שתף קטע נבחר

 

איראן: "נעשיר אורניום במרץ" אם ארה"ב תפרוש מההסכם

שלושה שבועות להחלטת נשיא ארה"ב טראמפ בנוגע לפרישה מהסכם הגרעין, שר החוץ האיראני נמצא בניו יורק ומשגר מסר מאיים. שוק הנפט "בלחץ רב" מההתפתחויות

 

זריף מתראיין בארה"ב

זריף מתראיין בארה"ב

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

איראן הזהירה אתמול (שבת) כי היא מוכנה לחדש "במרץ" את העשרת האורניום, אם ארצות הברית תצא מהסכם הגרעין שנחתם בין איראן למעצמות. שר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף, שמבקר בניו יורק לרגל פסגה של האו"ם, אמר לעיתונאים כי איראן שוקלת "אמצעים דרמטיים" נוספים בתגובה לעזיבה האפשרית.

 

"איראן לא מעוניינת להשיג פצצת אטום, אבל תגובה הגיונית ליציאה אמריקנית תהיה חזרה להעשרת אורניום" - מרכיב מפתח בנשק גרעיני. "אמריקה אף פעם לא הייתה צריכה לפחד שאיראן תייצר פצצה גרעינית, אבל אנחנו נפעל במרץ להעשרת הגרעין", הוסיף זריף. צפו בראיון שערך זריף ב-FaceThe Nation האמריקני.

 

מוחמד זריף  (צילום: EPA)
שר החוץ מוחמד זריף בניו יורק(צילום: EPA)

נשיא ארה
מה יבחר לעשות בעוד שלושה שבועות? נשיא ארה"ב טראמפ(צילום: MCT)

 

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הציב דד-ליין לאירופים - 12 במאי, שיחול בעוד כשלושה שבועות - "לתיקון" ההסכם על מנת להשאיר את ארה"ב כחברה בה. לפי ההתפתחויות, יחליט טראמפ אם להשיב את הסנקציות הכלכליות שהטילה ארצו על איראן ובכך לתת מכה אנושה להסכם הגרעין שנחתם ב-2015.

 

איראן פסלה את האפשרות של דיון מחדש בהסכם הגרעין ואף איימה להשיב באמצעי נגד, אם כי לא פירטה כיצד, אם וושינגטון תפרוש מההסכם. בתחילת החודש נשיא איראן חסן רוחאני אמר כי "וושינגטון תתחרט" אם תעזוב את ההסכם, וכי אם תעשה זאת - איראן תגיב תוך שבוע. שר החוץ זריף אמר בעבר כי "לאיראן יש כמה אופציות אם ארה"ב תצא מההסכם. תגובתה של טהרן תהיה לא נעימה".

 

זריף הוסיף אתמול בניו יורק כי על המנהיגים האירופים ללחוץ על טראמפ להישאר בהסכם - אם ארה"ב "מעוניינת לשמור על אמינות כלשהי בזירה הבינלאומית", ואף לדבוק בהסכם ולא "לדרוש עוד". זריף הזהיר מפני ויתורים והצעות חלופיות לטראמפ: "לנסות ולפייס את טראמפ, לדעתי, יהיה חסר משמעות".

 

המנהיגים האירופים מקווים לשכנע את טראמפ להציל את ההסכם, אם הם בתמורה יצליחו לשכנע את איראן לחתום על הסכם להפסקת ניסיונות שיגורים והפחתת השפעתה בתימן, סוריה ולבנון.

 

ינסו להשיג את הסכמת טראמפ לתיקונים בהסכם. מרקל ומקרון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ינסו להשיג את הסכמת טראמפ לתיקונים בהסכם. מרקל ומקרון(צילום: AFP)

במסגרת ההסכם, איראן הסכימה לצמצם את תוכנית הגרעין שלה בתמורה להקלה בסנקציות הכלכליות שהוטלו עליה. קודמו של טראמפ בתפקיד, ברק אובמה, חתם על ההסכם בניסיון למנוע מאיראן השגה של נשק גרעיני, אך טראמפ חושב כי בהסכם יש "פגמים חמורים".

 

גם אם טראמפ ידחה את הפשרה המסתמנת שעליה עובדים גורמים בארה"ב יחד עם גורמים אירופים, הסנקציות האמריקניות על מכירת הנפט האיראני לא יחודשו מיד. כתוצאה מכך, לשוק הנפט ולחברות הנפט יהיה זמן להתרגל למצב שבו יוטלו סנקציות חדשות על איראן, מה שיכול לגרור ניסיון דיפלומטי לעצור מהלך שכזה.

