שתף קטע נבחר

בני הזוג שילמו על בדיקת צ'יפ גנטי – הילד נולד עם פיגור

בני הזוג הגישו תביעה נגד בית החולים רמב"ם והרופא המטפל, כי נמסר להם שבדיקה ששילמו עליה והיו בטוחים כי נערכה, כלל לא התבצעה. בנם נולד עם פיגור קשה, אוטיזם וליקויים מוטוריים וקוגניטיביים משמעותיים. רמב"ם: "אנו לומדים את כתב התביעה ונגיב עליו בבית המשפט"

בני זוג תושבי הצפון הגישו לאחרונה תביעה בגין רשלנות רפואית לבית המשפט המחוזי בלוד נגד בית החולים רמב"ם והרופא שטיפל בהם. לטענתם, אילו בבית החולים היו מבצעים את בדיקת הצ'יפ הגנטי במסגרת בדיקת מי השפיר בהריון – כפי שסוכם, הייתה נמנעת לידתו של בנם שסובל מפיגור קשה, אוטיזם וליקויים מוטוריים וקוגניטיביים משמעותיים.

 

לפני חמש שנים הרתה האם – תושבת הצפון בת 35 - בפעם הראשונה, וניגשה לרופא באופן פרטי על מנת לבצע שקיפות עורפית וסקירת מערכות. במסגרת הטיפול הציגה האישה לרופא מסמכים המעידים על מקרים של פיגור מסיבות לא ידועות במשפחתה. הרופא הפנה את האישה לייעוץ גנטי.

 

עוד כתבות בנושא:

6 מיליון ש' פיצויים: "המוניטור לא צפצף - והיולדת נשארה צמח"

"סרטן צוואר הרחם: כמעט תמיד יש עילה לתביעת רשלנות"

שיבא: במהלך כריתת רחם - ניקבו הרופאים את המעי

 

האישה פנתה למכון הגנטי בבית החולים רמב"ם על מנת לקבלת חוות דעת ולבצע בדיקת מי שפיר. היא הגיעה לבית החולים בשבוע ה-19 להיריונה. במסגרת הביקור היא נפגשה עם נציגת המכון והציגה לה את המסמכים שברשותה – כולל התיעוד על מקרי הפיגור במשפחתה.

 

בדיקת ההריון לא בוצעה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בדיקת ההריון לא בוצעה(צילום: shutterstock)

לטענת האישה, נציגת המכון תיארה את אופן ביצוע בדיקת מי השפיר ככזו הכרוכה בסיכון, ואף המליצה לה לעבור בדיקת צ'יפ גנטי בעלות נוספת במסגרת בדיקת מי השפיר. בני הזוג התייעצו ביניהם והחליטו לבצע גם את הבדיקה שהציעה נציגת המכון.

 

השניים חתמו על מסמך הסכמה לביצוע בדיקות מי שפיר ועל טופס בקשה לביצוע בדיקת צ'יפ גנטי. לאחר מכן פנו בני הזוג עם הטפסים לעמדת התשלום במכון על מנת לשלם על הבדיקות. לטענת השניים, למעט אותה נציגה, הם לא פגשו כך יועץ אחר במסגרת הביקור במכון. אך מאחר שהחליטו ושילמו על בדיקת הצ'יפ הגנטי הם הרגישו רגועים ובטוחים שהם יקבלו את חוות הדעת המקיפה והמדויקת ביותר.

 

תוצאות הבדיקה הגיעו תקינות

באותו היום ביצעה האישה דיקור מי שפיר ולאחר מספר שבועות קיבלה לביתה מכתב שהתוצאות תקינות ואין לה סיבה לחשוש. בני הזוג לקחו את התוצאות של הבדיקה לרופא הנשים שהפנה אותם למכון הגנטי, אך לדבריהם, למרות שידע על מקרי הפיגור במשפחה הוא לא וידא אם אכן נערך ייעוץ גנטי, לא ביקש לקבל את גיליון הייעוץ והלכה למעשה לא עדכן אותם שהם בכלל לא עברו את הבדיקה שהם ביקשו לבצע.

