Tech Talk: מה זה דור חמישי (5G)?
בכל שבוע נצלול אל אחד מהמונחים המפוצצים של עולם הטכנולוגיה וננסה להסביר אותו מספיק טוב בשביל שיחת סלון, והפעם: רשתות מדור חמישי (5G). מה עומד בין הפוטנציאל לבין מימושו, ואיך זה שעדיין אין הסכמה גורפת בתעשייה לגבי מהות הטכנולוגיה?
אם גם אתם שואלים את עצמכם מהן בעצם רשתות מדור חמישי (או באופן המוכר יותר, רשתות 5G) - דעו שאתם לא לבד: למעשה, הגדרת הגבולות של הטכנולוגיה מעסיקה את התעשייה כולה בשנים האחרונות.
למעשה, רק בחודש דצמבר האחרון נחתם מסמך תקינה על ידי ארגון ה-3GPP, האחראי על תקנים סלולריים בכל העולם, ובו הנוחה תשתית ראשונית להבנה אמיתית של איך רשתות מדור חמישי אמורות להיראות ולפעול. חודשיים אחר כך, במהלך אולימפיאדת החורף בפיונגצ'אנג, בקוריאה הדרומית כבר נפרשה תשתית של רשתות 5G במתחם המשחקים - על ידי חברת אינטל. לשם השוואה, בישראל עוד לא הסתיימה פרישתה של רשת 4G, או LTE, כתוצאה ממחסור בהקצאות תדרים, ובהעדפת הקצאות למשרד הביטחון.
הכרונולוגיה ברורה - רשתות מדור חמישי הן הדור הבא של טכנולוגיה סלולרית, והפוטנציאל שלהן עצום. ברמה הטכנית, 5G אמור לספק מהירויות העברת נתונים (גלישה, העלאה והורדה) חדשות: על פי ההסכמי התקינה הראשונים, טווח המהירויות המוגדר כדור חמישי נע בין 800MBPS ל-50GBPS. הניסויים הראשונים בתחום מדברים על סטנדרט של 10GBPS, זאת לעומת 200MBPS הנהוגים היום ברשתות LTE.
לצד מהירות העברת הנתונים קיים משתנה נוסף - Latency או בעברית "שיהוי". המשתנה הזה צפוי להיות נמוך הרבה יותר, כך שהוא יאפשר העברת נתונים בזמן אמת - ללא עיכובים. כדי להבין את חשיבותו, אפשר לנסות לדמיין עד כמה שונות יהיו שיחות וידאו המבוצעות על גבי רשת מדור חמישי, לעומת אלה המתאפשרות היום.
רוחב הפס של רשתות אלה יאפשר גם חיבור מאסיבי יותר של מכשירים - כלומר, רשתות יציבות. רשתות מדור חמישי אמורות להוות תשתית למהפכות חכמות בכל תחומי החיים. בתים חכמים, שכונות חכמות וערים חכמות, בתי חולים מחוברים, תשתיות כבישים חכמות, מפעלים - כל מה שנכנס תחת ההגדרה של IoT, כלומר "האינטרנט של הדברים", אמור להתאפשר בזכות 5G. נוסף על כך, השימוש בתשתיות של סיבים אופטיים אמור להתייתר, שכן דור חמישי מושתת על אנטנות סלולריות.
אבל זו רק ההתחלה. רשתות מדור חמישי אמורות להאיץ גם פיתוחים טכנולוגיים ומכשירים. בשבוע שעבר דווח כי חברת "וואווי" הסינית תשיק כבר בתחילת 2019 מודם נייד מבוסס 5G, ובהמשך גם טלפון חכם תואם דור חמישי - הכרזה שכרגע אין לה תחרות מצד שום חברה טכנולוגית אחרת. תחום הרובוטיקה צפוי גם הוא לעבור קפיצת מדרגה משמעותית, לצד חיישנים חכמים והתקנים מחוברים.
הרעיון ברור: כל עוד שהפיתוחים הטכנולוגיים נשענים על תשתית בלתי מספקת, אי אפשר להפוך אותם למסחריים. ברגע שתחל פרישה של רשתות מדור חמישי, אפשר יהיה לשווק טכנולוגיות מתקדמות הרבה יותר, שמחייבות קצב תעבורת נתונים של 5G, אבל גם יכולת עמידות והתמודדות עם ריבוי מכשירים מחוברים.
על אף ההתקדמות האחרונה בתחום, לפי הערכות רשתות 5G יחלו פרישה רק בעוד שנתיים, ויהפכו לסטנדרט בעולם המערבי רק אחרי שנת 2023. ענקיות הטכנולוגיה, כאמור, לא ממש מחכות לרגולציה וכבר פועלות באופנים שונים כדי לייצר מוצרים מותאמים, וחברות סלולר מבצעות ניסויים באופן עצמאי. לצורך הדוגמה, כבר בסוף 2016 הציגה חברת קוואלקום מודם ייעודי המותאם לרשת 5G, שתומך בקצב תעבורה של 5GBPS.
בתערוכת MWC השנה הציגה סיסקו את תוכנית "5G Now!" הכוללת מערך שלם של מוצרים המותאמים לדור הבא. לכן, יכול להיות שרשתות מדור חמישי יהוו הלכה למעשה שילוב - בין טכנולוגיה שעברה תקינה, לבין כזו שלא. בערים אחדות בארצות הברית כבר מתבצעת פרישה של רשתות 5G, ועל פי הדיווחים בתקשורת העולמית - 5G הוא מירוץ חימוש של ממש, והוא מעסיק את המעצמות הגדולות בדרך למה שנקרא 5G Ready.