שתף קטע נבחר
 

בטן נפוחה: 7 סיבות - והדרכים לטפל

רבים סובלים ממצב של בטן נפוחה, מה שמעיב על ההתנהלות היומיומית ועל מצבנו הבריאותי. למה זה קורה - ומה ניתן לעשות כדי להעלים את התופעה המאוד לא נעימה הזו?

אנשים רבים סובלים מבטן בולטת. לעיתים מדובר בהשמנה בטנית ולעיתים בנפיחות בלבד. הנפיחות יכולה להיות לאחר אוכל, אך לא רק, וקשה לנו להבין מה בדיוק הסיבה. מהם הגורמים לנפיחות הבטנית ומה ניתן לעשות כדי למנוע את התופעה?

 

1. רגישות ללקטוז

לקטוז הוא דו סוכר הנמצא בחלב.

 

באופן כללי בגופנו קיים האנזים היודע לפרק אותו ולכן לא אמורה להיות בעיה בעיכול הלקטוז, אך לאורך השנים, אצל חלק מהאוכלוסייה יש ייצור לא מספק של האנזים ולכן קיימת תחושת אי נוחות לאחר אכילת מוצרי חלב.

 

ההסבר לתופעה הזו, הוא שהלקטוז מגיע ישירות למעי הגס שם הוא מהווה מזון לחיידקי מעיים המבצעים בו תסיסה, ומכאן תחושת הנפיחות. אי סבילות ללקטוז הינה נפוצה מאוד בעוצמות שונות באוכלוסייה. יש כאלו שממש נאלצים להימנע עקב כאבי בטן קשים ושלשולים ויש כאלו שירגישו אי נוחות ברמה מעטה.

 

כיצד נפענח אם ישנה אי סבילות ללקטוז? בדיקת נשיפה פשוטה תוכל לתת לנו את התשובה.

 

במידה שאכן גילינו כי קיימת אי סבילות ללקטוז ישנם מספר פתרונות:

 

הימנעות ממוצרי חלב. מזונות אחרים עשירים בסידן הם: חלב סויה, מעדני סויה, קטניות, שקדים, אגוזים, טחינה, סרדינים עם עצמות ופירות יבשים.

 

אכילת מוצרים דלים בלקטוז כמו קוטג', יוגורט, גבינה צהובה, גבינה צפתית ושאר הגבינות הקשות. בנוסף גם מוצרי חלב של כבשים ועיזים יחסית דלים בלקטוז.

 

נטילת קפסולה המכילה את האנזים "לקטאז" סמוך לאכילה, שתסייע לעיכול מוצרי החלב – זאת בייעוץ רפואי כמובן.

 

רגישות ללקטוז. אחת הסיבות לבטן נפוחה וכאבי בטן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
רגישות ללקטוז. אחת הסיבות לבטן נפוחה וכאבי בטן(צילום: shutterstock)

 

2. עצירות

אם שמתם לב שאתם הולכים לשירותים פחות משלוש פעמים בשבוע, ושנדרש מכם המון מאמץ בכל פעם שאתם מתפנים, ייתכן ואתם סובלים מעצירות.

 

עצירות יכולה לנבוע משלל סיבות: חוסר שתיית מים, אכילה של מזונות ללא סיבים תזונתיים או לחץ נפשי. חשוב לדעת שעצירות יכולה לגרום לנו לבטן נפוחה ועלייה במשקל של כמה ק"ג.

 

בנוסף להקפדה על תזונה, חשוב מאוד לא להתאפק ולהתפנות כאשר הגוף מאותת לנו, רצוי בשעה קבועה ביום. בנוסף, גם ביצוע פעילות גופנית מאוד מסייע לפעילות המעיים.

 

מבחינה תזונתית יש להקפיד לאכול מזון המכיל סיבים תזונתיים כמו פירות וירקות, קטניות ודגנים מלאים. מזונות נוספים שיכולים לעודד פעילות מעיים הוא סלק,

שזיפים מושרים ותאנים מיובשים, כמו גם שתיית כף שמן זית בבוקר. בעת עצירות רצוי להימנע מאורז לבן ובננות.

