שתף קטע נבחר

 

הסמכה או הכשרה? לא חובה. סוגיית מדריכי הטיולים במכינות

בלי תקן של מדריך מוסמך ממשרד החינוך, בלי הסמכה ממשרד התיירות - בדיקת ynet מגלה כי מדריכי טיולים במכינות הקדם צבאיות יכולים להוביל את חניכיהם בלא פיקוח. "המדריכים נדרשים להציג יכולות סף כמו שירות צבאי וניסיון חינוכי", מסרו במשרד החינוך. "הגישה במכינות - 'לא תגידו לנו מה לעשות'"

איזו הכשרה נדרשת ממדריכי טיולים של המכינות הצבאיות? יומיים לאחר האסון הכבד בערבה שבו נספו עשרה תלמידי י"ב בנחל צפית, מתברר כי לא נדרשת ממדריכים אלה שום הסמכה מעשית.

 

גם המדריך שהיה אמון על הטיול הטרגי ואף נעצר לחקירה, לא נשא בהסמכה כלשהי או באישור רשמי להוביל טיול מהסוג הזה. מעצרם של המדריך, אביב ברדיצ'ב, ושל ראש מכינת בני ציון יובל כהאן הוארך אתמול בחמישה ימים לאחר שנעצרו בחשד לגרימת מוות ברשלנות. גורמים במשטרה ציינו כי ישנן סתירות בגרסאות של השניים.

 

במשרד החינוך מחדדים כי אין כל דרישה ממדריכים הטיולים במכינות הקדם צבאיות להחזיק בתו התקן של המשרד, ובמכינות הקדם צבאיות אומרים כי "כל מכינה מתנהלת לפי הבנתה". ואכן, רבים ממדריכי הטיולים לא עברו הכשרה מעשית.

 

בישראל שני סוגים של הסמכות למדריכי טיולים: "מדריך תו תקן" של משרד החינוך, במסגרתו עוברים המדריכים העתידיים סדרה של שיעורים, הכשרות ומתמקצעים לרוב באזורים גיאוגרפיים מסוימים. כל טיול של מוסד חינוכי, כמו גם תנועות נוער, אולפני עולים וכל גוף אחר שכפוף למשרד החינוך – מחויב בליווי של מדריך מן הסוג הזה, ולעתים מחויבים ביותר ממדריך אחד, בהתאם למספר התלמידים. טיולים ללא מדריכי תו תקן של משרד החינוך לא מאושרים באופן גורף ולא מתקיימים.

 

חילוץ הנעדרת האחרונה מנחל צפית    (צילום: דב ליטבינוף)

חילוץ הנעדרת האחרונה מנחל צפית    (צילום: דב ליטבינוף)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

סוג שני של הסמכה הוא מורי דרך, עליו אמון משרד התיירות. מורי דרך מוסמכים ללוות ולהוביל טיולי מבוגרים בלבד, כאשר עיקר העבודה שלהם היא הדרכת קבוצות תיירים. שמו של המדריך שהיה אמון על הטיול לא נמצא במאגר מורי הדרך של משרד התיירות. במשרד החינוך אישרו כי המדריך לא נמצא גם במאגר המדריכים המחזיקים בתו התקן של המשרד.

 

מדריך טיולים בעל תו תקן ממשרד החינוך הסביר: "זה מה שמציל את החיים של הילדים, לולא המדריכים הללו – אסונות רבים היו מתרחשים. המדריכים מכירים את הסכנות ומחוברים לחדר מצב של משרד החינוך, וגם יכולים להציע מסלול חלופי. אף מדריך מוסמך שיודע על סכנה לשיטפונות לא היה נכנס לאזור הזה. מדריכים לא מוסמכים מסכנים חיים כי אין להם הידע הדרוש בתחום הבטיחות. זה כמו שדיירי בניין יביאו חשמלאי לא מוסמך כדי לתקן בעיה שיש להם".

