נרות זיכרון ודמעות: המכינה מתאבלת על מות הנערים
חניכים לשעבר ובהווה במכינת בני ציון בתל אביב הגיעו למוסד ברחוב טרומפלדור בעיר כדי לנחם אלה את אלה בעקבות האסון שגבה את חייהם של תשעה נערים. קרובי המשתתפים בטיול פקדו אף הם את המכינה ועזבו בבכי
עם היוודע על מעורבותם של חניכי המכינה הקדם צבאית בני ציון בתל אביב בהיסחפות הטרגית בנחל צפית בערבה, החלו תלמידים לשעבר ובהווה וקרובים של הנערים להגיע אמש (יום ה') למוסד ברחוב טרומפלדור. שמונה נערות ונער נספו בעקבות השיטפון הגדול בנחל, סמוך לחצות אותה גופה של אישה באזור - ככל הנערה גופתה של הנערה הנעדרת.
טיול הגיבוש של קבוצת הנערים, שלוו על ידי שני מדריכים וחובש, החל שלשום - והיה אמור להימשך עד היום. שלשום עברו המשתתפים פעילויות במגוון תכנים ערכיים והיסטוריים. את בוקר האתמול הם פתחו בפעילות משותפת ולאחר שאכלו יחד יצאו לאזור שבו אירע האסון. בטיול של מחזור י"ב במכינה הקדם צבאית השתתפו 19 תלמידי י"ב מבתי ספר שונים ברחבי הארץ, ושישה צעירים שלומדים במכינה.
על קיר המכינה עדיין היה תלוי אחר הצהריים שלט שקידם בברכה את החניכים שהגיעו ל"גיבוש 2018". בשעה 16:37, כשהדיווחים הקשים מהערבה התרבו, יצא תלמיד מהמכינה וקרע בזעם את השלט.
חניכים לשעבר ובהווה היו הראשונים להגיע לבית המכינה. בשלב מאוחר יותר הגיעו בני משפחות של חניכים, חלקם דמעו כבר בדרך לדלת הכניסה ואחרים יצאו ממנה כעבור כמה דקות בהלם ובבכי. אחר כך גם הודלקו בסמוך למכינה נרות זיכרון.
לצד השוטרים הרבים שהגיעו למכינה, פקדו את המוסד גם אנשי השירות הפסיכולוגי שניסו לסייע לחניכים. במקביל, מפקד מחוז מרכז במשטרה, ניצב דוד ביתן, שוחח עם מנהלי המכינה שנותרו נצורים בה מאז היוודע האסון.
עדיין לא ברור מדוע הקבוצה יצאה לטיול בערבה אף שהתחזית הצביעה על שיטפונות באזור. המשטרה פתחה בחקירה לבירור נסיבות האסון וצפויה לחקור בין היתר את ראש המכינה וגורמים נוספים במערכת החינוך.
ברקע החקירה החל עימות בין משרדי הממשלה בנוגע לאחריות על המכינה. אף על פי שרוב משתתפי הטיול היו תלמידי י"ב, במשרד החינוך אמרו כי האישור לקיום הטיול לא הובא לחדר המצב של המשרד. במשרד הדגישו כי קיום טיול של מכינה קדם צבאית לא מצריך אישור ממשרד החינוך. יצוין כי רק לאחר האסון נודע למשרד החינוך שהשתתפו בו גם תלמידי י"ב.
כמה שעות לאחר היוודע ממדי האסון, יצאה הודעה רשמית מטעם המשרד: "משרד החינוך עוקב בדאגה אחר מאמצי החילוץ המתמשכים מהשיטפון ונמצא כל העת בקשר עם הגורמים הרלוונטיים. בשעות הקרובות תתקיים הערכת מצב ויינתנו כל המענים הנדרשים למוסדות החינוך בנושא זה".
עוד אמרו במשרד החינוך כי "המכינות הקדם צבאיות אינן זקוקות לאישור המשרד לצורך יציאה לטיול. חדר המצב של הטיולים שלנו מאשר כל טיול של תלמידים בבתי הספר. היום לא אישרנו טיולים במסלול המדובר".
במשרד הביטחון תקפו בחריפות את משרד החינוך: "לפי חוק המכינות ותקנותיו, משרד החינוך הוא הגורם המקצועי והאחראי על אישור התוכניות הלימודיות במכינות הקדם צבאיות. משרד הביטחון אינו אחראי על תוכנית הלימודים, לרבות הטיולים. משרד הביטחון ממשיך לעקוב בדאגה רבה אחר האסון הקשה בערבה. מצער מאוד שביום כזה, לא רק שהגוף האחראי אינו לוקח אחריות, אלא מטיל אותה על גורם אחר".
פורום ועדי ההורים היישוביים, הארגון היציג של ההורים, כבר הודיע שידרוש לפתוח בחקירת האירוע: "נדרוש לחקור ולמצוא איך קרה האסון, שנראה כמחדל נוראי. כמו בכל ימות השנה ובעיקר בימים אלה של שינויים קיצוניים במזג האוויר, אנו קוראים להישמע לאזהרות המתפרסמות על ידי הגורמים המוסמכים ולנקוט משנה זהירות בכל הקשור לפעילויות חוץ בית ספריות".
המכינה הקדם צבאית בני ציון היא ציונית מעורבת לבנים ולבנות. היא נמצאת בקשר עם עיריית תל אביב-יפו, ומשרד החינוך מעביר אליה מימון. שאר המימון מגיע מתרומות ומשכר הלימוד.