מבקשי מקלט: "החיים שלנו ניצלו". תושבים בדרום ת"א: "איבדנו האמון במדינה"
המדינה הודיעה כי תוכנית גירוש מבקשי המקלט מבוטלת ועד שתמומש התוכנית של נתניהו ודרעי להחזיר אותם למתקני כליאה - הם נושמים לרווחה. מבקש מקלט מאריתריאה: "מקווה שיפזרו אותנו בכל רחבי המדינה ושהחיים שלנו פה ישתפרו". מנגד, בדרום תל אביב זועמים: "הממשלה בגדה בנו"
בעקבות הודעת המדינה אתמול (ג') לבג"ץ, לפיה נכון לעכשיו כל צווי הגירוש שהוצאו מבוטלים, מבקשי המקלט והארגונים המסייעים להם חוגגים את ניצחונם - גם אם באופן זמני. גם ההודעה של ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הפנים אריה דרעי מעט לאחר מכן כי יפעלו לכליאתם של מבקשי המקלט מחדש, לא העיבה על השמחה על הפסקת חלוקת צווי הגירוש וביטולם של אלה שכבר חולקו. במקביל, בעקבות סירובן של שתי מדינות באפריקה לקלוט את מבקשי המקלט בתנאים שישראל דרשה, פתחו בירושלים במגעים עם שתי מדינות אפריקניות נוספות על מנת להגיע איתן להבנות דומות. בסביבת נתניהו סבורים שיש סיכוי לשכנע אותן לקבל פליטים מישראל.
הלפום סולטן, מבקש מקלט בן 37 מאריתריאה שהיה מועמד לגירוש, אמר ל-ynet בהתרגשות: "החיים שלנו ניצלו. אני רוצה להודות לאזרחי ישראל שעזרו לנו להגיע לרגע הזה שבו הגירוש, שהיה סכנה מיידית לחיינו, בוטל. עכשיו אני באמת מקווה שיפזרו אותנו בכל רחבי המדינה ושהחיים שלנו פה ישתפרו. זה יעזור גם לנו וגם לשכונות דרום תל אביב, שאני מקווה שגם להן יהיה פתרון. במקביל נמשיך להתפלל שהמצב במדינות שבאנו מהן יהיה טוב יותר ונוכל לחזור אליהן".
מבקש המקלט מאריתראה מעריך כי הממשלה תמשיך לחפש אחר מדינה באפריקה שתסכים לקלוט מבקשי מקלט, בתקווה להפיח מחדש חיים בתוכנית הגירוש, אך לא מאמין כי תצליח בכך. "אני לא חושב שיש מדינה אפריקנית שתסכים. אין אף מדינה שיכולה לקלוט אותנו יותר טוב מישראל, כי חלק מהמדינות הן מקור לפליטים בעצמן וחלקן כבר קלטו המון פליטים", הוא אמר.
עו"ד איתי מק, שהגיש מטעם 119 פעילי זכויות אדם בהובלת סיגל קוק-אביבי את העתירה לבג"ץ, שבעקבותיה המדינה הודיעה על ביטול תוכנית הגירוש, אמר כי "מפחיד שבלי בקשת ארגוני זכויות האדם ובלי התראת הביזיון מצדנו, המדינה הייתה ממשיכה כרגיל בגירוש בכפייה, באמצעות הפעלת לחצים לא חוקיים ומתן צווי גירוש שקריים".
ארגוני זכויות האדם שעתרו אף הם לבג"ץ, בהם המוקד לפליטים ולמהגרים, האגודה לזכויות האזרח בישראל ועוד, תקפו את ראש הממשלה והשרים. "מצער שהממשלה שקלה וניסתה להוציא לפועל גירוש בכפייה של מבקשי מקלט", הם אמרו. "טוב שמדינות אחרות לא הסכימו לשתף פעולה עם תוכניות המדינה וחבל שנדרשה התערבות של בית המשפט וסירוב של מדינות אחרות לקבל מגורשים בכפייה כדי שמדינת ישראל תזנח את מדיניותה".
בתנועת "עוצרים את הגירוש" אמרו בעקבות הודעת המדינה כי "אין מדינה שלישית ולא תהיה מדינה שלישית. זריית החול בעיני הציבור חייבת להיפסק. כל שקל שנשפך על קמפיינים מסיתים ורוויי שנאה הוא שקל שצריך להיות מושקע בקליטה ופיזור של אוכלוסיית מבקשי המקלט".
שולה קשת, מובילת תנועת "דרום תל אביב נגד הגירוש" הוסיפה: "זהו יום חג לדמוקרטיה הישראלית. עכשיו זה הזמן לטפל בצורה אחראית במשבר ולהחיל תוכנית רצינית לפיזור הפליטים ומבקשי המקלט בכל הארץ, כולל ביישובים המבוססים".
המדינה אמנם הודיעה על ביטולם של צווי הגירוש, אך לצד זאת הדגישה כי תמשיך לפעול ל"יציאה מרצון" של מבקשי המקלט מישראל. "אין ב'יציאה מרצון' שום דבר מרצון", אמרו בארגון "אמנסטי אינטרנשיונל", והוסיפו כי "מבקשי המקלט האריתראים והסודנים מסכימים לעזוב תחת לחץ. לישראל עדיין יש חובה שלא להעביר אף אחד למדינה שבה הוא יהיה בסיכון ממשי להפרות חמורות של זכויות אדם, או למקום שבו לא יהיה מוגן מפני העברה למדינה שכזו".
תומכי הגירוש: "הממשלה בגדה בדרום תל-אביב"
מנגד, הארגונים שפעלו למען גירוש מבקשי המקלט, שרק לפני כשלושה שבועות, לאחר שנתניהו ביטל את ההסכם עם האו"ם, הרגישו שהדברים יתקדמו במסלול שבו הם תומכים, הביעו היום את אכזבתם מהודעת המדינה, למרות שהייתה צפויה.
שפי פז, מובילת "החזית לשחרור דרום תל אביב" אמרה כי "ממשלת ישראל בגדה בתושבי שכונות דרום תל אביב. אנחנו לא מאמינים יותר לאף הבטחה, רק לעשייה אמיתית. אל תפתו אותנו יותר בסיפורי מעשיות. היום יותר מתמיד אנחנו יודעים שהכול תלוי בנו ורק בנו".
במטה המאבק של תושבי דרום תל אביב הוסיפו: "המדינה כבר מזמן איבדה את המשילות והאמינות שלה. כל הפתרונות הקודמים בוטלו כלאחר יד על ידי בג"ץ ותושבי דרום תל אביב ממשיכים להתבוסס במציאות האיומה שיצרו המסתננים בשכונות דרום העיר. לא ייתכן שבג"ץ ישלוט במדינה, לא ייתכן שגורלנו יופקר בידי מי שלא אכפת להם מאזרחי מדינת ישראל. אנחנו קוראים לממשלת ישראל להחזיר את בג"ץ לממדיו הטבעיים".
שלמה מסלאווי, יו"ר ועד שכונת התקווה וחבר מועצת העיר תל אביב-יפו, אמר כי "ההתנהלות השערורייתית וחסרת האחריות של מדינת ישראל בסוגיית המסתננים נתנה היום שוב את פירותיה. את התקווה המועטה שהייתה לתושבים גדעה היום המדינה. המסתננים מבינים היטב את המסר, וברור כשמש שאף לא אחד מהם ייצא כעת מן המדינה מרצון. אנחנו, התושבים, נותרנו בודדים וחשופים במערכה, כאשר שלומנו וביטחוננו ברחובות מגורינו אינו מובטח".
מאי גולן, יו"ר עמותת "העיר העברית", אמרה כי "ההסכם עם האו"ם היה רע ולא היה בו פתרון מערכתי אמיתי וכולל. ידענו שגם המתווה הזה עומד להיכשל וידענו מהרגע הראשון שהדבר היחיד שיעמיד חוק מסתננים חזק זו רק פסקת ההתגברות שתיתן לממשלה לעבוד".