נערים שחולצו מנחל צופית (צילום: חיים הורנשטיין)
חילוץ מנחל צפית(צילום: חיים הורנשטיין)
 
אילן בר שלום ז
הרוגי האסון

"המצב יהיה חייב להשתנות עכשיו", אומר מדריך אחר. "המכינות עושות מה שבא להן". גורם בכיר במכינות הקדם צבאיות אמר: "כל הטיולים הלא פורמליים לא יוצאים עם מדריכים מהסוג הזה. המכינה מתנהלת לפי הבנתה. אין שום דרישה ייחודית בנושא המדריכים. כשלוקחים מדריך למכינה, בודקים את היכולות החינוכיות שלו, אבל אין תנאי סף בכל מה שקשור להדרכת טיולים, וזה גם לא חיוני".

 

הוא הודה כי בהתאם לבדיקה שערכנו - אין הנחיות שדורשות הסמכה. "צריך להבין שמבחינת המכינות, אם רוצים שכל מדריך עכשיו יהיה מוסמך זה אומר שיהיה מאוד קשה להוציא את הטיולים. אני מודה שאני באופן אישי לא בודק אף פעם אם יש מדריכים עם תו תקן".

 

שירות צבאי כן, הסמכה - לא

אף שבטיול נספו עשרה תלמידי כיתה י"ב, כאמור, במשרד החינוך מאשרים את מה שאומרים במכינות, ומבהירים כי אכן – אין כל דרישה ממדריכי הטיולים במכינות להיות מוסמכים על פי התקן של המשרד. עם זאת, אומרים במשרד, כי המדריכים נדרשים להציג יכולות סף כמו שירות צבאי וניסיון חינוכי.

 

באשר להובלת טיול – אין דרישה כזאת. "הרי לפי חוזר מנכ"ל משרד החינוך, אסור להיכנס למים בתנאים כאלו", אומרים גורמים במערכת החינוך. "המכינות עובדות בסטנדרט אחר לגמרי. יש שם גישה של 'אתם לא תגידו לנו מה לעשות'. זו מנטליות אחרת שאולי צריך לתת עליה את הדעת. אם היו תחת הפיקוח של המשרד הם לא היו יוצאים לטיול הזה".

 

צילום: אמיר אלון (צילום: אמיר אלון)
צור אלפי הובא למנוחות (צילום: אמיר אלון)

יהודה אלרם, אב לבן במכינה, אמר: "שלחנו את בני למכינה מתוך היכרות עם המכינה וראשיה ואני מאמין שהדברים נעשו על פי שיקול הדעת שחשבנו שהוא נכון". לדבריו, "הכל כל כך טרי כרגע ואנחנו לא עוסקים כרגע במה היה בסדר ומה לא".

 

מקורב למכינת בני ציון אמר: "למכינות הקדם צבאיות אין רגולציה מוסדרת. מצד שני, הילדים כן יצאו עם אישורי הורים והרבה מהמכינות הקדם צבאיות מפתחות מומחיות בטיולים. יש מערכת שלמה ומוסדרת של איך מוציאים טיול, מה בטוח ומה לא.

 

"האנשים שמנהלים את הטיול הזה הם אנשים מאוד רציניים. מדובר במכינה שגם בתוך עולם המכינות ידועה במקצועיות וברצינות שלה. בטיול הזה קרתה טרגדיה נוראית, אבל תהליכי העבודה והעשייה של המכינה הזו ידועים ברצינות ולא בחפיפניקיות שלהם".

 

מועצת המכינות הקדם צבאיות התייחסה שלשום לדברים: "טיולים בשטח הם חלק בלתי נפרד מהתהליך החינוכי במכינה שנועד לחבר את החניכים לארצם, מורשתם ומולדתם, אך האירוע הקשה מחייב למידתו והסקת מסקנות יחד עם משרד החינוך ומשרד הביטחון לגבי מניעת הישנות אסונות כמו זה שחווינו היום".


פורסם לראשונה 27/04/2018 21:57

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
חילוץ המטיילים בערבה
צילום: AFP
מומלצים