שתף קטע נבחר

ליצמן התנגד, המנכ"ל מתעקש: עובדים פלסטינים בבתי האבות

מתצהיר שהוגש לבג"צ ושעליו חתום גם מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, עולה כי המשרד פועל לקידום פעיל של ההחלטה לקלוט 1,000 עובדים פלסטינים בענף הסיעוד. זאת על אף ההתנגדות הברורה שהביע סגן השר, יעקב ליצמן, למהלך

פרסום ראשון: מנכ״ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב לא מיישר קו עם עמדתו העקרונית של סגן שר הבריאות בכל הקשור לפתרון משבר כוח האדם באשפוז הסיעודי, ומתכוון להביא 1,000 עובדים פלסטינים לטיפול בקשישים בבתי אבות ובמוסדות סיעודיים בישראל. הבוקר (ב') יתקיים דיון בבג"ץ בעתירה של בתי האבות נגד המדינה על מצב העובדים הסיעודיים בישראל.

 

לפני כארבעה חודשים נחשף ב-ynet וב"ידיעות אחרונות" שמשרד הבריאות מבקש לאשר לפלסטינים מהשטחים לעבוד בבתי אבות ובמוסדות סיעודיים בישראל. "בכוונת הגורמים המקצועיים במשרדי הממשלה הרלוונטיים לבחון את ההמלצה לממשלה להתיר את כניסתם לישראל למטרות עבודה של עובדים פלסטינים וזאת לשם שילובם בענף עבודה מוגדר זה", כתב עורך הדין רן רוזנברג, סגן בכיר במחלקת הבג"צים בפרקליטות המדינה בתשובה לעתירה.


הענף סובל ממשבר. מי יסעד את הקשישים? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הענף סובל ממשבר. מי יסעד את הקשישים?(צילום: shutterstock)
 

"מטבע הדברים קידום מהלך זה מחייב תיאום בדרגים המדיניים והמקצועיים הבכירים ביותר, כמו גם את עיגונו בהחלטת הממשלה". על התצהיר לבית המשפט היה חתום גם מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב בעצמו.

 

אולם לאחר הפרסום, סגן שר הבריאות יעקב ליצמן התבטא באופן ברור נגד הפתרון המוצע של מנכ״ל המשרד. ליצמן אמר שהוא יפעל לפתור את המשבר ולאשר עובדים זרים. הוא הבטיח להשוות את מעמדם של המטפלים במוסדות האשפוז הסיעודי למטפלים בסיעוד בקהילה.

 

עוד כתבות בנושא:

תוך 3 חודשים: מצלמות יופעלו בכל בתי האבות

הטיפול בקשישים נמצא בשפל בריאותי ומוסרי

סימום שיטתי בבתי אבות: "מטשטשים את הקשישים"

 

מהלך כזה יאפשר להביא עובדים זרים לבתי האבות באופן מיידי על בסיס ההסכמים הקיימים בתחום הסיעוד בקהילה. "מוסדות סיעודיים לא יכולים להסתמך על פלסטינים מהשטחים ולכן אני מתנגד לקליטתם", כתב ליצמן לפני מספר חודשים לשר האוצר משה כחלון.

 

המנכ"ל פעל בניגוד לדעת סגן השר

חלפו ארבעה חודשים, ולאחרונה הוגשה תשובה מעודכנת של משרד הבריאות, עליה חתום מנכ״ל המשרד, ובה הוא מפרט את הפעולות שהמשרד נוקט בכדי לאשר את קליטה של עובדים פלסטינים לתחום הסיעוד – בניגוד לדברי סגן השר הממונה.

 

"במסגרת החלטתה הורתה הממשלה על הקצאת מכסה חדשה לענף מוסדות סיעודיים, בהיקף של עד 1,000 עובדים פלסטינים. עוד נקבע בהחלטת הממשלה כי מכסה זו תוקצה על פי קריטריונים שיקבעו על ידי רשות האוכלוסין בהתייעצות עם משרד הבריאות, משרד האוצר, משרד העבודה ומתאם הפעולות בשטחים", כותב עו"ד רוזנברג. על התצהיר הזה חתום גם מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב.

 

בתצהיר לבג"ץ מסביר המנכ"ל על האופן שבו הגיוס יתבצע, ובין היתר נקבע בו שהעובדים צריכים להיות בעלי ידע בסיסי בדיבור בעברית, ורצוי גם בכתיבה ובקריאה, כדי לאפשר תקשורת עם מטופלים. כמו כן, נכתב בתצהיר, כי יש לגייס מועמדים אשר אינם מהווים איום ביטחוני על פי פרופיל שיותאם עם גופי הביטחון, וכי תינתן העדפה על בסיס קרבה בין מקום המגורים למקום ההעסקה.

 

"יותר משש שנים אנחנו נאבקים באיגוד בכדי לפתור את מצוקת כוח האדם בתחום האשפוז הסיעודי, ובמקום שמשרד הבריאות ומנכ״ל המשרד יהיו הראשונים לסייע לנו בפתרון, אנו מוצאים את עצמנו נאלצים להתמודד גם עם ההתנגדות שלהם", אומר רוני עוזרי, יו"ר איגוד בתי האבות. "הדבר תמוה במיוחד לאור האמירה הנחרצת של סגן הבריאות ותמיכתו בפתרון מיידי ואישור עובדים זרים לתחום. אני מקווה שההתגייסות של סגן השר ליצמן תוביל אותנו סוף סוף לפתרון".

 

תגובת משרד הבריאות: "הפלסטינים ישולבו במשורה"

"המנכ"ל עובד בתיאום עם סגן השר ועם גורמי המטה האחרים בממשלה העוסקים בנושא (משרד העבודה והרווחה, רשות האוכלוסין ומשרד האוצר). המדיניות שנקבעה היא כי יש לבחון ולקדם הבאת עובדים זרים בטווח הארוך לענף, אך משום שפעולה זו לוקחת זמן ולא תביא למענה מלא בפני עצמה, וכן אינה תלויה רק במשרד, יש לנקוט בצעדים נוספים.

 

"בין הצעדים הנוספים בהם הוחלט לנקוט: תוספת של 45 מיליון שקל שנקבעה לצורך תמריצי שכר, הכשרת עובדים נוספים ושילוב אמצעים נוספים שיקלו על השחיקה של העובדים בענף. במקביל, הוחלט לבצע בחינה של היעזרות בעובדים מהגדה המערבית שיאושרו בהדרגה על ידי מערכת הביטחון כבלתי מסוכנים וישולבו במשורה. אין פתרון אחד אותו ניתן לקבוע כמענה לבעיית כוח האדם בענף".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
התנגד למהלך. ליצמן
צילום: מוטי קמחי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים