חט"ל על הזמן
אחד מרגעי השיא של פרויקט "מהנדסות העתיד" הוא הסיור שאורגן לבנות במתחם חט"ל בתל השומר – המקום שבו מפתחים בצה"ל אמצעי לחימה ושוקדים על מתן פתרונות לאתגרים מבצעיים וטכנולוגיים. בין ביקור במעבדת החומרים והכימיה לצפייה בתצוגת רחפנים, הבנות שוחחו עם קצינות וחיילות שמשרתות בחטיבה, נחשפו לצרכים אמיתיים של הצבא, ועשו היכרות עם הבסיס שהן עצמן עשויות לנחות בו כשיגיע זמנן להתגייס
בשיתוף תעשייה אווירית
נרגשות, נלהבות וסקרניות הגיעו בנות פרויקט "מהנדסות העתיד 3" לבסיס צה"ל בתל השומר. היעד לביקור: מתחם חט"ל – החטיבה הטכנולוגית של זרוע היבשה. הבנות הביטו בסקרנות בביתנים הצבאיים, בסיסמאות הכתובות על השלטים ובחיילים במדים הירוקים – מראות שבעוד לא הרבה זמן יהיו לחלק מהמציאות היומית שלהן. ומי יודע, אולי חלקן ימצאו את עצמן משרתות בבסיס הזה.
השנה, לרגל חגיגות עצמאות 70 שנה לישראל, הפך צה"ל לראשונה לשותף מלא בפרויקט. למנטוריות התעשייה האווירית צורפו גם מנטוריות מחט"ל, המסייעות לבנות לקדם את הפיתוח של נושאים שמולם מתמודדת החטיבה ביומיום, כחלק מדרישות המגיעות מהיחידות המבצעיות של צה"ל. גולת הכותרת של שיתוף פעולה זה היא הביקור הנוכחי במעבדות חט"ל בבסיס תל השומר.
בואו להכיר את הפרויקטים פורצי הדרך של מהנדסות העתיד 3
את הסיור פותחת אל"מ נורית קדוש, ראש מחלקת משקים, אחזקה ותוכניות עבודה בחטיבה. היא מספרת לבנות על חט"ל וייעודה בצה"ל כמפתחת אמצעי לחימה, אמצעי סיוע לחימה ואמצעי תקשוב - משלב הפיתוח ועד לשימוש. מסבירה על הסמכות המקצועית של החטיבה בתחומי הפיתוח בצה"ל ובמתן מענה לפעולות מבצעיות מיוחדות בלו"ז קצר ובזמינות גבוהה.
"אנחנו מארחים את בנות המחזור השלישי של מהנדסות העתיד לסיור בחט"ל על מנת להראות להן מעט ממה שעושים החיילים והחיילות שמשרתים בחטיבה", מספרת לנו אל"מ קדוש, בזמן שהבנות מתפזרות להמשך הפעילות במתחם. "הבנות נחשפות בביקור בראש ובראשונה ליחידה טכנולוגית מתקדמת ליבשה ובכלל, ובאותה נשימה לתחומי עשייה טכנולוגיים ומדעיים. עצם הבחירה שלהן במסלולים מעין אלו תאפשר להן בעתיד להשתלב בשירות משמעותי בצה"ל, ובהמשך, בתפקידים חשובים במשק האזרחי".
אתגרים מבצעיים
לבנות תוכנן סיור מרתק ומאלף שכולל ביקור במספר מעבדות של החטיבה וצפייה בתצוגת רחפנים. יחד הן נחשפו לחלק מהאתגרים המבצעיים והטכנולוגיים שהמשרתים בחטיבה מתמודדים איתם במהלך העשייה היומיומית. "בחרנו להשתלב בפרויקט כחלק מאירועי שנת ה־70 למדינה, ובכלל כחלק מהעצמה של הקצינות והמשרתות אצלנו בחטיבה, תוך חיבור הקצינות המצטיינות שלנו עם המנטוריות של התעשייה האווירית והצגת פרויקטים שבהם אנו עוסקים לצורך מציאת פתרונות טכנולוגיים לצרכים מבצעיים", אומרת אל"מ קדוש. "השאיפה האישית שלי היא לראות את כל הבנות שמשתתפות בפרויקט השנה מתגייסות לחט"ל ועושות שירות משמעותי ומאתגר מקצועית ואישית".
