שתף קטע נבחר

מחקר: זבוב פעיל מינית מעדיף שלא לצרוך אלכוהול

זבובי פירות שחווים הזדווגות ואת שלב פליטת הזרע כחוויה מתגמלת, נמנעים מצריכת אלכוהול, כך עולה ממחקר של חוקרים מהפקולטה למדעי החיים ומהמרכז לחקר המוח באוניברסיטת בר אילן. לדברי החוקרים, תהליך המצוי בזבובי פירות ועד ליונקים ובני אדם, עשוי לקדם את הבנת המנגנונים הקשורים בהתמכרות

 

(סטילס: אבי ג'ייקוב, הפקולטה למדעי החיים באוני' בר אילן)
 

החוקרות ד"ר גלית שוחט-אופיר ותלמידת המחקר שיר זר-קריספיל מהפקולטה למדעי החיים והמרכז לחקר המוח באוניברסיטת בר אילן בשיתוף עם צוות חוקרים מבר אילן וממכון המחקר ג׳ניליה שבארה״ב, גילו כי ישנו מכנה משותף בין זבובי פירות ליונקים בכל הנוגע לאופן שבו המוח מעבד תגמול, וכי בדומה ליונקים, שלב פליטת הזרע הינו השלב המתגמל בתהליך ההזדווגות.

 

המחקר שפורסם הערב (ה') בכתב העת המדעי "Current Biology", נמשך כשלוש שנים ובמהלכו נבדקו מאות זבובי פירות.

 

זבוב פירות (צילום: shutterstock)
זבובי פירות בהזדווגות(צילום: shutterstock)

 

"לבעלי חיים יש שתי מטרות עיקריות בחיים, לשרוד ולהתרבות. מערכות התגמול במוח מחזקות באופן חיובי התנהגויות החיוניות להישרדות דוגמת אכילה, שתיה, הזדווגות וטיפול בצאצאים באמצעות צימודן לחוויה של עונג הגורמת לבעל החיים לחזור על ההתנהגות הרצויה", מסבירה ד"ר שוחט-אופיר.

 

הזדווגות מוצלחת - תגמול טבעי לזבובים

על פי החוקרים, המוח מעבד באופן דומה תגמולים טבעיים בקרב זבובים וגם בני אדם. לדבריהן, הזדווגות מוצלחת היא תגמול טבעי עבור זבובי פירות, וגורמת לעלייה בביטוי של חלבון קצר במוח הנקרא נוירופפטיד מסוג F. לזכרים דחויים מבחינה מינית יש רמות נמוכות של אותו חלבון במוח, והם מעדיפים לצרוך אלכוהול כתגמול אלטרנטיבי.

 

במחקר קודם שנערך ע"י שוחט-אופיר לפני כשש שנים התגלה כי שינוי בהתבטאות של חלבון קצר (ניורופפטיד F ) במוחות הזכרים שנדחו על ידי הנקבות, מוביל אותם לשתות הרבה יותר אלכוהול מאשר חבריהם הזבובים שהצליחו להזדווג ללא בעיה.

 

ד
ד"ר גלית שוחט-אופיר (ימין) ושיר זר-קריספיל (שמאל), אוניברסיטת בר-אילן(צילום: חן דמארי)

 

"מכבים ומפעילים גנים אצל הזבובים"

"לזבובי פירות יש התנהגות מורכבת בדומה לבני האדם ותגליות בחיות הנחשבות לפשוטות יחסית, כמו הזבובים, רלוונטית להבנת מוח האדם. הזבוב, למרות היותו חרק זעיר, צריך לעבד כמות אינפורמציה עצומה, החל ממהירות מעוף, מרחק מאובייקטים, סכנות מטורפים ואינפורמציה שמקורה באינטראקציה חברתית באופן שמרביתו לא ידוע עדיין למדע. בזכות מחקר רב שנים של חוקרים רבים, ישנה יכולת להגביר ולהחליש גנים אצל הזבובים, ולכבות ולהדליק נוירונים באופן מלאכותי, כלים המאפשרים לנתח ולהבין מנגנונים מורכבים״  

 

צוות החוקרים ניסה לגלות מהו האירוע מתוך סדרת האירועים המתרחשים במהלך החיזור ועד להזדווגות, הוא האחראי לתחושת התגמול בקרב הזבובים. באמצעות טכניקה גנטית חדישה בה ניתן להפעיל באופן מלאכותי נוירונים באמצעות אור (אופטוגנטיקה), הצליחו החוקרים להפריד בין שלבי החיזור ההתחלתיים לשלב הסופי של ההזדווגות.

