעת מסיבות רבות ובהן עליה בהורמון פרוגסטרון, לחץ של הרחם על המעיים, או כתופעת לוואי מנטילת תכשירי הברזל המומלצים לנשים הרות.

 

כדי להתגבר על הבעיה מומלץ להקפיד על שתיה מרובה, עדיף מים צלולים ולא משקאות מוגזים או קפה. פעילות גופנית נודעת כמסייעת להפחתת עצירות. כדאי להימנע ממאכלים הגורמים לעצירות, ולהוסיף לתזונה שמן זית, סיבים תזונתיים או פרוביוטיקה.

 

מתי לגשת לרופא: בכל מקרה של עצירות עיקשת הגורמת לכאבים, אי נוחות או דימום מפי הטבעת.

 

מתיחות עור

הגדילה המהירה של הרחם גוררת מתיחה של העור. כשהעור נמתח ואינו משומן מספיק, הוא מתאפיין בסדקים זעירים. עור סדוק ויבש הופך לרגיש למגע עם מים ולמעשה כמעט עם כל דבר.

 

מה שלא היה גורם לרגישות בעבר, מתחיל לגרום לכך בעת ההיריון. במקביל נוצרים סימני מתיחה ורדרדים. במצב של היריון תאומים כאשר הרחם גדול באופן מהותי, התופעה ניכרת יותר.

 

הטיפול החשוב הינו שמירה על לחות של העור: עור לח גמיש יותר ופחות נוטה להיסדק. מומלץ לברר ברשתות הפארם על תכשירים ייעודיים לעור יבש היפואלרגניים ובעלי רמת חומציות המתאימה לחומציות התקינה של העור. בנוסף תוכלי להיעזר בתכשירי לחות מתאימים, החל מסבונים ושמפו או שמני רחצה נטולי בושם.

 

ייעוץ רפואי: פרופ' אייל שיינר, מומחה לגינקולוגיה ומנהל מחלקת נשים ויולדות, המרכז הרפואי סורוקה 

 

וברגע האמת: כיצד מבצעים לידת חירום בבית? צפו -

 

צילום: אלי סגל, עריכה: אביתר כהן

צילום: אלי סגל, עריכה: אביתר כהן

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מרבית הנשים סובלות מבחילות בשליש הראשון להיריון
צילום: shutterstock
מומלצים