 

ישנם שני מסלולים שיכולים לתת זמן נוסף לשיחות אחרי 12 במאי, למרות העובדה שאיראן הזהירה באופן נחרץ נגד חידוש הסנקציות הכלכליות עליה. תחילה, בהסכם הגרעין יש סעיף סכסוך בין הצדדים הנותן 35 ימים לבחון האם אחד הצדדים הפר את הסכם, אם צד אחר ילין על כך.

 

בנוסף, גם אם טראמפ יחזיר את הסנקציות הראשיות שהוטלו על איראן לפני ההסכם, החוק האמריקני מחייב אותו לחכות כחצי שנה עד שיוכל להשתמש בסנקציות הקשות ביותר הפוגעות בבנקים של מדינות הרוכשות נפט רב מאיראן.

 

שוק הנפט "בלחץ רב"

שוק הנפט עוקב בדריכות אחרי ההתפתחויות בנושא הסכם הגרעין. "זהו שוק שנמצא בלחץ רב בכל הקשור למעקב אחר הכותרות המגיעות מהמזרח התיכון", אמר ג'ון קילדאף, שותף בקרן גידור בניו יורק.

 

למרות שההשפעה על אספקת הנפט עלולה להיות מעוכבת ואף לא קיימת אם ההסכם יבוטל, החוזים העתידיים בנושא הנפט צפויים להגיב באופן חד לחזרתן של הסנקציות על איראן. אם ארה"ב תישאר בהסכם אחרי 12 במאי, צפויה ירידה במחירה הנפט. עם זאת, יציאה אמריקנית שתפגע בייצוא הנפט האיראני תעלה את המחירים לחבית בכחמישה דולרים.

 

אם טראמפ יכריז שהוא מחדש את הסנקציות, לא ברור אם בעלות בריתו באירופה יירצו לדון בנושא, או שמא שהצדדים הנוספים בהסכם, בהם גם איראן, יסכימו לפשרה לפני שהסנקציות החדשות-ישנות ייכנסו לתוקפן.

 

דיפלומט אירופאי התייחס לסיכוי של שיחות בנושא ההסכם גם אחרי 12 במאי ואמר: "זה אפשרי מבחינה טכנית, אך אני מתקשה לראות איך זה יראה בפועל". נשיא צרפת עמנואל מקרון וקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל יבקרו בוושינגטון בשבוע הבא ויקוו להסכמה מצידו של טראמפ לתיקון המסתמן להסכם שעליו עובדים דיפלומטים מבריטניה, מצרפת, מגרמניה ומארה"ב.

 

"הסכם הגרעין הוא אחד ההסכמים הגרועים ביותר שבהם ארה"ב לקחה חלק"    (צילום: רויטרס)

"הסכם הגרעין הוא אחד ההסכמים הגרועים ביותר שבהם ארה"ב לקחה חלק"    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הנשורת הדיפלומטית של הסכם הגרעין

נראה כי גבר הסיכוי לקריסתו של הסכם הגרעין מאז שטראמפ מינה ליועצו לביטחון לאומי את שגריר ארה"ב באו"ם לשעבר, ג'ון בולטון הלוחמני. למהלך מצטרפת ההצעה למנות את ראש ה-CIA מייק פומפאו למזכיר המדינה החדש במקומו של רקס טילרסון.

 

סיומו של הסכם הגרעין יוביל לעלייה במתחים במזרח התיכון, שבו היריבות המרות סעודיה ואיראן פועלות לביסוס עליונות האחת על השנייה.

 

טראמפ רואה שלושה חסרונות מהותיים בהסכם: היעדר התייחסות הולמת לתוכנית הטילים הבליסטיים של איראן, התנאים לכניסתם של פקחים בינלאומיים למתקנים החשודים כגרעיניים וסעיפים שבמסגרתם ההגבלות על תוכנית הגרעין האיראנית יפוגו אחרי 10 שנים. דיפלומטים

 

דיפלומטים דיווחו כי הושגה התקדמות בנושא שני הסעיפים הראשונים שבהם טראמפ רואה כבעייתיים, אך טרם הושגו הסכמות בנוגע לסעיף האחרון. ראש ה-CIA פומפאו ושר האוצר האמריקני סטיב מנוצ'ין רמזו על כך שיש סיכוי לשיח נוסף בנושא ההסכם – בין אם בניסיון לתקן אותו או בחתימה על הסכם חדש.

 

גורם רשמי בארה"ב התייחס לאפשרויות של טראמפ בנושא ההסכם ואמר: "הוא יכול להרוויח משני הכיוונים על ידי הסירוב להאריך את ההקלות על איראן, לצד ניצול חלון ששת החודשים לחידוש הסנקציות לדרבן את האירופאים לעשות יותר בנושא".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים