שתף קטע נבחר

 

עצמאים בשטח: הגיל שהילדים יכולים לעשות דברים לבד

חושבים שהילד שלכם בוגר ואחראי אבל מתלבטים מתי אפשר להשאיר אותו לבד בבית או לתת לו לצאת עם חברים לסרט? מדריך שיעשה סדר להורים שרוצים ילדים עצמאיים אבל דואגים לביטחונם

 

 

המטרה שלנו היא לגדל ילדים עצמאים שמסוגלים להתנהל בצורה בטוחה בעולם. תפקידנו לתת לילדים כלים, להדריך אותם, להציב בפניהם גבולות ברורים, להשגיח עליהם, ולא פחות חשוב - לדעת מתי לשחרר אותם לעצמאות שלהם.

 

העצמאות לא מושגת ביום אחד. לכל גיל יש יכולות אחרות, ולפיהן נקבעים כללים למה שאפשר לעשות לבד. עם זאת, לא כל הילדים מתקדמים בקצב אחיד בכל המדדים ולכן על ההורים להפעיל שיקול דעת ולהחליט אם הילד שלהם הגיע לרמת בשלות המאפשרת לו לבצע לבד כל פעולה.

 

לפעמים הורים מרגישים שהילד שלהם מספיק בוגר ועצמאי אבל לא בטוחים אם כדאי לאפשר לו לעשות כל מיני פעולות בכוחות עצמו ולהשאיר אותו לבד בבית. "לפי חוק העונשין אסור להשאיר ילד מתחת לגיל שש ללא השגחה ראויה", אומרת אורלי סילבינגר, מנ"כלית ארגון בטרם לבטיחות ילדים. "לדעתנו מדובר בגיל צעיר מדי. לפי המלצות ארגון בטרם, החל מגילאי 11-9 ניתן להשאיר ילדים לבד עד שעתיים ומגילאי 14-12 ניתן להשאיר ילדים לפרקי זמן ארוכים יותר".

 

האם הילד מוכן רגשית לקחת את האחריות? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
האם הילד מוכן רגשית לקחת את האחריות?(צילום: shutterstock)

לדברי סילבינגר, ישנם שישה מדדים שצריך לבחון כדי לדעת אם הילד מסוגל להישאר לבד:

 

1. האם הילד יודע לדאוג לעצמו? האם הוא מסוגל לקחת לבד שתייה ואוכל? האם הוא יודע להעסיק את עצמו? האם הוא יודע להתקשר ולבקש עזרה במקרה הצורך?

 

2. האם הילד מוכן להישאר לבד? שוחחו עם הילד ובחנו את תגובתו ותחושותיו לרעיון שיישאר לבד. זכרו שאין גיל שבו ילד הופך לפתע לאחראי ובוגר, וחשוב שיהיה מוכן רגשית לקחת את האחריות.

 

3. כיצד הילד מתמודד עם מצבי לחץ? מצבים חריגים לדוגמה - מחלה או היפגעות קלה, איבוד טלפון או מפתח, הפסקת חשמל, דפיקות בדלת, הצפה, שריפה וכד'. תנו לילד כלים נכונים להתמודדות ובדקו את המסוגלות שלו להגיב בקור רוח ובצורה נכונה לתרחישים שונים.

 

4. האם הבית בטוח לילדים? ילדים הם סקרנים מטבעם. דאגו לייצר עבורם מרחב בטוח ככל האפשר: התקינו גלאי עשן, בצעו בדיקה לתקינות מערכת גז, וודאו כי מערכת החשמל תקינה, הוציאו או נעלו כלי נשק וחומרים מסוכנים כגון רעלים וחומרי הדברה.

 

5. איך יוצרים קשר? הילד חייב לדעת כיצד להשיג את ההורים. הקפידו לתקשר עם הילדים באופן קבוע, ודאגו למבוגר אחראי זמין (קרוב משפחה או שכן) בכדי לסייע במקרה חירום.

 

6. מה מותר ומה אסור? תאמו כללים ברורים לזמן השהייה לבד: האם מותר להזמין חברים? מה הכללים לבישול ושימוש במכשירי חשמל שונים? ילד שאחראי מספיק כדי להיות לבד, אינו בהכרח אחראי מספיק כדי לבשל לבד.

 

קראו עוד:

לטפל בילדים בעזרת הטבע

9 מיתוסים על הפרעת קשב וריכוז

מנסים לדובב את הילדים? אתם עושים טעות

 

האם יש הבדל בין להשאיר ילד ביום ובלילה מבחינת בטיחות וכללי זהירות?

"ברור שיש הבדל אבל הוא לא בהכרח בהיבט של בטיחות וזהירות אלא יותר של מוכנות רגשית ופסיכולוגית. רק אחרי שהילד נמצא זמן לבדו בבית במהלך היום, מכיר את כללי ההתנהגות וכללי הבטיחות ונשמע להם, וחש בטוח בעצמו, אפשר להשאירו לבד גם בשעות הלילה. בכל מקרה, לא רצוי להשאיר ילד לבד בלילה לפני גיל 12. חשוב להשאיר מספר טלפון של מבוגר זמין שיוכל להגיע במקרה הצורך".

 

ומה לגבי שמירה על אח צעיר?

"כאשר מדובר בשמירה על תינוק או פעוט צעיר מגיל שנתיים, מומלץ כי האח הבוגר יהיה לפחות בן 14. כאשר מדובר באח צעיר בן שנתיים ומעלה, מומלץ כי האח הבוגר יהיה בן 12 ומעלה. נהלו שיחה מקדימה עם הילדים לוודא כי הם נכונים לקבל על עצמם אחריות זו. יש לתת לאח הבוגר הנחיות מדויקות על כללי הבטיחות, כיצד לפעול במצבי חירום ואיך להעסיק את האח הקטן. דאגו שהאח הבוגר אכן משגיח על האח הצעיר ודעתו אינה מוסחת במסכים".

 

מתי ילד יכול להתקלח ללא השגחת הורה?

"עד גיל חמש אסור להשאיר ילד לבד בחדר האמבטיה אפילו לרגע אחד. הסכנות באמבטיה כוללות סכנת טביעה, כוויה ממי הברז והחלקה. רק בסביבות גיל שמונה אפשר לתת לילד לכוון את המים ולפתוח את הברז לבדו. בין גיל חמש לשמונה מומלץ לתרגל עם הילד את הפעולות השגרתיות במקלחת תחת השגחה של ההורה, תוך הקפדה על כללי הבטיחות".

 

צעצועי אמבטיה (צילום: shutterstock)
לא לעזוב אותם לרגע עד גיל חמש(צילום: shutterstock)

מתי ילד יכול לבשל לבד ולחתוך סלט בכוחות עצמו?

"בישול הוא מיומנות נרכשת. למרות שהמטבח טומן בחובו סכנות רבות, ישנם יתרונות רבים בהנגשת חווית הבישול לילדים החל מגיל צעיר. אם מקפידים על כללי הבטיחות ומתאימים את הפעולה לגיל הילד ויכולותיו, אפשר לשתף את הילדים בהכנת הארוחה כבר מגיל צעיר. חשוב מאוד לא להשאיר את הילדים לבד במטבח, לפקח על פעילותם, להרחיק מאש גלויה ומתנור פועל, להרחיק מסכינים ולשים לב שידיות הסירים לא בולטות מהשיש. למדו את הילדים את כללי הבטיחות ושננו אותם".

 

"ילדים בגילאי 5-3 יכולים לשטוף פירות וירקות, לחתוך חסה, לקלוף בצל ושום, למדוד חומרים בכוס מדידה, לשפוך לקערה, לערבב ולהשתמש בחותכני עוגיות. ילדים בגיל חמש ומעלה יכולים להפריד ביצים, לקלף ירקות, להפוך חביתה, לכוון תנור לחום מתאים, לכבות תנור ולהפעיל קומקום. החל מגיל עשר אפשר להתחיל לעבוד עם אש גלויה, בהשגחה צמודה של ההורה.

 

"החל מגיל 14 ילד יכול להתחיל לבשל ללא נוכחות ההורה, בתנאי שעבר הכשרה מלאה של ההורה ויודע להתמודד עם המצבים הצפויים במטבח וגם עם תרחישים בלתי צפויים, למשל - לא מכבים שמן שנדלק, עם מים".

 

לפעמים הכללים בבית מאוד ברורים לילדים אבל כשהם רוצים לעבור לבד כביש ובשלב מאוחר יותר לצאת לבד עם חברים ולנסוע בתחבורה ציבורית גם פה יש דילמה מתי הרגע הנכון שאפשר לתת לסמוך עליהם לגמרי. "ילד לא חוצה כביש לבד לפני גיל תשע", מדגישה סילבינגר. "בכבישים סואנים, מומלץ לאפשר לילד לחצות לבד בגיל מבוגר יותר. חציית כביש היא תהליך נלמד שצריך להתבצע על ידי ההורים באמצעות מתן דוגמה אישית, שיחה ודיון".

 

מתי לאפשר לחברים לנסוע יחד ברכבת/אוטובוס, להסתובב בקניון או לנסוע לסרט ללא ליווי מבוגר?

"יציאה לבילוי משותף עם חברים, ללא ליווי מבוגר, תלויה בילדים עצמם ובאזור המגורים. בגילאי 12-11 ילדים יכולים לצאת לקניון או לבלות בסרט ללא ליווי מבוגר. נסיעה ברכבת או באוטובוס לבד תיעשה לאחר שהילד תירגל את הנסיעה בתחבורה ציבורית בליווי מבוגר. רק כאשר הילד חש בטוח ומכיר את הדרך, הוא יכול לנסוע לבד בתחבורה ציבורית".

 

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
למדו את הילדים מה לעשות במצבי חירום
צילום: shutterstock
מומלצים