 

"רשלנות חמורה"? רמב"ם (צילום: דורון גולן) (צילום: דורון גולן)
"רשלנות חמורה"? רמב"ם(צילום: דורון גולן)
 

מספר חודשים לאחר מכן נולד בנם הבכור של בני הזוג. לאחר לידתו נצפה בהדרגה עיכוב התפתחותי אך הרופאים חשבו שההיריון היה תקין מכיוון שההורים ביצעו צ'יפ גנטי. "היריון ספונטני תקין כולל סקירה, מי שפיר וצ'יפ", כתבה באחד האבחונים נוירולוגית מבית החולים שניידר.

 

אולם בשלב מסוים התבקשו בני הזוג להציג את ממצאי הבדיקה ואז התברר שהיא אינה בידם. הם פנו לבית החולים רמב"ם ואז התחוור להם לתדהמתם שהם כלל לא עברו את הבדיקה. בדיעבד התברר שנציגת המכון החתימה אותם על בקשה לבדיקת תסמונת ניוון שרירים מסוג SMA במקום על בקשה לבדיקת צ'יפ גנטי.

 

כיום הילד סובל מפיגור קשה עם הפרעה על הספקטרום האוטיסטי. בני הזוג מטפלים בבנם במסירות אין קץ, משקיעים בו ואוהבים אותו. השניים מנסים לשפר את איכות חייו ולספק לו את כל צרכיו. אולם השניים מודים שלו היו מגלים את מחלתו עוד בשלב העוברי היו דורשים להפסיק את ההיריון.

 

"ייעוץ לא מקצועי"

"התובעת, אישה בהיריונה הראשון, ביקשה לעשות כל שניתן בכדי לוודא את בריאות העובר שברחמה. למרבה הצער, המכון הגנטי סיפק לה ייעוץ לא מקצועי ובלתי מותאם להיסטוריה הרפואית שלה ושל משפחתה, הטעה אותה לחשוב כי נערכו הבדיקות הדרושות, ונמנע לבצע בדיקת צ'יפ גנטי שהיתה מביאה לאבחון מחלתו הקשה של העובר", אומרת עו"ד שירה פרידן ממשרד עורכי דין כספי סרור ושות', המייצגת את בני הזוג. "מדאיג לא פחות – הייעוץ ניתן על ידי נציגה עלומת זהות, ככל הנראה חסרת הכשרה הולמת בתחום הגנטיקה, ששמה ופרטיה אינם כתובים בגיליון הייעוץ.

 

"באופן תמוה, ביה"ח אף אינו יודע למסור את זהותה של היועצת, משל הייתה עובדת מזדמנת בתפקיד אזוטרי. מדובר באחד ממקרי הרשלנות החמורים בהם נתקלנו בתחום הייעוץ הגנטי והמעקב ההיריוני, בעשרות שנות ייצוג נפגעי רשלנות רפואית, וספציפית בתחומים של היריון וגנטיקה.

 

"מטרת השירות הניתן במסגרת מכון גנטי היא מניעת מחלות, וכשמדובר בהיריון – מניעת לידתו של ילד חולה במחלה קשה. בהתאם יש לדקדק בהסברים, בהמלצות ובתהליך קבלת ההחלטות, כמו גם בהכשרתו המקצועית של היועץ הגנטי. חובות אלה הופרו במקרה זה, עם תוצאה קשה – לידת ילד פגוע ביותר".

 

מבית החולים רמב"ם נמסר בתגובה: "קיבלנו את כתב התביעה לפני מספר ימים. אנו לומדים אותו ונגיב עליו בבית המשפט"


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דורון גולן
ביה"ח רמב"ם
צילום: דורון גולן
עורכת הדין שירה פרידן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים