שברו את תקרת הזכוכית: מהנדסות העתיד מסכמות שנה שלישית
מאה תלמידות י"א נרגשות התאספו יחד עם הוריהן והמנטוריות שלהן לערב סיום מיזם "מהנדסות העתיד" שציין שנה שלישית להיווסדו עם פרויקטים פורצי דרך וחידושים טכנולוגיים שעוד ישנו את העולם. "אתן דור ההמשך של המהנדסים בארץ", אמר להן יוסי וייס, מנכ"ל התעשייה האווירית
בשיתוף תעשייה אווירית
מאות אנשים נרגשים התאספו אל ההאנגר הגדול בתעשייה האווירית אתמול (א') כדי להשתתף בטקס הסיום של "מהנדסות העתיד" ולחזות בפרויקטים פורצי דרך, דוגמת גדר מערכת המתריעה על חדירת גופים עויינים, מערכת לניקוי פסולת לוויינים בחלל, זיהוי מצוקה בעזרת רחפנים, ניווט ללא ג'י פי אס ועוד. ליד כל מצג התאספו נערות צעירות נרגשות שהציגו בפני האורחים את הפרויקטים המיוחדים הללו, מדקדקות בפרטים, מסבירות ומשיבות לכל שואל - אחרי הכל, במהלך השבועות האחרונים הן אלו שהובילו ופיתחו וחשבו ויצרו - והמציאו פתרונות שיסייעו לכולנו בעתיד.
מיזם "מהנדסות העתיד'" של ידיעות אחרונות ו-ynet בשיתוף התעשייה האווירית, מציין השנה שלוש שנים להיווסדו, הוא נולד במטרה לאפשר לתלמידות כיתה י"א להתנסות בעולמות הטכנולוגיה והמדעים ולפתח יחד עם מדעניות בכירות - מנטוריות של התעשייה האווירית - מיזמים טכנולוגיים פורצי דרך. הרקע למיזם הוא במחסור ההולך וגובר במהנדסים בכלל, ובמהנדסות בפרט, מה שמציב בסכנה את מעמדה הבינלאומי של ישראל כמעצמת היי-טק וטכנולוגיה.
"מי שהוביל את הקמת התעשייה האווירית – הנשיא שמעון פרס, ז"ל אמר: 'אנשים שאין להם פנטזיה -לא עושים דברים פנטסטיים'. הפנטזיה שלנו, כמו אז, לגדל דורות של מהנדסים מהטובים בעולם שיתרמו לחזונה של מדינת ישראל והתפתחותה," אמר יוסי וייס, מנכ"ל התעשייה האווירית. "היום אתן דור ההמשך של המהנדסים בארץ והאחריות לממש את הפנטזיה הזו היא עתה עליכן.
"פרויקט מהנדסות העתיד נולד על מנת לתת מענה לצורך לאומי אמיתי ודוחק. אין זה סוד שמדינת ישראל, מדינה קטנה שהפכה למעצמת הייטק וטכנולוגיה מובילה בעולם כולו, חווה מחסור הולך וגדל במהנדסים ומהנדסות, מדענים ובוגרי תארים מתקדמים במקצועות ריאליים. הצורך לפעול בנושא הזה הינו הכרחי על מנת לשמר את מעמדה הבינלאומי של ישראל כמובילה בתחום.
"מטרת הפרויקט הינה לעודד אתכן, התלמידות המצטיינות, להמשיך ולדבוק בתחומי המדעים גם בהמשך דרככן, תוך שאתן מקבלות השראה מנשים כמוכן, מצליחות בתפקידן, ותוך שאתן נחשפות לעולמות המופלאים בהן פועלת התעשייה האווירית. אני מקווה שהפרויקט הדגיש לכן עד כמה אתן מוכשרות, והמחיש את יכולותיכן הגבוהות. אם עד היום לא האמנתן בעצמכן, תסתכלו על המיצג שיזמתם ובניתם – פתרתן בעיה ממשית של מדינת ישראל. וכל זה רק בגיל 17".
אחרי שנתיים מוצלחות בהן עבדו 200 נערות מצטיינות על פרויקטים הנדסיים בליווי ובייעוץ של לא פחות מ-40 מדעניות ומהנדסות בכירות מהתעשייה האווירית, ויחד יצרו 20 מוצרים פורצי דרך, השנה הצטרפו אליהן 100 בנות נוספות שעבדו על פרויקטים חדשים ולראשונה מאז השקת המיזם צה"ל עצמו משתתף בו, זאת כדי לחשוב יחד על פרויקטים פורצי דרך שיכולים לתת מענה לצרכים ממשיים של הצבא.
נבחרת המנטוריות כללה השנה 27 מנטוריות, כולן מהנדסות בכירות שעובדות בתעשייה האווירית בתחומים שונים, מאווירונאטיקה דרך פיזיקה ועד הנדסת חומרים. לראשונה השנה הצטרפו לנבחרת גם ארבע מנטוריות עסקיות שליוו את הקבוצות השונות במטרה לייצר מוצרים שיש להם היתכנות עסקית בשטח. בנוסף, כאמור, קצינות של חט"ל משתפות פעולה עם התעשיה האווירית כדי לייצר חידושים טכנולוגיים שיתנו מענה לצרכים האמיתיים של חיילים בשטח.
"אתן מהוות מקור השראה לנוער הישראלי ולבאות אחריכן, כל הכבוד על העבודה שעשיתן פה", אמרה יועצת הרמטכ"ל לענייני מגדר, תת אלוף שרון ניר שנאמה אף היא בטקס.
וייס הודה למנטוריות ואמר: "המעורבות שלכן בפרויקט השנה, היא זו שהובילה את הבנות למימדים גבוהים כמו אלה. אני זוכר שבהתחלה לא היה ברור איך במשך שבעה מפגשים אפשר לייצר מוצר. העבודה שלכן עם הבנות – בסבלנות, אמונה ועבודה קשה – הביאה לתוצאות המדהימות שאנו רואים היום".
וייס אף הודה אף להורי התלמידות ואמר להם כי הם יכולים להיות גאים בבנות המוצלחות שלהם. "בכל מפגש מחדש הופתענו לגלות את המוטיבציה והשכל הישר שיש להן. אני בטוח שאם לא אתם – לא היו מרשות לעצמן לפרוץ גבולות".
נציגת התלמידות רות בוסיס סיפרה עד כמה היה חשוב לה ולחברותיה להיות חלק מהפרויקט המושקע ופותח הדלתות, וסיכמה: "תודה שאפשרתם לכולנו לראות עד להיכן אנו רוצות להגיע. אנו מרגישות שתעשייה שלמה מאמינה בנו ועומדת מאחורינו".
בשיתוף תעשייה אווירית