גורל הסכם הגרעין עם איראן נמצא בידיים של מקרון
נשיא צרפת הגיע לבית הלבן כדי לשכנע את טראמפ שלא לפרוש מההסכם עם איראן. השעון של טראמפ מתקתק, ומקרון ינסה להוסיף להסכם הקיים סעיפים שירצו את טראמפ - או לדחות את הדד-ליין של הנשיא האמריקני. פרשנות
במהלך ביקורו של הנשיא הצרפתי עמנואל מקרון בוושינגטון דונלד טראמפ דיבר בכמה וכמה קולות סותרים על ההסכם עם איראן. שני המנהיגים הצליחו לייצר חברות וברית אינטרסים, למרות פער הגילים ביניהם (טראמפ בן 71, מקרון בן 40). מקרון זוקף זאת לזכות עברם: לפי הגדרתו שניהם "שועלים בודדים" שהצליחו לנצח את השיטה הפוליטית בארצם.
אלא שמקרון לא הגיע לוושינגטון רק כדי להתחבק עם טראמפ מול המצלמות, דבר שעולה לו ביוקר בקרב בוחריו בצרפת המתעבים את הנשיא האמריקני. הוא הגיע חדור משימה: לשכנע את טראמפ לא לפרוש מהסכם הגרעין עם איראן.
המועד להכרעה מתקרב: ב-12 במאי צריך טראמפ להחליט אם הוא חותם על צו המאפשר לדחות את הסנקציות על איראן. אם לא יחתום פירוש הדבר שארה"ב פורשת מההסכם. אם היא מחוץ להסכם גם באיראן לא ירגישו מחויבים לקיים את חלקם. באיראן כבר הודיעו: "זה הכול או כלום". וזה מה שבא מקרון לעשות בוושינגטון: לעצור את טראמפ.
לא ברור מה מידת הצלחתו של מקרון, אבל לאחר יום הפגישות הראשון ביניהם אפשר היה בהחלט להבחין שמקרון הצליח להקסים את טראמפ. הנשיא האמריקני, שלא ממהר לפרגן, לא לחברים ולא למנהיגים, הרעיף שבחים על עמיתו מפריז.
לאורך היום השמיע טראמפ כמה קולות, וזה אולי יכול להצביע על כך שעמדתו הנחרצת בעד נסיגה עכשיו מההסכם התערערה במקצת. זה החל בזה שהוא כינה את ההסכם "בלתי שפוי" ו"מגוחך", ש"לא היה צריך להיחתם".
כמה שעות לאחר מכן הוא כבר נשמע מפויס יותר ואמר מול המצלמות: "אנחנו עובדים על פתרון לעניין איראן. אולי נגיע לתוצאות". כשעיתונאי שאל את טראמפ למה הוא מתכוון, הנשיא סירב להרחיב. "אתם תדעו", אמר. זה היה לפני מסיבת העיתונאים הרשמית עם מקרון, שם כבר שלח איום ישיר לאיראן. "אם איראן תאיים על ארה"ב היא תשלם מחיר שמדינות מעטות שילמו בעבר", הזהיר.
מקרון עמד לצד טראמפ ואמר שהוא מוכן לדון על "הסכם חדש עם איראן", אבל הוא בכלל לא התכוון לפרוש מההסכם הקיים. מקרון רוצה לחזור הביתה, לצרפת, עם הישג כלשהו ביד, הישג שטראמפ יכול לספק לו: אם מקרון יוכל לומר שהשפיע על עמדת הנשיא זה יסייע לו אצל בוחריו. טראמפ מצדו יוכל לומר שאיומים הצליחו לשנות את ההסכם.
בינתיים לא אומר מקרון לבטל את ההסכם הקיים, אלא להוסיף עליו, כלומר לכבד אותו עד 2025 - ובמקביל להוסיף סעיפים שיעסקו בנוכחות האיראנית בסוריה ובתכנית הטילים שלה. ברוח זו ימשיך מקרון את ביקורו בארה"ב בנאום בפני שני בתי הקונגרס.
השעון מתקתק וטראמפ צריך לקבל החלטה עד ה-12 במאי. בסביבתו הקרובה מציינים כי הנשיא נחוש בדעתו לפרוש מההסכם, אלא אם כן תוצג לו חלופה טובה יותר שתענה על דרישותיו. מסרים ברוח זו הועברו גם לישראל, המריעה לטראמפ על החלטתה לפרוש מההסכם. אלא שהחלטה כזו תעמיק את השבר בין ארה"ב לאיחוד האירופי, והמומחים בממשל האמריקני מזהירים את טראמפ גם מפני שחרור איראן ממחויבויותיה, שכן במצב כזה היא תמהר לחזור לתכנית הגרעין שלה שהוקפאה בעקבות החתימה על ההסכם.
אין סיכוי שטראמפ יודיע שהוא חוזר בו ולא פורש. זה לא יקרה. מה שכן יכול לקרות זה שהוא ירחיק את הדד-ליין. כלומר, יחתום על צו המאפשר להקפיא את הסנקציות על איראן ובחודשים הקרובים יתן למקרון לנסות ולהשיג הסכמות לרעיון שלו לפיו ההסכם יורחב. כדי שזה יקרה, על מקרון לשכנע את כל החתומות על ההסכם - כולל את איראן - שיש אינטרס לעשות זאת. טראמפ יסכים לדחות את הדד-ליין רק אם יהיו לו הוכחות מוחצות שיש נכונות להרחיב את ההסכם. ספק גדול אם מקרון, למרות כל רצונו הטוב, יצליח לעשות זאת.
טראמפ משוכנע שאם הוא יפרוש מההסכם איראן תעשה טעויות דרמטיות, ותחזור להפעיל את מתקני הגרעין במלוא המרץ - מה שייתן לו עילה מוצדקת, מנקודת הראות שלו, לתקוף באיראן. היועץ החדש שלו לביטחון לאומי, ג'ון בולטון, הוא תומך נלהב באופציה הצבאית מול טהרן.
לא יהיה זה מוגזם לומר כי גורלו של הסכם הגרעין נמצא עתה בידיו של מקרון. לא יהיה זה מוגזם לומר גם שהסיכוי שהוא יצליח במשימה להשאיר את טראמפ בהסכם הקיים (ללא תיקונים) הוא מזערי, וחיזוק לכך ניתן היה למצוא באמירותיו של טראמפ ביממה האחרונה על איראן. אלא שיש עוד אלמנט במשחק הזה, וזו האישיות של טראמפ: הוא קנה לו מוניטין כמי שיכול לומר דבר והיפוכו ולפעול הפוך ממה שהבטיח.