שתף קטע נבחר

שלושה דורות של ניצחון משואה לתקומה

משלחת ייחודית, הכוללת ניצולי שואה, קציני צה"ל ותורמים אמריקאים של ארגון ידידי צה"ל בארה"ב ובפנמה (FIDF) סיימה מסע מרגש משואה לתקומה בפולין וישראל בשיתוף הפרויקט הצה"לי 'עדים במדים'.

יותר מ-150 תומכי ארגון ידידי צה"ל בארה"ב ובפנמה ו-50 קצינים המייצגים את כל יחידות צה"ל, זכו לחוות את המסע המשמעותי בשנת השבעים למדינה יחד עם ניצולי שואה שחוו על בשרם את זוועות השואה. הצטרפות ניצולי השואה למשלחת הוסיפה משמעות מיוחדת ומרגשת למסע ייחודי זה, אשר הסתיים בחגיגות יום העצמאות ושזר בתוכו את הסיפור של 'משואה לתקומה'. אל ניצולי השואה הצטרפו גם ילדיהם ונכדיהם ובכך בעצם היוו את סיפורם של שלושה דורות של גבורה וניצחון.

 

המשלחת השנתית אותה מוציא הארגון לפולין ולישראל, והגדולה ביותר מבין המשלחות עד כה, החלה את ביקורה על אדמת בפולין, בקראקוב ובגטו שהיה בעיר, במחנות אושוויץ ובירקנאו, ובבורות ההריגה. לאחר מכן הגיעה המשלחת לישראל לציון יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ולנפגעי פעולות האיבה ולחגיגות יום עצמאות ה-70 למדינת ישראל.

 

בראשות המשלחת עמדו מנכ"ל ארגון ה- FIDF, האלוף (במיל') מאיר כליפי-אמיר, יו"ר FIDF, ארתור סטארק, נשיא FIDF, פיטר ויינטראוב, סגן נשיא FIDF, בובי כהן, מנהל FIDF בישראל, תא"ל (במיל') אפי עידן, מפקד המשלחת, תא"ל ניר נין נון, ראש להק מסוקים ורב המשלחת, סגן יואל פוקס. אליהם הצטרפה בישראל הגברת נילי פאליק, נשיאת הכבוד של הארגון.

 

- ()
מתקבלים בטקס בנתב"ג

 

"אתה יוצא מהמשלחת עם הערכה מחודשת לתרומתו של צה"ל וחייליו, וגם לחברי ארגון ה- FIDF שתומכים בהם", סיפרו בני הזוג אלן ודורותי קלווין מסן פרנסיסקו, קליפורניה, אשר הצטרפו למשלחת זו השנה השנייה ברציפות, והשנה החליטו להביא את שבעתם נכדיהם ביחד עמם. "רציתי שהם יחוו את איכות ההבנה את השואה שמסע כזה מביא עימו", סיפר אלן והוסיף, "כשאתה עומד על אדמת אושוויץ, מאזין לחזן הראשי של צה"ל, סגן אלוף שי אברמסון, והולך שלוב-זרועות עם חיילי צה"ל לאורך השביל שאורכו כשני מיילים, אתה פוגש במציאות בצורה שלא תוכל לחוות בדרך אחרת. המסע הזה מעניק זווית ראייה ייחודית שלאנשים כמוני אין גישה אליה בדרך כלל. זו המורשת שהייתי רוצה להעניק לנכדיי".

 

גם ליאון שיר, ניצול שואה בן 92 מאוהיו לקח חלק במשלחת. ליאון נולד בפולין וראה את אמו ואחותו נשלחות אל תאי הגזים באושוויץ בירקנאו ומלבד אחיו המתגורר גם הוא בארה"ב, כל משפחתו נרצחה בשואה. "שרדתי שנתיים באושוויץ אבל זה מרגיש כאילו הזמן שם עמד מלכת", סיפר ליאון. "החזרה למקום הארור הזה יחד עם חיילי צה"ל, ממלאת את ליבי ברוח של תקווה חדשה". שיר גם הוא הגיע למסע עם בנו הווארד ונכדו ג'רמי.

 

"תשעת ימי המשלחת כללו את ההיסטוריה של העם היהודי, החל מרגעיה האפלים ביותר ועד לניצחוננו הגדול", אמר האלוף (במיל') מאיר כליפי אמיר, מנכ"ל FIDF. "משלחת חשובה זו עקבה אחר ההיסטוריה המודרנית של העם היהודי באמצעות זיכרונותיהם של ניצולי שואה ודרך עיני קציני צה"ל. היא סיפרה את סיפור ההשמדה שלנו באירופה, את הקמתה של מדינת ישראל לפני 70 שנה כמולדת העם היהודי, ואת הדור החדש של המגנים היהודים ששומרים על המורשת שלנו כיום. צעדנו במחנות אושוויץ-בירקנאו הנוראים, יחד עם קציני צה"ל וניצולי השואה שלחנו מסר חזק לעולם שלעולם לא נשכח. הודות לצה"ל - אחד הצבאות המוסריים בעולם - אנו יכולים להבטיח שהשמדת העם היהודי לא תוכל להתרחש עוד לעולם".