אחת המנטוריות שהצטרפו לפרויקט היא רס"ן ליטל קרז'נר, רמ"ד תואר בחט"ל. ליטל עובדת עם בנות קבוצה שמפתחת מערכות למניעת תקלות ברחפנים וניכר שהיא מתרגשת מכך שהבנות הגיעו סוף־סוף לבסיס ונחשפות לפעילות החטיבה במו עיניהן. "מדובר בשיתוף פעולה מבורך", היא אומרת. "מעבר לכך שהבנות מדהימות ומלאות ביצירתיות וחדשנות, כל מנטורית נותנת את הערך המוסף שלה, בין אם מדובר במנטורית מהתעשייה האווירית שמספרת להן מה קורה מבחינה מקצועית באזרחות ומהם יחסי הגומלין בתעשייה, ובין אם מדובר במנטוריות הצה"ליות המביאות לבנות את הצד הצבאי ואיך החטיבה הטכנולוגית ליבשה פועלת ומתנהלת".
לדברי קרז'נר, "השילוב הזה מראה לבנות את כל עולם התוכן שבו הן יעסקו אם ילכו ללימודי הנדסה, שזו השאיפה שלנו. מה שמיוחד בחט"ל זה שהיא לוקחת כמעט את כל ענפי ההנדסה והופכת אותם למציאות. לכן, אם הבנות ירכשו השכלה מתאימה כמו הנדסת מכונות, הנדסת חשמל, מתמטיקה, כימיה וכו', הן יוכלו להיות המהנדסות שיעצבו את שדה הקרב של המחר".
ליטל מוסיפה כי נוכחותן של מנטוריות צעירות יחסית מעניקה ערך מוסף גבוה לבנות. "כל אדם מחפש מודלים לחיקוי, והבנות רואות מנטוריות שהן מהנדסות בצה"ל בגילאים יחסית צעירים, הקרובים לגילן, וזה נותן להן השראה רבה ומודל לחיקוי. הן שואלות אותנו על השירות הצבאי ועל הבחינה הפסיכומטרית. זו נקודת הזמן החשובה ביותר שבה אנו יכולות להשפיע עליהן שילכו ללמוד, ישקיעו וייכנסו לתחומי ההנדסה. בקבוצה שלי בפרויקט השתדלנו שכל הרעיונות יהיו מאוד צמודים לקרקע וברי יישום, ואני אכן מאמינה שהנושא שבו עסקנו, פתרונות לתקלות ברחפנים, אכן יוטמע לאחר מכן בצבא על ידי צוותי פיתוח".
ארבע תחנות
במהלך הסיור ביקרו בנות הפרויקט בארבע תחנות במתחם. תחנה אחת היא מעבדת החומרים והכימיה של חט"ל - סמכות טכנית בתחומים כמו מתכות, פלסטיקה וחומרי נפץ. המעבדה עוסקת באופן שוטף בסינתזה של חומרי נפץ מאולתרים, חקרי כשל, הסקת מסקנות מפיגועים, ועוד. חוקרי המעבדה הציגו לבנות חלק מיכולותיהם בתחומים אלו. התחנה השנייה הייתה מעבדת מר"ס – מעבדה שאחראית על פיתוח אפליקציות מתקדמות למערכת מר"ס (מערכת רבת סנסורים המשדרת כמות רבה של נתונים למרכז שליטה מרכזי, שיודע לנתח את הנתונים בצורה ממוחשבת). בתחנה השלישית צפו הבנות בתצוגת רחפנים טקטיים ברמת גדודי החי"ר והוצגו להן גם רחפנים לגדודי האיסוף היכולים לשלב מצלמות לילה. בתחנה הרביעית הן נחשפו לאמצעי תקשורת, ניווט, שליטה ובקרה ותוכנה. לבנות הוצגו אמצעי ניווט לרכב אוטונומי, תא סלולרי טקטי נישא, יכולות מציאות רבודה (AR) לצרכי שליטה ובקרה, והן קיבלו הסבר כיצד מפתחים תוכנה מבצעית תוך התמודדות עם היקפי מידע גדולים ולמידת מכונה, ועוד.
