"יש סתירות בגרסאות": הוארך מעצר ראש המכינה והמדריך
ראש המכינת בני ציון יובל כאהן והמדריך אביב ברדיצ'ב חשודים בגרימת מותם של 10 ברשלנות. מעצרם הוארך בהסכמה ב-5 ימים. גורמים במשטרה: סתירות בין גרסאותיהם של השניים
ראש מכינת בני ציון ומדריך במכינה חשודים בגרימת מוות ברשלנות במחדל נחל צפית, אסון שגבה את חייהם של עשרה נערות ונערים. מעצרו של ראש המכינה, יובל כאהן, הוארך בהסכמה בחמישה ימים. כך פסק היום (ו') בית משפט השלום בבאר שבע גם לגבי מעצרו של המדריך, אביב ברדיצ'ב (27). אשת צוות שלישית, שנחקרה אף היא, שוחררה למעצר בית. באסון נהרגו הנערים שנסחפו בשיטפון בנחל שבו טיילו במסגרת גיבוש לקראת שנת שירות במכינה.
במשטרה חושדים כי הן המדריך והן המנהל ידעו עוד לפני הטיול על ההתרעות לשיטפונות ובכל זאת הוציאו את הנערות והנערים ליעד. על פי החשד המדריך הוא זה שארגן בפועל את הטיול לנחלי הדרום. בנוסף עלה חשד לסתירות בין גרסתו של המדריך לזו של מנהל המכינה, בנוגע למסלול הטיול שאושר, שלגביו כל אחד מהם סיפק גרסה שונה.
השופט איתי גונן ברסלר קבע כי הארכת המעצר נובעת מחשש לשיבוש חקירה. עו"ד נתי שמחוני וטל שחף ייצגו את כאהן: "צריך לזכור כי מדובר פה במפעל חיים של 50 מכינות קדם צבאיות חילוניות ודתיות. מפעל בעל ערך חשוב למדינת ישראל. האירוע הוא אירוע קשה. מחובתה של המשטרה ורשויות האכיפה לברר עד תום את הנושא ולהגיע לחקר האמת. אבל לא ראוי ולא נכון לחרוץ את דינם. הם שפכו ושופכים את נשמתם בחקירה. לא צריך לשפוט אותם בכיכר העיר. זה רגע לא פשוט לכולם".
סנגורו של ברדיצ'ב, עו"ד ציון אמיר: "אפשר קצת להכיר מחקירה שנמשכה כמה שעות לאורך הלילה במי מדובר - אדם ערכי מאוד שבא מסביבה ערכית. יש פה צער גדול מאוד על כל ההתרחשות. בחצות הלילה הוא אפילו לא הבין למה צריך התייעצות משפטית, ואמר 'יש אנשים שמתו, אני לא צריך לעסוק בכך'. זה לא איש שמשבש חקירה אלא עוזר לחקירה. כל מה שיכול ייעשה למען החקירה. אלה לא אנשים שמסתתרים מאחורי זכות השתיקה או כל זכות אחרת".
לדבריו, במשך שלוש השנים האחרונות ברדיצ'ב הוא המנהל החינוכי של המכינה. "זה בית הגידול. הוא סבור שנהג באחריות מלאה".
משה טור-פז, חבר ילדות של כאהן ומנכ"ל רשת חינוך, סיפר כי עד היום הוא משרת במילואים כקצין מודיעין באחת האוגדות. "הוא עבד כמחנך בתיכון הרטמן בירושלים, ולפני 11 שנים הוא רצה להקים מכינה קדם צבאית, שהחידוש שלה הוא במידה רבה העובדה שהיא בתל אביב".
לדבריו, "מה שהוא הצליח לעשות בשנים האלו הוא די מדהים. כיום מכינת בני ציון זו אחת המכינות המובילות מבחינת הרמה הלימודים והחברים שמתקבלים, כולל הצוות שהוא מביא פנימה. לאורך השנים גבר הביקוש למכינה הזו והוא החליט להקים עוד מכינה, שבה יהיו תלמידים מרקע יותר קשה, באלוני יצחק. הוא עומד בראש שתי המכינות. אחרי כמה שנים הוא זיהה דווקא בתל אביב חוסר גדול בעבודה עם קשישים בכלל וניצולי שואה בפרט, הוא חבר לפרויקט שנקרא מדור לדור, והקים פעילות ענפה שמקיפה מאות קשישים שהם ברובם ניצולי שואה. המכיניסטים מלווים אותם ומגיעים פעם פעמיים בשבוע וגם פיזית משפצים את הבתים שלהם".
הוא העיד על "איש חינוך אמיתי, אוהב לטייל, מחובר מאוד לארץ ומאוד חיובי ואופטימי ונוטל אחריות לאנשים. הבוגרים שלו הולכים אחריו. עשרות בוגרים, חלקם על מדים, לא שוכחים אותו. הצוות היום עסוק בחשבון נפש ובניסיון להבין מה קרה. שום דבר לא נעשה במכינה הזאת בקלות ראש. מה שנעשה, נעשה בכובד ראש. יובל היה מאלו שבגלל שהוא היה מאוד קנאי לבטיחות ונהלים, הוא יזם כתיבת נהלים למכינות בנושא טיולים".
ד"ר שרגא בר און, חברו כאהן כתב עליו בפייסבוק: "לבי עם יובל כאהן. לא יכול לדמיין מחנך מסור וטוב ממנו. איש מעולה ונדיר. זה הסיוט האולטימטיבי של כל הורה. זה הסיוט האולטימטיבי של כל מנהל מוסד. זה זמן לשתוק מעט ביחד".
3 מתלמידותיה של רננה רביצקי פילזר במכון הרטמן ירושלים ילמדו בשנה הבאה במכינת בני ציון והיו אמורות להשתתף בטיול. לבסוף נקבעה להן בחינת מתכונת באותו היום והן לא הצטרפו לחבריהן. פילזר אמרה שהיא מכירה היטב את כאהן: "הפעילות החינוכית המרשימה של המכינה מתנהלת בדמותו של יובל, שהוא שילוב נדיר של איש חזון ואיש מעשה".
היא הוסיפה: "יובל הוא מחנך כריזמטי מאין כמותו, מסור וערכי, אשר בחר להשקיע את כל כשרונו הרב, מרצו ויצירתיותו בחניכיו", הוסיפה, "במשך שנים הוא מטעין אותם בערכים, בציונות, ביהדות ובפלורליזם, מלמד אותם לחשוב בעצמם, לראות את זולתם ולהוציא לפועל מיזמים חברתיים שייטיבו עם החברה, על כל חלקיה. למרות צלו של האבל הכבד מנשוא, והאסון שפקד אותנו, אני מתפללת שכחברה, נוכל כולנו להמשיך ולזכות בתוצרים יוצאי הדופן של פעילותו".
המטרה: "לגבש את תפיסת הזהות הלאומית היהודית"
באתר המכינה תיאר כך כאהן את עצמו: "גר בכפר אדומים. סא"ל במילואים. את השכלתי ותפיסת עולמי גיבשתי בעיקר בבני עקיבא, בבית ספר הימלפרב בירושלים, בישיבת עתניאל, במכון למדעי היהדות של האוניברסיטה העברית, במכון הרטמן ובמרכז האקדמי שלם". כאהן כתב באתר כי הוא "מאמין ברוח וחירות האדם, במורשת ישראל ובחזון הציוני ומשתדל לחנך, קודם כל את עצמי, לאורם".
במאמר שכותרתו "האג'נדה החינוכית של המכינות המעורבות" פירט כאהן את "האני מאמין" שלו לגבי המכינות הקדם-צבאיות: "תפקידן הראשון והחשוב ביותר של המכינות בשנה הקצרה שאחרי התיכון ולפני השירות הצבאי הוא לגבש את תפיסת הזהות הלאומית היהודית. בהקשר זה המכינות הן אי של "מודרניות" בתוך אוקיינוס גועש והולך של "פוסט-לאומיות", "פוסט-ציוניות" ו"פוסט-מודרניות". אנו מאמינים בזכותו של העם היהודי להיות ריבון עצמו ולבנות בארץ אבותיו חברה צודקת ומוסרית ברוח מורשתו הלאומית".
לדבריו, "המכינות הקדם-צבאיות המעורבות אינן רק ניסיון חינוכי-פלורליסטי ל"גשר" על השסע הדתי-חילוני, כפי שנהוג לחשוב. הסיבה לחינוך מעורב מתוך תפיסה לאומית היא שמה שעומד על הפרק הוא עתיד העם, וכדי ליצור שינוי אמיתי במצב הלאומי יש לפנות בראש ובראשונה לכל הזרמים המרכיבים את העם, ולחנך מתוך עמדה שבה הבדלים עדתיים, דתיים ומעמדיים אינם משנים את ההזדהות הלאומית המשותפת ואת הרצון לפעול ביחד לקידום עתידו של עם ישראל".
המכינה הקדם צבאית בני ציון היא מכינה ציונית מעורבת לבנים ולבנות. היא נמצאת בקשר עם עיריית תל אביב-יפו, ומשרד החינוך מעביר אליה מימון. שאר המימון מגיע מתרומות ומשכר הלימוד. הלילה פקדו שוטרים רבים שהגיעו את המוסד ברחוב טרומפלדור בתל אביב, לצד אנשי השירות הפסיכולוגי שניסו לסייע לחניכים.
טיול הגיבוש של קבוצת הנערים, שלוו על ידי שני מדריכים וחובש, החל שלשום - והיה אמור להימשך עד היום. בטיול של מחזור י"ב במכינה הקדם צבאית השתתפו 19 תלמידי י"ב מבתי ספר שונים ברחבי הארץ, ושישה צעירים שלומדים במכינה. עדיין לא ברור מדוע הקבוצה יצאה לטיול בערבה אף שהתחזית הצביעה על שיטפונות באזור.