הנשיאה נגד מעקף לבג"ץ: "ביקורת שיפוטית - ערובה לדמוקרטיה"
לנוכח המתקפות הפוליטיות והקריאות להגביל את בג"ץ באמצעות חקיקת פסקת ההתגברות, אמרה השופטת חיות: "אחת הערובות ההכרחיות לקיום ישראל כדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון היא שמירה על ביקורת שיפוטית"
בעיצומה של הסערה הפוליטית לנוכח הקריאות להגביל את יכולת בג"ץ לפסול חוקים ("פסקת ההתגברות"), מביעה נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, התנגדות למהלך וטוענת: "משאנו מבקשים להתהדר, ובצדק, כלפי עם ועולם בהיותנו הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון, עלינו לזכור כי אחת הערובות ההכרחיות לכך היא שמירה על מערכת בתי משפט עצמאית, מקצועית ובלתי תלויה המקיימת ביקורת שיפוטית המגנה על עקרונות היסוד החוקתיים של השיטה".
בהרצאה במרכז למורשת היהדות ע"ש צימבליסטה באוניברסיטת תל אביב, שעסקה באתגרים המשפטיים הכרוכים בשמירה על הלכידות החברתית בישראל, אמרה חיות: "כבר בימיה הראשונים של המדינה ניטשו מחלוקות נוקבות באשר לאופן שבו יש להפוך את חזון הדמוקרטיה הישראלית מחלום למציאות ולחתור לקיומו אל מול האתגרים המורכבים הנגזרים ממציאות חיינו כאן".
"בדברים שאביא בפניכם היום אני מבקשת, מטבע הדברים, להתייחס אל האתגרים העומדים בהקשר זה בפני מערכת בתי המשפט הישראלית - ובראשה בית המשפט העליון - לקידום ושמירה על הלכידות החברתית במציאות הישראלית המורכבת שעליה עמדתי. הקישור של המשפט עם הרעיון של לכידות חברתית עשוי להיראות מוקשה במבט ראשון. הכרעה משפטית מעצם טבעה מצויה תמיד במוקד של מחלוקת. דברים אלה עשויים להיראות נכונים גם לגבי התדיינות במחלוקות ציבוריות, אשר ההכרעה בהן כנראה לעולם לא תוכל להניח את דעת הציבור כולו".
לדברי השופטת חיות, "בבחינה מעמיקה וארוכת טווח נוכל לגלות כי המשפט הוא אחד הגורמים היסודיים אשר יש בהם כדי לכונן קהילה, חברה ותרבות... ככל שתובנה בסיסית זו מקובלת עלינו כנקודת מוצא, כי אז ניתן להשקיף על בית המשפט כעל 'זירה של אחדות' וכמוסד המיישם והמגן על ערכי היסוד המהווים את התשתית להקמת ביתו המדיני של העם היהודי על בסיס דמוקרטי. ערכים אלה משמיעים לנו בראש ובראשונה את עיקרון שלטון החוק. תמציתו של עקרון זה היא כי הכול שווים בפני החוק.
"עקרונות יסוד חשובים נוספים שמשמיעה לנו שיטת המשטר הדמוקרטית הם ההכרה במעמד החוקתי של חירויות האדם וקיומה של ביקורת שיפוטית, אשר לה תפקיד חשוב במערך האיזונים והבלמים המיועד להגנה על חירויות אלה. כל העקרונות הללו הם החוליות החיוניות המקשרות בין חלקי החברה השונים ובשמירה עליהם אנו כשופטים רואים את עיקר תפקידנו. בכך, על פי תפיסתי, תורמת הרשות השופטת תרומה חשובה ומשמעותית ללכידות החברתית כערך העומד בפני עצמו וכמטרה שיש לחזק ולשמר".
נשיאת בית המשפט העליון הוסיפה: "כפי שכבר אמרתי, משימה זו אינה פשוטה כלל ועיקר. אנו השופטים שואפים לכך שבית המשפט ישמש כתובת הנותנת מענה הוגן וסעד לקבוצות השונות באוכלוסייה על כל גווניה והכל תוך איזון מידתי במקום שבו קיימת התנגשות בין ערכים שכל אחד מהם ראוי להגנה. מילת המפתח העולה בהקשר היא סובלנות. המעיין בפסיקתנו לאורך השנים ימצא דוגמאות רבות שבהן יישם בית המשפט עקרונות של סובלנות. כמו כן נוקט בית המשפט ברגישות, באיפוק ובחתירה להגיע אל פתרונות מוסכמים ופרגמטיים אשר ייתרו את הצורך בהכרעה שיפוטית בסוגיות נפיצות מבחינה חברתית".
כחלון מתנגד: "רוצים בחירות? יקבלו"
יצוין כי שופטי בית המשפט העליון אינם מתנגדים להכללת פסקת ההתגברות במסגרת "חוק יסוד: החקיקה", אולם הוויכוח הוא על הרוב להתגברות על פסילת של בג"ץ. שופטי העליון תמכו עד כה ברוב מיוחס של 80 ח"כים להתגברות על פסילה, ואילו השרים שקד ובנט מקדמים הצעה לפיה 61 ח"כים יוכלו לקדם מחדש חוק שנפסל בבג"ץ - דבר שלו מתנגדים שופטי העליון.
מוקדם יותר היום, עם כינוס ראשי מפלגות הקואליציה לדיון על פסקת ההתגברות, גבר הלחץ הפוליטי על שר האוצר משה כחלון, המתנגד לפי שעה להחלשת בית המשפט. בצל המתקפות בליכוד נגדו - אמר כחלון כי הוא תומך "בכל פתרון שייתן מענה לבעיית המסתננים", אך הדגיש כי "יתר הגחמות לא על הפרק". הוא אמר לדרעי: "נתניהו לא מבין שהוא לא יהיה ראש ממשלה בלעדיי?".
כמו כן, לפני הכניסה לישיבת ראשי המפלגות, נשמע כחלון במסדרון כשהוא אומר: "אכרות יד אם הליכוד יקבלו יותר מ-25 מנדטים בבחירות. אם הם רוצים בחירות - הם יקבלו בחירות".
בדיון הבוקר הוצגו לשרים מספר אפשרויות - בהן הנוסח של היועץ המשפטי לממשלה - ובנושא יתקיים דיון המשך שבסופו תתקבל החלטה. כחלון ביקש שכל החלטה בנושא תתקבל בסיכום עם כל ראשי המפלגות - אך ראש הממשלה בנימין נתניהו לא הסכים לו. בפתח ישיבת הממשלה התייחס נתניהו לנושא, ואמר כי "דיון כזה התקיים כבר לפני למעלה מעשור ללא תוצאות; יש לנו רצון להגיע לפתרונות מאוזנים ונכונים כדי להתמודד בדרך אחראית עם אתגרי ההווה והעתיד".
בתוך כך, שר החינוך ויו"ר הבית היהודי נפתלי בנט אמר כי "נוכח הכרסום המתמשך בכוח של הרשות המבצעת בשנים האחרונות, הגיע הזמן שהשופטים יחזרו לשפוט והממשלה תחזור למשול. בנושאים כמו המסתננים והרס בלתי מחבלים קושרים את ידינו. צריך לעבור ממילים למעשים. אתמוך בכל חקיקה בנושא ההתגברות". במהלך הדיון אמר כחלון לנתניהו ובנט: "אם תפסיקו לריב ביניכם - הכול יהיה בסדר".