למרות החום הכבד ששרר ביום הביקור, ניכר שהתלמידות התלהבו מעצם המעמד ומחשיפתן לפעילות החטיבה הצבאית הייחודית העוסקת בתחומים הקרובים לליבן. "אני מאוד מתרגשת להיות פה היום, מאוד חיכיתי למפגש הזה כי אמרו שנראה דברים מעניינים בחט"ל", מספרת לורן גמרסני מרחובות, "אנחנו כבר לקראת סיום הפרויקט ובקבוצה שלי אנחנו מפתחות פתרונות לרובוט שיודע לנווט באזור ללא קליטת GPS. הביקור במעבדות חט"ל, שבו נחשפנו לפרויקטים של החטיבה, גורם לי להבין שמה שאנחנו עושים בכיתת הפעילות זה מאוד ריאלי, והפתרון שאנחנו עובדות עליו עשוי להיות מוצג בהמשך בצה"ל".
אצל חלק מהבנות הסיור ממש יצר את הרצון לשרת בחטיבה. עדן ניסימוב מראשון־לציון אומרת: "ממש נהניתי בסיור במעבדות בעיקר כי ראינו סוגי רחפנים שלא ראיתי עד היום. המפגש פה עושה לי ממש חשק לשרת בחטיבה הזו. זה נראה לי מאוד מעניין ויצירתי לשרת פה. זו הפעם הראשונה שאני נמצאת בבסיס צבאי וחשבתי שזה יהיה מקום קשוח, סגור ואולי אפילו קצת קודר, ואני רואה עכשיו שאנשים מחייכים פה ומאוד ונחמדים. מבחינתי המקום מאוד מזמין".
שני לוסטיג מפתח־תקווה מוסיפה: "אני מאוד מתרשמת מהסיור המעניין, ובמיוחד מהרחפנים שלא ראיתי או שמעתי עליהם עד היום ושיצא לנו כעת להטיס את חלקם. אלו דברים שלא הייתי נחשפת אליהם באף מקום אחר וזה מאוד מרתק להיות כאן. אני עוד לא יודעת אם אגיע לחט"ל בשירות הצבאי אבל זו בהחלט אופציה נוספת לשקול אותה כעת".
תוך כדי הביקור הבנות מקבלות מושג על הצרכים המבצעיים האמיתיים של צה"ל ועל התרומה שיכולה להיות להן בהגשמתם. "ביקרנו בחדר שבו הוצגו לנו פיתוחים חדשניים שעוזרים ללוחמה היבשתית דרך הסייבר והמחשב, פיתוחים של תוכנות שעוזרות לחיילים בשטח ומאחורי המסך לחשב כל מיני ממצאים ולהגיע לדברים שעין האדם לא יכולה להגיע אליהם לבד", מספרת יובל מושייב מתל־אביב. "אני מאוד נמשכת לטכנולוגיה ומתרגשת לקראת השירות הצבאי ואני בהחלט רואה את עצמי ביחידה טכנולוגית בצה"ל".
ליונינה נוביק מהיישוב חשמונאים הביקור מסייע לתכנן את העתיד המקצועי שלה. "אני ממש מתעניינת בתחום הנדסת האווירונאוטיקה ורוצה לעסוק בו בעתיד, והביקור שלנו בתעשייה האווירית בכלל ובתצוגת הרחפנים בחט"ל בפרט חיזק לי את הרצון הזה. השאיפה שלי היא להיות עתודאית בתחום הנדסת האווירונאוטיקה בצה"ל ואני מאמינה שאגיע לשם. בדמיון שלי ראיתי את הבסיס הצבאי כמקום הרבה יותר קשוח וקשה, אבל למען האמת מאוד נחמד פה, יש מדשאות ירוקות וכולם מאוד חברותיים. זה נראה לי ממש כיף ועושה חשק להתגייס ליחידה טכנולוגית כמו חט"ל".
עדי אבנרי מקריית־מלאכי מסכמת: "אנחנו מתגייסות בעוד כשנתיים ואני חושבת שחשוב מאוד שניחשף לפן הצבאי של הפרויקט כי זה באמת העתיד שלנו. כשאני רואה אנשים כאלה ופרויקט מעצים כזה, ששובר את תקרת הזכוכית שלפיה בנים הם יותר משפיעים ויותר מעורבים בתחומי הטכנולוגיה, זה נותן לי איזושהי דחיפה ללכת לכיוון הזה. מבחינתי, הנשים בחט"ל ראויות להערצה".
הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"
בשיתוף תעשייה אווירית