יומן מסע
פרוייקט ‘מסע’ מביא מדי שנה 12 אלף צעירים מרחבי העולם לישראל. אחרי שנה הם חוזרים הביתה שגרירים של ישראל. חלקם בכלל מחליטים להישאר. השבוע הם ערכו טקס יום זיכרון בלטרון והבטיחו: “70 השנים הבאות הן באחריותנו”
פרוייקט "מסע" המשותף לממשלת ישראל והסוכנות היהודית, הוקם בשנת 2004 במטרה לעודד שהות של יהודים צעירים בישראל לתקופה סמסטר עד שנה. הפרויקט מפעיל מדי שנה למעלה מ-200 תכניות ומסלולי לימודים, התנדבות, חילופי סטודנטים ועוד.
"מטרת המיזם הייתה לחבר את צעירי התפוצות למדינת ישראל, לחזק את הקשר שלהם עם הזהות היהודית דרך חווית חיים משמעותית בישראל. כאשר הצעירים", מסבירה אבישר, "מבלים בין חצי שנה לשנה בישראל הם מרגישים, רואים וחווים את ישראל מבפנים. בתקופה בה הם חיים בינינו, מתקיים באופן טבעי מפגש בלתי אמצעי עם החברה הישראלית על כל הגוונים והחלקים וניתן לחבר צעירים לישראל ממקום כן ועמוק יותר”.
12 אלף צעירים מגיעים במסגרת התכנית בכל שנה לישראל. 6500 מהם מגיעים מצפון אמריקה, 2000 מרוסיה ומזרח אירופה, 1500 מאמריקה הלטינית ו-1500 נוספים מאירופה, בעיקר צרפת ובריטניה. שאר הצעירים המשתתפים מגיעים מרחבי העולם, ממרוקו ועד ניו זילנד.
"הצעירים שמגיעים אלינו, חלקם בוגרי תנועות הנוער הציוניות, חלקם סטודנטים שמגיעים ללימודים וחלקם מגיעים לתכניות קריירה, התמחות במשק הישראלי ועבודה”.
צעירי התכנית יכולים להשתלב בעבודה בהיי-טק, בתכנית מיוחדת ללימודי אנגלית בפריפריה, התמחויות שונות ומסלולים רבים שמקדמים אותם בתחומי הבחירה שלהם. 'מסע' מעניקה מלגות משמעותיות לאורך שנת השהות של הצעירים בישראל. זאת בנוסף למערכת עם תשתית שלמה של דיור, תכנית תרבותית, ביטוח רפואי וכל מה שמרכיב מציאות נוחה ונינוחה בישראל.
"המטרה שלנו היא להפוך את זה לקל כמה שיותר. זו לא שנה אוף, זו שנה און”, אבישר מתארת,"אתה יכול להתמחות באיזו חברה ישראלית מדהימה, לחיות בארץ ויום בשבוע אתה גם יוצא לטיולים, כך שמהר מאוד תכיר כל פינה בישראל ותוכל להעמיק בתרבות שלה וגם במורכבויות שלה שאנחנו תמיד מזמינים את הצעירים להיחשף אליהן. דרך השהות המעמיקה אתה תתמודד עם השאלות הקשות שבישראל”.
בארבע השנים האחרונות כיהנה לירן אבישר בן-חורין כמנכ"לית הפרויקט והיא מספרת על ה'מסע' החשוב שמנקודת המבט שלה, עוברים הצעירים: "רבים מחליטים להישאר בישראל בתום התכנית, בעיקר אגב מרוסיה ומצרפת. עיקר העניין מבחינתנו זו היכולת של הצעירים האלו לחזור הביתה ולהיות מחוברים לישראל, להנהיג בקהילות שלהםשיח על ישראל בסביבה מאוד אלימה ועוינת. ברוב המקרים, בסביבה שלהם לא יודעים את העובדות וזה לא פשוט להיות חלק מהשיח הזה. כשאתה עובר חוויה עמוקה בישראל אתה חוזר עם עולם ידע עשיר ובמסע הצעירים ראו הכל. מציאות מורכבת ולא פשוטה ויש את כל המרחב לדון בכל השאלות המורכבות ולא פשוטות. אנחנו רואים שכאשר אותו צעיר חוזר אחר כך למדינה שלו, הוא יודע להתמודד ולהוביל את השיח המורכב הזה”.
