יוזמה חדשה: מסע משותף למורים דתיים, חילונים, חרדים וערבים
השנה ייצאו 20 צוותים חינוכיים למסע משותף בבני ברק, כפר קאסם, נצרת עילית, מגדל העמק וכפר הרא"ה. זאת במטרה לייצר היכרות ביניהם ולגשר על פערים חברתיים בישראל
מסע בן שלושה ימים יפגיש בין מורים ומורות ממגזרים שונים בחברה הישראלית במטרה לייצר היכרות ביניהם ולגשר על פערים חברתיים בישראל. זו היוזמה החדשה, "תקווה ישראלית", של משרד החינוך ובית הנשיא, אשר פרטיה פורסמו היום (ב') בבית הנשיא בירושלים.
במסגרת היוזמה, שיוצאת לפועל במסגרת אירועי 70 למדינה בשיתוף פורום דב לאוטמן למדיניות החינוך, צפויים מורים דתיים, חילוניים, ערבים וחרדים לבקר במגזרים השונים. ב-2018 ייצאו 20 צוותים חינוכיים למסע ובהמשך צפוי הפיילוט להתרחב. המסע יעבור בבני ברק, כפר קאסם, נצרת עילית, מגדל העמק וכפר הרא"ה.
הקבוצות ייצאו למסע לאחר מפגשי הכנה וייפגשו גם לאחריו. אחת המטרות המרכזיות של היוזמה בנוסף להיכרות היא גם הקנייה של ידע על הקבוצות השונות, ובמקביל שימור המאפיינים הייחודיים של אחת מהן.
היוזמה באה על רקע שינויים דמוגרפיים משמעותיים שחלו במערכת החינוך בשנים האחרונות. כך למשל בשנת 1990 למדו בזרם הממלכתי 52% מתלמידי ישראל, בזרם החרדי 9%, בזרם הממלכתי דתי 16%, ובמגזר הערבי: 23%.
בשנת 2018 לומדים 38% מהתלמידים בחינוך הממלכתי, 22% בזרם החרדי, 15% בממלכתי דתי ו-25% במגזר הערבי. השינויים הדמוגרפיים הללו, על פי היוזמים "מחדשים את פניה של החברה הישראלית. במציאות זו לא מתקיימים עוד רוב ומיעוט ברוררים בהתייחס לשאלות יסוד אידיאולוגיות. מכאן שנדרש מעבר מהתפיסה המקובלת של 'רוב ומיעוט' לתפיסה חדשה של שותפות בין המגזרים המרכיבים את החברה הישראלית".
"מסע 'תקווה ישראלית' הוא רק כלי אחד, אפשרות אחת, לחוות ולהכיר את החברה הישראלית ואת האתגר הגדול המונח לפתחנו ב-70 השנים הבאות", אמר הנשיא ראובן ריבלין. "אני מקווה שבעקבותיו יבואו נוספים, ושקרוב מאוד היום שבו מפגש עם החברה הישראלית יהיה חלק מהכשרת היסוד ומהפיתוח המקצועי של כל מנהלת בית ספר, של כל מפקח, של כל מורה ומורה בישראל".
שר החינוך נפתלי בנט הוסיף: "אנו משפחה אחת. אם לא נהיה מאוחדים - לא נהיה". לדבריו, "כאומת הסטארט אפ עלינו לעודד את הוויכוח. לא לפחד להתייחס לגופו של טיעון ולא של טוען ולדעת להקשיב". הוא התחייב כי משרדו ישקיע במגזר הערבי ולפיכך הוא צופה שינוי משמעותי בפערים בין התלמידים היהודים והערבים. "תוך חמש עד שבע שנים נצליח לסגור את הפערים בין התלמידים היהודים והערבים", אמר.
מנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב אמר: "המסע מבשר רוח של אחדות ורגישות חברתית, כחלק מתוכנית המשרד לחזק את החינוך לערכים".