שתף קטע נבחר

אחרי המתקפה בסוריה: "ייתכן שאסד ישתמש שוב בנשק כימי"

האם למשטר הסורי נשארו מצבורי נשק לא-קונבנציונלי, האם רוסיה תכבול את ידיה של ישראל בכל הנוגע לפעילות בסוריה ומי באמת קובע את כללי המשחק החדשים? צפו בדיון באולפן ynet

 

 

התקיפה המשולשת של ארה"ב, בריטניה וצרפת העלתה ספקות לגבי היקף הפגיעה בתשתית הנשק הכימי של נשיא סוריהבשאר אסד, כמו גם ביקורת שנמתחה על המסר שהועבר לשחקנים האזוריים הנוספים במזרח התיכון, קרי, רוסיה ואיראן. ד"ר אמילי לנדאו, ראש התוכנית לבקרת נשק במכון למחקרי ביטחון לאומי, מיקי אהרונסון, חוקרת במכון ירושלים למחקרים אסטרטגיים ותא"ל (מיל')

יוסי קופרווסר, חוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה ולשעבר מנכ"ל המשרד לנושאים אסטרטגיים, הגיעו לאולפן ynet לדיון בנושא.

 

"לא יהיה מפתיע אם אסד ישתמש שוב בנשק כימי, כי ככל הנראה הוא פועל לייצר כמויות חדשות של נשק כזה", אמרה ד"ר לנדאו בפתח דבריה. היא התייחסה לעובדה שזמן קצר אחרי המתקפה נפוצו דיווחים סותרים לגבי היקף הנזק שנגרם לאסד. "לכל אחד יש אינטרס להציג את הסיפור שלו, אבל אני מאמינה לאמריקנים, לבריטים ולצרפתים", אמרה - והוסיפה כי אחת הבעיות בתקיפה הזו היא הזמן שניתן למשטר הסורי להיערך אליה: "אני מניחה שאסד עשה מה שהוא יכול כדי להרחיק מה שאפשר מיעדי המתקפה - אז די ברור שהוא שימר כמות מסוימת של יכולת". 

 

 

"הרוסים מבינים היטב שנחצה קו אדום"

מיקי אהרונסון, חוקרת במכון ירושלים למחקרים אסטרטגיים ולשעבר ראשת חטיבת מדיניות חוץ במועצה לביטחון לאומי, התייחסה לדבריו של השר יובל שטייניץ במשדר, שאמר כי הוא אינו מעריך שרוסיה תכבול את ידיה של ישראל בכל הנוגע לפעילות נגד ההתבססות האיראנית בסוריה: "הרוסים מבינים היטב שנחצה קו אדום והם גם מבינים ששום אינטרס שלהם לא נפגע - גם לפני התקיפה ובמיוחד אחריה".

 

נשיא טורקיה ארדואן מבקר חיילים (צילום: EPA)
"מבין שנחצה קו אדום". פוטין(צילום: EPA)

לדברי אהרונסון, "הרוסים אמרו שהתרחיש הגרוע ביותר קרה ושפוטין נעלב. אני מסתכלת על הצהרה אחרת שלהם, שיש איזו נטייה להתעלם ממנה: הם אומרים למערב - 'גרמתם לאסון הומניטרי חמור יותר ותקפתם מדינה ריבונית'. אלה בדיוק אותן טענות שמשמיעים במערב כלפי רוסיה. בפעם הבאה שמוסקבה תבצע פעילות על אדמה זרה - באילו טענות ניתן יהיה לבוא אליה?". לדברי אהרונסון, למרות התקיפה שיוחסה לישראל בבסיס T4 בסוריה, אז האשימה מוסקבה את ירושלים בהפצצה - "כולם מעוניינים שמנגנון התיאום בין רוסיה לישראל יימשך".

 

הרס מכון מחקר ברזא סוריה ()
ההרס אחרי התקיפה המשולשת

הרס מכון מחקר ברזא סוריה ()

הרס מכון מחקר ברזא סוריה ()

בונקר הטילים שהופצץ (צילום: AP)
(צילום: AP)

"ארה"ב קובעת את כללי המשחק"

תא"ל (מיל') קופרווסר, נשאל האם לדעתו המזרח התיכון נמצא בשליטה מלאה של רוסיה. "כמובן שלא", השיב. "הרוסים מנסים להשפיע כמיטב יכולתם כדי לקדם את האינטרסים שלהם, והם אלה שנאלצו להשקיע כוחות משמעותיים בסוריה כדי להגן על אחד הנכסים החשובים ביותר שלהם - שזה אסד". לדבריו, "האמריקנים לא רוצים להיות כאן או לשלם מחירים כדי לשלוט במה שמתרחש - וראינו את זה גם אצל אובמה וגם אצל טראמפ".

 

"יש שיתוף פעולה בין מוסקבה לטהרן בכל מה שקשור להצלתו של אסד", הוסיף קופרווסר, "אבל מי שקובע את כללי המשחק, במרכיבים מסוימים, זו ארצות הברית". הוא הדגיש כי בתקופת נשיאותו של אובמה, שיתף האחרון פעולה עם רוסיה "ואיפשר לאיראנים להגיע לסוריה ולתפוס בה מקום מרכזי - כי אובמה פשוט לא האמין בכך שארה"ב היא מעצמה. לטראמפ, מנגד, יש גישה אחרת לחלוטין והוא הוכיח את זה גם בשנה שעברה. כנראה שמישהו לא הבין מספיק טוב".

 

"יש חשש שהרוסים ינסו להבהיר לנו שמצופה מאיתנו לגלות רגישות גדולה יותר למציאות שבה הם נתונים וינסו לבקש מאיתנו לעדן את הפעילות מול האיראנים. צריך גם לקחת בחשבון את האפשרות של הבאת מערכת ה-S-300 לסוריה. אני לא חושב שזה סותם את הגולל על יכולתנו לפעול למנוע התבססות איראנית בסוריה, כי זה אינטרס ביטחוני ישראלי מהמעלה הראשונה ואנו עושים אותו בצורה מתמשכת ודי טובה. ישראל צריכה להבהיר לרוסיה בנחישות שעם כל הרגישות והתיאום איתם - האינטרס שלנו הוא למנוע מאיראן להתבסס וליצור לעצמה יכולות צבאיות בסוריה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים