מיי: "לא הייתה ברירה, מי שתוקף בנשק כימי נענש"
ראש ממשלת בריטניה נאמה הבוקר על התקיפה המשולבת עם ארה"ב וצרפת בסוריה: "פגענו במטרות ספציפיות, עשינו את הדבר הנכון ושלחנו מסר ברור". צרפת פרסמה דו"ח מודיעיני שמוכיח שאסד תקף את אזרחיו בגז כלור
טראמפ התבטא רבות בשבוע האחרון בעניין הטבח הכימי שביצע המשטר בתושבי העיירה דומא. בשעה 03:55 לפנות בוקר שוגרו כ-110 טילים לעבר שורת יעדים סוריים בדמשק ומחוצה לה.
מיי אמרה שהמתקפה של בריטניה ובעלות בריתה נועדה למנוע סבל הומניטרי נוסף, באמצעות פגיעה בנשק הכימי של סוריה. "ההיסטוריה מלמדת אותנו שכאשר מאיימים על החוקים הבינלאומיים ששומרים עלינו, אנחנו חייבים לקום ולהגן עליהם. זה מה שתמיד עשינו, ומה שנמשיך לעשות", אמרה מיי.
המטרות העיקריות של התקיפה המערבית היו אתרים לאחסון של נשק כימי, שסוריה מחזיקה למרות ההסכם לפירוקה מנשק כימי. לפי צבא סוריה שוגרו כ-110 טילים ולטענת המשטר, כמו גם לטענת רוסיה, "רובם יורטו".
בניגוד להכחשות של סוריה ורוסיה, ארה"ב צרפת ובריטניה טוענות שבשאר אסד השתמש בגז כלור בדומא בשבת שעברה. "מידע מודיעיני אמין מצביע על כך שגורמים בצבא הסורי תיאמו ביניהם את מה שנראה כשימוש בגז כלור בדומא ב-7 באפריל. אף ארגון אחר לא ביצע את המתקפה", אמרה מיי. "האופוזיציה לא מפעילה מסוקים או משתמשת בחביות נפץ".
"היינו מעדיפים דרך אלטרנטיבית, אבל במקרה הזה אין אחת כזו. אנחנו לא יכולים לאפשר ששימוש בנשק כימי יהיה דבר נורמלי, בסוריה, בריטניה וכל מקום אחר", הוסיפה מיי על ירי הטילים לפנות בוקר. "שלחנו מסר ברור לכל מי שחושב שאפשר להשתמש בנשק כימי מבלי להיענש", הוסיפה ראש ממשלת בריטניה, באמירה שמכוונת לא רק לסוריה אלא גם לבעלת בריתה, רוסיה.
מיי סירבה לומר אם אסד יכול להמשיך להנהיג את סוריה כל עוד הוא ממשיך לתקוף בנשק כימי את אזרחיו. "זאת שאלה גדולה יותר על פתרון פוליטי עתידי בסוריה", אמרה מיי. "נמשיך לפעול בערוצים הדיפלומטיים והפוליטיים עם בעלות הברית והשותפות הבינלאומיות שלנו", הוסיפה ראש הממשלה והבהירה שהתקיפה בסוריה לא נועדה להחליף את השלטון.
מיי קשרה בין הטבח והתגובה להרעלת המרגל סרגיי סקריפל, תקרית שהביאה לשפל ביחסים בין בריטניה לרוסיה. במסר לוולדימיר פוטין אמרה מיי שהתקיפה נועדה למנוע שימוש בנשק כימי "בסוריה ומחוצה לה". בבריטניה אמרו שההרעלה של המרגל ובתו בגז עצבים היא "המתקפה הכימית החמורה באירופה מאז מלחמת העולם השנייה".
ממשלת צרפת פרסמה הבוקר "מידע אמין" שמתאר, כביכול, את מה שקרה בדומא ב-7 באפריל ואת השימשו של אסד בגז כלור. צרפת מסרה כי אין בידה דגימות של הנשק הכימי, אך התגובה הצבאית הלילה מתבססת על מידע מודיעיני שקובע כי "אין תרחיש אחר חוץ מביצוע המתקפה על ידי הכוחות הסוריים".
בין השאר פרסמה צרפת תמונות של נפגעים סורים שסובלים מסימנים שנגרמים מחשיפה לנשק כימי, ומסרה כי אין ראיה שמצביעה על כך שארגון טרור שפועל באזור השתלט על נשק כימי של הצבא הסורי. הדו"ח קובע כי בשנה החולפת השתמשה סוריה 44 פעמים בנשק כימי נגד אזרחיה. לפי צרפת ל"מתקפה הגדולה" בדומא קדמו שמונה מתקפות כלור.
נשיא צרפת עמנואל מקרון אמר אחרי המתקפה: "ב-7 באפריל 2018 עשרות גברים, נשים וילדים בדומא נטבחו בשימוש כימי – הפרה מוחלטת של החוק הבינלאומי והחלטות מועצת הביטחון. העובדות, והאחריות של המשטר הסורי, הן מעבר לכל ספק. הקו האדום שנקבע על ידי צרפת במאי 2017 נחצה. לכן הוריתי לכוחות החמושים הצרפתיים להתערב הלילה. אנחנו לא יכולים לגלות סובלנות לשימוש בנשק כימי – שמהווה סכנה מיידית לעם הסורי ולביטחון הקולקטיבי שלנו".