 

ירקות ופירות צבעוניים (צילום: shutterstock)
ירקות ופירות. מקלים על העצירות(צילום: shutterstock)

 

3. ירקות וקטניות

ישנם מוצרי מזון מסוימים העלולים לגרום לנפיחות. גם כאן העניין מאוד אינדיבידואלי ומשתנה בין אדם לאדם. במשפחת הקטניות נכללים: שעועית, עדשים, חומוס, אפונה, סויה, פול וכו'. במשפחת הירקות נכללים – כרוב, כרובית , ברוקולי, צנון, צנונית ועוד.

 

השריית הקטניות או הנבטתן יכולה מאוד לסייע בהפחתת תופעות לוואי של נפיחות. בישול ארוך של ירקות גם הוא יכול לסייע.

 

4. מחלת צליאק

מחלת הצליאק היא מחלת מעי אוטואימונית הנובעת מרגישות לגלוטן. גלוטן הוא חלבון המצוי בדגנים מסוימים ובמחלה זו המערכת החיסונית רואה אותו כגורם עוין. לכן מערכת החיסון תוקפת תאים בריאים בעקבות חשיפה לגלוטן. כתוצאה מכך נגרמת דלקת במעי הדק וישנה פגיעה בספיגת רכיבים ממזונות שונים.

 

אם הבעיה לא מאובחנת, עלול הדבר לגרום לתסמינים ולסיבוכים שונים. תופעות הלוואי של צליאק יכולים להיות נפיחות בבטן, שלשולים, כאבי בטן, מחסור ברכיבים תזונתיים ובילדים עלולה להיפגע הגדילה. אם קיים חשד לצליאק, יש לגשת לבקש בדיקת נוגדנים לאבחון צליאק.

 

5. מעי רגיז

תופעת המעי הרגיז כוללת מקבץ של תסמינים: אי נוחות בבטן, נפיחות, כאבי בטן, יציאות לא סדירות שלשולים או עצירויות. לא נמצאה סיבה מוגדרת לתופעה.

 

בדרך כלל מאבחנים מעי רגיז כאשר נשללו מחלות עיכול אחרות כמו צליאק ומחלות מעי דלקתיות אחרות וכאשר התסמינים ממושכים. הטיפול הנפוץ היום בבעיה הוא דיאטת אלימינציה בה מבודדים פריטי מזון מהתפריט ה"חשודים" כגורמים לסימפטומים ובודקים אם ישנה הטבה. הגורמים למעי רגיז הם אישיים ומשתנים מאדם לאדם.

  

6. שתייה מוגזת

שתייה מוגזת יכולה לגרום לנפיחות עקב בליעת אוויר ונוזלים. אם מופיעים הסימפטומים מומלץ להימנע משתייה מוגזת או לשתות כמות קטנה יותר של מוגזים. כמובן שמבחינה בריאותית נעדיף תמיד שתיית מים גם על פני משקאות ממתוקים או דיאט.

 

7. פגיעה בהרכב חיידקי המעי החיוביים

במעי הגס קיימים המון סוגי חיידקים טובים. הרכב החיידקים משתמש בשאריות מזון שהגיעו למעי כמצע להתפתחותם. גילו שפעילות זו היא טובה וחיונית לגופינו: מעלה את תפקוד המערכת החיסונית, מגבירה את כמות החיידקים החיוביים ומגנה מפני חיידקים שיש להם פוטנציאל לגרום למחלות.

 

כאשר אנו לוקחים אנטיביוטיקה בעת חולי יכולה להיות פגיעה באוכלוסיית החיידקים הטובים. לכן כדאי לקחת תוסף פרוביוטיקה כדי לשקם את הרכב החיידקים. כיצד נוכל לחזק את ההרכב החיידקי על ידי המזון? אפשר לאכול מוצרים המכילים חיידקים טובים כמו יוגורט פרוביוטי.

  

אם ניסיתם פתרונות שונים וללא הצלחה, יש לפנות להתייעצות עם דיאטנית קלינית, ולהיות במעקב של גסטרואנטרולוג.

  

הכותבת היא דיאטנית קלינית בחברת מותר לי - דיאטנית קלינית לליווי אישי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים