החיסול במלזיה: "על כל פלסטיני אומרים שהמוסד אחראי"
גד שמרון, איש מבצעים לשעבר במוסד, מטיל ספק בהצהרות חמאס והג'יהאד האיסלאמי - שהאשימו את ישראל בחיסול. "מהסיפורים האלה אפשר לחשוב שהמוסד מחסל כל היום", אמר שמרון והוסיף: "ברור שהאיש לא עסק בשיפור תשתיות החשמל של עזה"
כמעט 48 שעות עברו מחיסולו המסתורי של מהנדס חמאס פאדי אל-בטש במלזיה, ולמרות שחמאס והג'יהאד האיסלאמי מיהרו להאשים את המוסד בפעולה – לפי שעה לא הוצגו לכך ראיות, ומשטרת מלזיה אף הבהירה אתמול (א') כי עדיין אין בידיה קצה חוט לפתרון התעלומה.
אם ההשערה שלפיה אל-בטש סייע לחמאס בפרויקט כלי הטייס הבלתי מאוישים שלו ברצועת עזה נכונה, האינטרס הישראלי בחיסולו ברור. עם זאת, לאור אופן הפעולה, יש שמטילים ספק בכך שמדובר במבצע של המוסד.
"אני עדיין תוהה אם זו באמת עבודה ישראלית כי יש שם כמה פרטים שלא מסתדרים לי", אמר ל-ynet גד שמרון, איש מבצעים לשעבר במוסד ומחבר הספר "המוסד והמיתוס". "קודם כל עניין הבולטות. בקואלה לומפור מזג האוויר טרופי עכשיו. בשעת החיסול, שש בבוקר, היה שם חם - 28 מעלות עם 90% לחות. BMW GS זה אופנוע ענק ובולט".
"לפי הדיווחים הם ישבו שם 20 דקות. מי שהיה רואה מהחלון שלו שני גברים לא מזוהים יושבים על אופנוע גדול ובולט עם קסדות על הראש במשך 20 דקות לא היה מתקשר למשטרה? קצת נראה לי מוזר העניין הזה", הוסיף שמרון שמעלה סימני שאלה נוספים בקשר למקצועיות הפעולה, ולאופן ה"רועש" שבו היא נעשתה, שמקטינים לדעתו את הסיכוי שהמוסד אחראי לה. "הם ירו עשרה כדורים. למה עשרה?", הוא שואל.
למרות שהאצבעות רבות מכוונות כלפי המוסד, כפי שהיה לאחר חיסולו של המהנדס מוחמד א-זווארי בתוניסיה לפני כשנה וחצי – אין הדבר מעיד על אמיתות הטענות, אומר שמרון.
"יש תופעה פבלובית בעולם בכלל ובעולם הערבי בפרט, שכל פלסטיני בוגר מגמה ריאלית ומעלה שמת באופן לא טבעי - אומרים שהמוסד אחראי לזה. מהסיפורים הללו אפשר לחשוב שהמוסד מחסל כל היום, אבל חיסולים הם בסופו של דבר אחוז מזערי מעבודת הארגון".
למרות זאת, שמרון לא פוסל את האפשרות שמדובר בפעולה של המוסד. "ברור שהאיש, למרות שהוא היה מהנדס חשמל, לא עסק בשיפור תשתיות החשמל של עזה. יכול להיות שמישהו החליט שהוא כזה צומת חשוב ורצה לשלוח כתב אזהרה למדענים פלסטינים שמתגייסים למען המולדת – תתרכזו בעבודתכם המדעית".
אך גם אם המוסד אחראי לחיסול, ייקח זמן עד שיתברר האם זו פעולה שהצדיקה את עצמה, מסביר שמרון. "לגבי מדיניות החיסולים תמיד יש ויכוח וזה הימור שאי אפשר לכמת. לפעמים זה עוזר, כמו החיסול של פתחי שקאקי במלטה ששיתק את הג'יהאד האיסלאמי לעשר שנים. ולפעמים, כמו במקרה של עבאס מוסאווי ב-1992, קיבלנו את שייח' חסן נסראללה במקומו ולא הרווחנו כלום".
בין אם המוסד אחראי לחיסול ובין אם לאו – שמרון מוצא בכל העניין נקודה חיובית. "אם באמת האיש היה מה שמדברים עליו, אז זה מראה שכפי הנראה כל הסיפורים על הברית החזקה בין איראן לחמאס לא ממש מדויקים. כי אם החמאס צריך לעשות מיקור חוץ לנושא הטילים המדויקים אצל מהנדס ממלזיה, שהוא בוודאי איש מוכשר אבל לא בטוח שהוא כזה עילוי, אז כפי הנראה האיראנים לא נותנים לחמאס את המידע שהם צריכים על טילים מדויקים".