היא מוסיפה ומדגישה שצעירי הפרויקט מייחסים חשיבות מרכזית לטקס יום הזיכרון המיוחד שעורכים עבורם בלטרון. "הצעירים שלנו מספרים שמדובר באחת החוויות המשמעותיות ביותר שלהם לאורך השנה הזו. בטקסים אחרים קשה להם להתחבר ולהבין את המהות האמיתית, זה לא בשפה שלהם, מדבר על סיפורים שהם לא גדלו עליהם. הטקס הזה מנגיש להם את יום הזיכרון בעוצמה ומזווית מחברת”.
הטקס השבוע נערך במעמד שר התפוצות והחינוך, נפתלי בנט, יו"ר הסוכנות וחתן פרס ישראל, נתן שרנסקי, צעירים ומנהיגי קהילות יהודיות מרחבי העולם. הטקס באנגלית תורגם בנוסף גם לצרפתית, ספרדית ורוסית.
כמו בכל שנה, הטקס התמקד בסיפורם של החיילים הבודדים שעלו לארץ בכדי לשרת את המדינה. "יום הזיכרון הוא הרגע הכי אינטימי בחברה הישראלית. כל הקטבים נעלמים וכולנו מתקבצים ונזכרים לשם מה נתכנסנו. אני תמיד שואלת את עצמי, איך ילד שלא גדל למציאות הזו מבין שזה רגע מכונן, איך מנגישים לו את הסיפור הזה של הזיכרון והתקומה. אנחנו עורכים את הטקס בלטרון ומתארים את הסיפורים של יהודים מהתפוצות שבחרו לעלות ארצה להתגייס ונפלו במערכות ישראל. אלו סיפורים חשובים ומרגשים שמייצרים עבורם גשר לא פשוט שדרכו הם יכולים למצוא את עצמם בסיפור הישראלי”.
השנה צעדו חברי 'מסע' בטקס עם חולצות מיוחדות עם הכיתוב: THE NEXT 70 IS ON US. "זהו מסר חשוב, כי הוא מדבר על עבודה משותפת של כולנו. אנחנו חייבים להכיר בתפקיד החשוב שהיה ליהודי התפוצות ב-70 השנים הראשונות ובתפקיד הקריטי שיש לצעירי התפוצות היום”.
אל הטקס הגיעו נציגי הקהילות היהודיות מרחבי העולם. ממיאמי בלבד הגיעו לא פחות מ-1500 חברים, מספרת אבישר. בטקס עלו סיפורם של האחים פרץ ז"ל וחללים נוספים. גם סיפורו של החייל שון כרמלי ז"ל צוין בטקס כשמשפחתו הגיעה במיוחד לטקס.
"אנחנו מתמודדים היום עם מגמות מורכבות ביהדות התפוצות", מזכירה אבישר ומתייחסת להיבט שעבורנו כאן, רחוק מישראל, הופך להיות ברור ומשמעותי מאי פעם. "והאתגר החינוכי שלנו הולך ונעשה מורכב. אנחנו מקבלים צעירים מאוד ביקורתיים, אבל זה האתגר וזו הדרך שלנו להתגבר עליו. האחריות שלנו היא שהצעיר יצא עם תחושת סולידרריות, גם אם הוא רואה שיש אתגר ולא פשוט, שירגיש שהאתגר הוא של כולנו. 'מסע' זה כלל ישראל", היא מסבירה. "יש בו את כל הקצוות, כל הזרמים וכל הדעות הפוליטיות. כל הקולות נשמעים. הצעירים, על כל הקשיים, מרגישים בסוף שזה בית ויש להם אחריות לעשות אותו או לפעול בדרך זו או אחרת למענו. אנחנו מתחילים להפסיד ברגע שצעירים מתחילים להיות אפטיים ולכן, היום מסע הוא הכלי המרכזי להילחם במקומות האלו. אנחנו רוצים לגדול ולגדול ולתת לעוד ועוד צעירים את החוויה הישראלית האמיתית. חשוב לנו", היא מסכמת, "לבנות את מנהיגות העתיד של יהדות צפון אמריקה. מנהיג שישראל משמעותית למנהיגות שלו וישראל במרכז ההוויה שלו. זה הישג שאנחנו רואים כבר היום. קשה למצוא ארגונים יהודיים שאין בהם בוגרי 'מסע'. זה ברור שזה מנתב אותם לקחת חלק בהובלת הרוח הישראלית”.