 

תרשים הזדווגות זבובי פירות (צילום: Sokolowski, M.B. Drosophila: genetics meets behaviour. Nat. Rev. Genet. 2, 879-890)
תרשים הזדווגות זבובי פירות(צילום: Sokolowski, M.B. Drosophila: genetics meets behaviour. Nat. Rev. Genet. 2, 879-890)

 

 

 

החוקרים בדקו האם תהליך פליטת הזרע אצל הזבובים הזכרים נתפס כחוויה מהנה עבורם. לשם כך נעזרו במתקן בו חלק ממנו מואר בתאורה שגורמת להפעלה מלאכותית של הנוירונים הגורמים לפליטת זרע ונערך מעקב אחרי תנועת הזבובים בשטח המתקן.

 

במחקר התגלה כי הזבובים העדיפו לשהות בצד שגורם להפעלת הנוירונים והחוקרים הסיקו מכך, כי הפעלתם הגורמת לשפיכת זרע, הינה מהנה עבור הזבובים, גם בהיעדר נקבות.

 

זבוב פירות (צילום: shutterstock)
זבובי פירות מזדווגים(צילום: shutterstock)

 

זבובים מתוגמלים, נמנעו ממזון עם אלכוהול

בנוסף, הזבובים הצליחו לבחון זיכרונות לחוויות המתגמלת באמצעות יצירת קשר בין הפעלת הנוירונים לריח מיוחד שהוכנס לזירת הבדיקה. החוקרים בדקו באם הזבובים העדיפו את הריח שהוצמד להפעלת הנוירונים, אשר הזכיר לזבובים את החוויה המתגמלת. על פי החוקרים, הזבובים גילו העדפה בולטת לריח המדובר.

 

בתום סדרת ניסיונות שארכו מספר ימים, במהלכן חוו זכרי הזבובים מספר אירועים של הפעלת מלאכותית של הנוירונים האחראים על שפיכת הזרע, גילו החוקרים רמות גבוהות של החלבון נוירופפטיד מסוג F, בדומה לרמות המופיעות אצל זבובים שהזדווגו באופן טבעי עם נקבות.

 

הזבובים שחוו את התגמול המדובר, נמנעו לחלוטין מצריכת מזון שהכיל אלכוהול, ברגע שניתנה להם אפשרות לבחור בין מזון ללא אלכוהול למזון עם אלכוהול. "כך שלמעשה ההפעלה המלאכותית של הנוירונים הגורמים לפליטת זרע, הצליחה לחקות באופן מלא את הערך המתגמל של הזדווגות טבעית, ובמצב כזה אלכוהול לא נתפס כמתגמל״ מסבירה ד"ר שוחט-אופיר.

 

זבוב פירות (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

לדבריה, "העקרונות שבאמצעותם המוח מעבד תגמולים הינו שמור בצורה מופלאה בין אורגניזמים פשוטים ליונקים ובני אדם, זאת מאחר והמדובר במנגנון מאוד בסיסי החיוני להישרדות של בעלי חיים. סמים ואלכוהול משפיעים אף הם על אותם מנגנונים במוח המעבדים תגמולים טבעיים, ועל כן עשויים להוביל להתמכרות".

 

לדברי החוקרת, החלבון המייצג את רמת התגמול במוח קיים בקרב זבובים, יונקים ובני אדם. רמתו נמוכה בקרב בני אדם הסובלים מפוסט טראומה ודיכאון. "הבנת התהליך בזבובי פירות תורמת להבנת האופן שבו מוח האדם מעבד תגמולים טבעיים וסמים, וכיצד חוויות המשפיעות על הערך המתגמל של אלכוהול, משפיעות על הסיכוי להתמכר", היא מסכמת.

 

על פי החוקרים, המחקר מציע כי "המצב הפנימי של החיה משפיע על האופן שבו תגמולים נתפסים, ועל המוטיבציה לצרוך תגמולים חיצוניים דוגמת אלכוהול. אנלוגיה למצב הפנימי של החיה, היא שמצב תגמול גבוה מיוצג ע״י מיכל מלא בתגמול, ומצב תגמול נמוך ע״י מיכל ריק. נוירופפטיד F משמש כמצוף המעיד על רמת התגמול במיכל ומתרגם שינויים ברמת התגמול למוטיבציה למלא את המיכל. ניתן לשער, שהסיכון לפתח התמכרות לסמים תהיה תלויה בגודל ״המיכל״ אותו יש למלא, או ברגישות לשינויים ברמות התגמול". 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים