לא נעים לראות עסק סגור - מהפכת הנגישות כבר כאן
לאחר שחוקק חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, תשנ"ח - 1998, ובוצעו לאחריו תקנות הנגישות שקרמו עור וגידים, החלה מהפכת הנגישות בישראל
השינויים הרגולטורים בשנים האחרונות חייבו עצמאיים וחברות להנגיש את מבנה העסק ומתן השירותים לאנשים עם מוגבלויות. בעל עסק קיים אשר מבקש לחדש את רישיונו או שנמצא בהליך רישוי לעסק חדש, מתבקש להוכיח כי העסק הינו מונגש בהתאם לחוק הנגישות.
נגישות לעסקים הינה חיונית וחשובה לכלל לקוחותיה, על פי מחקר 20% מהאוכלוסייה הינה בעלת לקות מסוימת. הנגשת העסק הינה קלה יותר כאשר הנגישות מוטמעת בתכנון ראשוני שהאדריכל ומורשה הנגישות עובדים יחדיו, כך שהתאמות הנגישות מיושמות כבר בבנייתו. לעומת הנגשת עסק קיים, שלעיתים לא תוכנן כראוי ויש להטמיע את המבנה ברכיבי נגישות מורכבים: התקנת מעלית או בניית שירותים נגישים, המצריכים משאבים רבים כשלעיתים מדובר בעלויות כבדות מאוד.
כל עסק אמור להיות מונגש, החל בדרך רציפה וכלה בכלל חלקי המבנה הציבורי. הדרך הנגישה מתחילה מהמדרכה או מחנייה נגישה ועד לחלל העסק, ובתוך העסק עצמו צריך שיהיו מעברים נגישים, דלפק, כיסאות, שולחנות ועוד.
חשוב לדעת: אחריות ההנגשה לעסק מתחלקת באופן הבא:
א. השטחים המקשרים מהמדרכה אל העסק יהיו באחריות בעלי הבניין.
ב. בעל העסק אמור להנגיש את כלל הוראות הנגישות בשטחו למעט הנגשה הדורשת היתר בנייה, שהיא תהיה במימון ובאחריות בעלי הבניין.
בנוסף לנגישות המבנה יהיה צורך לקבל הנחיות ממורשה נגישות השירות, להטמיע נהלים בארגון, להעביר הדרכות למנהלים ולעובדים, להנגיש את אתר האינטרנט, האפליקציות ועוד.
התחלת הרגולציה בעסקים
חוק הנגישות (חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, תשנ"ח - 1998) הוטמע בחוק רישוי עסקים, תשכ"ח - 1968, ועסק אשר מיועד לקבל רישיון או לחדשו, אמור לקבל את אישור הנגישות של מורשה נגישות מתו"ס (מבנים, תשתיות וסביבה) ומורשה נגישות השירות.
מורשה נגישות הינו יועץ אשר קיבל את הסמכתו ממשרד הכלכלה, כשכיום יש שתי הסמכות בתחום הנגישות:
א. מורשה נגישות מתו"ס – בעל זכות לאשר הנגשת מבנים, תשתיות וסביבה.
ב. מורשה נגישות השירות – בעל זכות לאשר את הנגישות ה"רכה", כגון: ציוד, אתר אינטרנט, נהלים, הדרכות, אמצעי עזר ועוד.
כמי שמלווה עסקים וחברות רבות בתחום רישוי עסקים, להערכתי כ-30% מהעסקים מתקשים להוציא רישיון עסק, לאור חוסר התאמות נגישות המבנה הגוררות שינויים תכנוניים בעלי השלכות כלכליות כבדות.
מה היית מציע לעסקים לעשות? ראשית, הייתי מציע לבעלי העסקים בטרם פתיחת המקום לבחון האם הנכס המיועד נגיש על-ידי מורשה נגישות. כמו כן, בעת תכנון פנימי של העסק עליהם לקחת בחשבון כי תכנון מקדים עם מורשה נגישות ימנע עלויות נוספות בהמשך.
כותב המאמר הינו דרור קופל, מנכ"ל חברת קופל פתרונות נגישות ורישוי לעסקים בע"מ, מורשה נגישות מתו"ס ומורשה נגישות שירות.
http://www.kopel-negishut.co.il