פופקורן טיים: הקולנוע חזר לסעודיה אחרי 40 שנה
אחרי שהתיר לנשים לנהוג ולהיכנס לאצטדיוני כדורגל מציין הנסיך בן סלמאן עוד רגע היסטורי בליברליזציה של ארצו: בריאד נפתח בית קולנוע ראשון, ארבעה עשורים אחרי שהוטל איסור גורף על ההקרנה באולמות. מה הסרט הראשון שהוקרן ואיזו סצינה צונזרה?
סעודיה פתחה ביום רביעי השבוע את בית הקולנוע המסחרי הראשון שלה זה כמעט 40 שנה. בארבעת העשורים האחרונים הייתה אסורה הפעלת בתי קולנוע בממלכה האיסלאמית השמרנית, אבל בשנה האחרונה היא עוברת ליברליזציה מסוימת בהובלתו של יורש העצר מוחמד בן סלמאן, המבקש לשלב את הנשים בשוק העבודה ולפתח בארצו מגזרים כלכליים חוץ ממגזר האנרגיה – כדי להפחית את התלות הכלכלית בנפט.
לאירוע ההשקה של בית הקולנוע החדש הגיעו בכירי ממשל, נכבדים מחו"ל וכמה בכירים בתעשיית הקולנוע. על המסך בבית הקולנוע, שהיה קודם לכן היכל מופעים, הוקרן הסרט "הפנתר השחור" של מארוול. כשהאולם הוחשך וההקרנה החלה – הקהל פרץ במחיאות כפיים. מכירת כרטיסים לקהל הרחב החלה למחרת, ביום חמישי, וההקרנה הראשונה לציבור הכללי נערכה אתמול. כל הכרטיסים להקרנה הפתוחה הראשונה אזלו בתוך דקות.
כבר באירוע ההשקה ביום רביעי מילא ריח פופקורן עם חמאה את האוויר, ופתיתי נייר פוזרו בחלל הבניין רב הקומות שבו נפתח בית הקולנוע. פתיחתו היא עוד ציון דרך במהפכה שמחולל יורש העצר בן סלמאן: בהנחייתו כבר הודיעה הממשלה כי מהשנה יותר לנשים להוציא רישיון נהיגה והותר עירוב גברים ונשים באירועים ציבוריים, למשל באירועי ספורט. בשבוע שעבר אף ערכה סעודיה את תצוגת האופנה הראשונה בתולדותיה – בינתיים בהשתתפות קהל של נשים בלבד.
סעודים רבים חגגו את הסרת האיסור על פתיחת בתי קולנוע, ופרסמו ברשתות החברתיות תמונות של הנסיך בן סלמאן. אחרים היו חשדניים יותר, ויש גם מי שכתב השבוע: "זכרו שתעמדו מול אללה ותישאו אתכם את חטאי כל אלה שצפו בסרטים". אנשי דת שמרנים רואים בבתי קולנוע ובתעשיית הסרטים תרבות שאינה הולמת את האיסלאם, אבל בסעודיה לא ניכרת התנגדות של ממש לרפורמות החברתיות שמוביל הנסיך בן סלמאן.
בין הבאים להקרנת הבכורה ביום רביעי הייתה הנסיכה רימה בנת בנדר, בת דוד מדרגה שנייה של הנסיך מוחמד בן סלמאן. היא באה עם בנה בן ה-16 ואמרה שמדובר ברגע היסטורי. "זה עידן חדש. פשוט כך", הוסיף רחף אלהנדי, אחד הצופים. "דברים משתנים, יש התקדמות. אנחנו נפתחים ומדביקים את הקצב של העולם בכל מה שקורה".
אלימות כן, נשיקות לא
סעודיה סגרה את כל בתי הקולנוע שלה בתחילת שנות ה-80 בלחץ איסלאמיסטים. באותן שנים פנתה החברה הסעודית לאימוץ של הקשוחים שבחוקי האיסלאם. עם זאת הסעודים הם חובבים גדולים של התרבות המערבית, ובבתים רבים צופים בסרטים מהוליווד ובסדרות טלוויזיה מערביות. במשך שנים נוהגים אזרחים פרטיים להקרין סרטים על מסכים גדולים באופן עצמאי – והרשויות אינן פועלות ממש כדי למנוע זאת.
אדם ארון, מנכ"ל AMC בידור, אחת ממפעילות בתי הקולנוע הגדולות בעולם, חתם רק לפני שבועיים עם בן סלמאן על הסכם שלפיו החברה שלו תפעיל את בית הקולנוע הסעודי הראשון. בהקרנת הבכורה ביום רביעי אמר ארון לקהל: "זה יום היסטורי לארצכם. עברו 37 שנים מאז הפעם האחרונה שבה הייתם יכולים לצפות בסרטים כמו שצריך לצפות בסרטים – יחד ועל מסך גדול". כשתושלם המלאכה בהיכל המופעים שהוסב לבית קולנוע אמורים להיות בו מקומות שיספיקו לאירוח 5,000 צופים ביום.
כדי לשרת אוכלוסייה של יותר מ-32 מיליון איש, רובם בני פחות מ-30, מתכוונות הרשויות להקים עד שנת 2030 כ-350 בתי קולנוע עם כ-2,500 אולמות. הן מקוות שההכנסה השנתית ממכירת כרטיסים תהיה כמיליארד דולר. אזרחי סעודיה מבזבזים יחד מיליארדי דולרים בשנה על ביקורים בבתי קולנוע ובפארקי שעשועים בדובאי ובבחריין השכנות, שבהן בילויים מסוגים אלה הותרו כבר מזמן. ממשלת סעודיה מעריכה כי פתיחת בתי הקולנוע תיצור 30,000 משרות חדשות עד לשנת 2030.
בחודש שעבר אמר גורם סעודי לסוכנות הידיעות רויטרס שבבתי הקולנוע לא תהיה הפרדה בין גברים לנשים. עם זאת, סרטים שיוקרנו בסעודיה יצטרכו לקבל את אישור הצנזורה הסעודית. לא ידוע איזו מידה של צנזורה תופעל. גורם סעודי רשמי אמר לאחרונה שהסרטים המוקרנים בדובאי ובכוויית יתאימו גם לסעודיה. בהקרנה של "הפנתר השחור" השבוע הוסרה סצינה אחת של נשיקה. סצינות של אלימות, לעומת זאת, לא צונזרו.