S-300 בסוריה: צריך להיערך, אבל אפשר לנטרל
ההכרזה של הרוסים בעקבות התקיפה הלילה שימכרו לסוריה מערכת S-300, תחייב את ישראל להיערכות שונה. אלו טילים שמסוגלים לפגוע במטוסים בגובה רב וגם ליירט טילי שיוט. עם זאת, המערכת כבר לא חדשה ומוכרת לישראל ולאמריקנים, שפיתחו יכולות לשבש אותה
צריך להתייחס ברצינות להצהרתו של ראש אגף המבצעים במטכ"ל הרוסי, הגנרל סרגיי רודסקוי, כי ארצו תמכור לסוריה מערכת טילי יירוט לטווח ארוך מדגם S-300. ולא רק מפני שהרוסים רוצים לבצע פעולת תגמול כואבת נגד האינטרסים האמריקנים, המערביים והישראליים באזור. אלא בעיקר מפני שהרוסים כדרכם מנצלים כל סיטואציה כדי להגדיל את הכנסותיהם במטבע זר על חשבון מצוקת בעלות בריתם.
מערכת S-300 היא יעילה ומתקדמת יותר מכל מערכת טילי נ"מ אחרת שנמצאת בידי הסורים כיום. המערכת הזאת יודעת ליירט לא רק מטוסים אלא גם טילים בליסטיים ואולי גם טילי שיוט, בטווחים של מעל 150 קילומטרים ובגובה רב. סוריה ביקשה לקנות טילים כאלה מרוסיה כבר זמן רב והאיראנים היו מוכנים לממן את העסקה, אבל בלחצה של ישראל וארה"ב, רוסיה נמנעה ממכירת טילים אלה לסוריה.
יתרה מזאת, עד לפני כשלוש שנים רוסיה נמנעה זמן רב מהעברת מערכת ה-S-300 לאיראן, אף שאיראן חתמה על חוזה לרכישת טילים אלה לפני יותר מ-10 שנים. המכירה יצאה לפועל רק אחרי הסכם הגרעין, אולם במהלך השנים המערכת הלכה והתיישנה. היא נמכרה כבר ליותר מ-20 מדינות ברחבי העולם ומרכיביה הטכנולוגיים והתדרים שבהם היא פועלת מוכרים היטב בעולם. בנוסף, זאת מערכת גדולה שאי אפשר להחביא אותה או לנייד אותה בקלות, ולכן למרות שהרוסים שידרגו את המערכת בשנים האחרונות כמה פעמים, היא כבר חדלה להוות איום שלא ניתן להתגבר עליו, כפי שהייתה לפני עשר שנים ויותר.
ההיכרות האינטימית שיש לאמריקנים וכנראה גם לישראל עם המערכת, כך אפשר להעריך, אפשרה לפתח במדינות המערב אמצעים לשיבוש ונטרול יכולות המערכת. אף על פי כן, צריך להתייחס ל-S-300 בזהירות אם יגיע לסוריה, משום שהוא מסוגל להוות איום על התעופה האזרחית והצבאית במדינת ישראל ובירדן. הימצאות המערכת בידיי הסורים תחייב נוהלי זהירות וצעדי מנע שכמעט לא היינו צריכים לנקוט עד כה.
יש להניח שהסורים יבקשו מהאיראנים לממן להם את רכישת מערכת ה-S-300, שהדגם הישן שלה נמצא גם בידי קפריסין ובידי יוון. זו מערכת יקרה והרוסים ללא ספק ירוויחו לא מעט אם ימכרו לסורים את המערכת הזאת. אבל הכשרת מפעילים סוריים תיארך זמן רב והרוסים עלולים להיווכח שעשו מקח טעות, אם למשל הסורים ישתמשו במערכת הזאת נגד מטוסי חיל האוויר הישראלי ואם ישראל - כתגמול - תשמיד את ה- S-300. זה יוציא שם רע לתעשיית הנשק הרוסי ואת זה הרוסים לא רוצים. הם גם אינם רוצים להפעיל את המערכת הזאת בעצמם בקבלנות משנה עבור הסורים, כי גם זה כרוך בסיכון גבוה.
השורה התחתונה היא שהרוסים ינסו כנראה למכור את ה-s-300 לסוריה אבל הם לא ימהרו ולא ימכרו את הדגם החדיש ביותר, כדי שאם המערכת תיפגע בעת שהסורים ישתמשו בה נגדנו, הם יוכלו לטעון כדרכם שמאחר שזה אינו הדגם החדיש ביותר, הם אינם מודאגים. בכל מקרה, לאסד אין כסף ולכן האיראנים והרוסים יצטרכו להתחלק בנטל הכלכלי של רכישת המערכת, שעלותה היא מאות מיליוני דולרים. ישראל כאמור, תצטרך להיערך ולוודא שיש בידה אמצעים לנטרל את האיום.