שתף קטע נבחר

 

מפגש מיוחד: כל מקבלי האות הכי גבוה בצה"ל

מאז קום המדינה ובכל מלחמות ישראל, 40 לוחמים בלבד זכו בעיטור הגבורה. מתוכם, רק תשעה חיים בינינו כיום. ערב יום העצמאות ה-70 הפגשנו אותם לריאיון משותף ראשון. הכתבה המלאה - מחר בגיליון יום העצמאות של "ידיעות אחרונות"

 

מפגש הצל"שניקים

מפגש הצל"שניקים

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מהי גבורה? בשאלה הזו מתחבטים תשעת מקבלי עיטור הגבורה במפגש נדיר שכינס "ידיעות אחרונות" לרגל יום העצמאות ה־70 למדינה. שאול ורדי, משה לוי, אביגדור קהלני, עמי אילון, יובל נריה, יאיר רחלי, צבי גרינגולד, גד רפן ודן זיו הם הישראלים החיים היחידים שזכו לענוד את אות הגבוה ביותר שניתן בצה"ל על "מעשה גבורה עילאית שנעשה בעת לחימה מול פני האויב תוך חירוף נפש". והם, בכלל לא בטוחים שהם כאלה.

 

"אני חושב שבמקרה שלי הייתה הגזמה בתיאור מעשה הגבורה", אומר יאיר רחלי שזכה בעיטור במלחמת העצמאות. "היו אחרים שהגיע להם יותר ממני. אין לי מושג למה אני קיבלתי ולא הם. אני לא רואה בקבלת העיטור ערך גדול ואף פעם לא ייחסתי לו חשיבות. גם לא השתתפתי בביקורים בבית הנשיא ובאירועים אחרים שהוזמנתי אליהם בזכותו".

מקבלי עיטור הגבורה גבורה  (צילום: יונתן בלום )
תשעת מקבלי עיטור הגבורה במפגש המיוחד(צילום: יונתן בלום )
 

"יש בגרעין של חלוקת האות הזה משהו מאוד לא פשוט וגם לא הוגן כלפי אחרים שהיו ראויים לו לא פחות מאיתנו", מסכים פרופ' יובל נריה שקיבל את האות במלחמת יום הכיפורים. "עיטור ניתן על מעשים שיש להם עדויות, אבל היו מעשי גבורה רבים שלא נותרו להם עדים. לי אישית העיטור גרם למשבר מתמשך שכלל שאלות כמו האם זה בכלל הגיע לי, מה עשיתי בהשוואה לאחרים, מה היה שם שהם ראו ואני לא ראיתי. כי החוויה האישית שלי הייתה מאד שונה מגבורה, היו בה הרבה מבוכה ופחד. ובכלל, איך אפשר למדוד גבורה? הרי זה משהו מופשט. ויחד עם זאת, אני לא חושב שהמשבר האישי שלי הוא סיבה להפסיק את המנהג הזה. כמעט להיפך".

 

"חטיבה 188 במלחמת יום כיפור קיבלה מעט מדי עיטורים, למרות שאין ספק שהיו שם סיפורי מופת, מסיבה פשוטה: צמרת הפיקוד נהרגה במלחמה", אומר גד רפן שקיבל את עיטור הגבורה על חלקו במלחמת ששת הימים. "כשהגיע שלב איסוף סיפורי הגבורה, לא היה יותר מדי מי שיספר אותם. לעומת זאת חטיבה שבע, שלשמחתי נותרו ממנה הרבה בחיים, ידעה להביא את הסיפורים. אני מאמין שהשיקולים לחלוקת עיטורי הגבורה לא היו נקיים. זה לא לגמרי טהור, ולדעה הזו שותפים חברים שלי, יוצאי צבא, שבכל מפגש חברתי מדברים על מישהו שקיבל ולא הגיע לו וההיפך".

 

הכתבה המלאה - מחר ב"ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יונתן בלום
המפגש המיוחד
צילום: יונתן בלום
מומלצים