 

- ()
חברי המשלחת במחנה ההשמדה בירקנאו (צילום: שחר עזרן)

 

"המשלחת הזו באה בזמן מכריע, והיא אחת ההזדמנויות האחרונות לניצולים לחזור לאושוויץ ולספר על הזוועות שעברו" אמר נשיא FIDF, פיטר ויינטראוב . "צעדנו בשערי הגיהינום, תחת השלט השקרי 'עבודה משחררת'. במקום הנוראי הזה, בו סבלו אינספור יהודים מקור, רעב וייאוש, אנחנו היינו מוקפים באלה ששרדו בתוך חומות המחנות, וגם על ידי אלה שיבטיחו שלא יישכחו את סיפוריהם - החיילים האמיצים שמגינים על מורשתם ועל מדינת ישראל".

פעילות המשלחת נפתחה עם ארוחת ערב חגיגית במלון שרתון קראקוב, בה נשא דברים הטייס, ניצול השואה, סא"ל (במיל') אריה עוז, אשר הגיע למשלחת יחד עם בנו, תא"ל (במיל') שיר עוז ונכדו, סגן מעיין עוז המשרת במערך ההגנה האווירית. אריה נולד בגרמניה בשנת 1936 כהארי קלאוזנר ובשנת 1942, בגיל 6, הופרד מאמו ונשלח לכפר בהולנד, שם הוחבא אצל משפחה נוצרית מקומית והסתתר מהצורר הנאצי בעליית גג למשך 3 שנים. בעליית הגג, מבעד חלון קטן ראה את המטוסים של בעלות הברית שעברו מעל הבית בדרכם להתקיף את האויב והגשרים המחברים בין המדינות. שם, בעליית הגג, חלם על תעופה והחליט שהוא יהיה טייס. אריה שרד את השואה, ולאחר תום המלחמה עלה לישראל ובשנת 1956 סיים את קורס הטייס של חיל האוויר והפך לטייס ובהמשך למפקד טייסת 120. אריה השתתף במלחמות ישראל ולקח חלק במשימות משמעותיות כמו 'מבצע אנטבה' ו'מבצע שלמה'. ארוחת הפתיחה הזו נתנה הזדמנות למשתתפים להכיר האחד את השני, ושם נוצרו מפגשים וחברויות שהלכו והתעצמו בהמשך.

 

- ()
ליאון שיר חוגג בר מצווה במטוס בדרך לישראל (צילום: שחר עזרן)

 

היום הראשון של המשלחת, יום שישי, נפתח במפגש מרתק עם ניצולת השואה אווה לביא, בת ה-81 כיום והילדה הצעירה ביותר ברשימת שינדלר, שהצטרפה למשלחת. לביא שעד גיל 8, שרדה את גטו קראקוב ואת אושוויץ, ולבסוף ניצלה עם הוריה בזכות אוסקר שינדלר. ביום השואה הבינלאומי שצויין השנה בחודש ינואר, גוללה לביא בגבורה את סיפורה מעל בימת האו"ם, מלווה בבני משפחתה. לאחר מכן נפגשה הקבוצה עם קרובת משפחתו של ארתור שינדלר, רוזמרין שינדלר, שהמחישה את העובדה שאדם אחד יכול לעשות שינוי אדיר בעולם. לאחר ההרצאה משתתפי המשלחת ביקרו בעיר טרנוב, אשר פעם הייתה שוקקת חיים וחיה בה קהילה יהודית עניפה ומשגשגת. החזן הצבאי הראשי, סגן אלוף שי אברמסון, הוביל שירה ותפילה במקום פעם עמד בית כנסת, וכל שנותר ממנו כעת הם ארבעת העמודים שהחזיקו את ההיכל. משם הקבוצה המשיכה ליער בוצ'ינה, שם נרצחו מעל 800 ילדים יהודיים בקבר אחים. הנאצים ירו בהם והם נפלו זה אחר זה אל תוך בור ענק. המשלחת קיימה שם טקס לזכרם, שכלל אמירת קדיש והדלקת נרות נשמה.

 

בשבת המשלחת קיימה תפילת בוקר בבית הכנסת "אייזק", בה השתתפו גם ניצולי שואה וחיילים. לאחר מכן הקבוצה סעדה במוזיאון היהודי "גליסיה" וסיירה בגטו היהודי, שהינו שמור היטב ובניינים רבים בו נראים בדיוק כפי שנראו בתקופת השואה. בסיום ארוחת הערב, שהתקיימה במלון שרתון קראקוב מלקולם הונליין, נשיא קבוצת הנשיאים של ארגונים יהודיים נאם בקצרה בפני המשתתפים, וציין את העוצמה של צה"ל, שבולטת תמיד, ובמיוחד סביב יום השואה, וכי צה"ל הינו תעודת הביטוח של העם היהודי כולו. שי אברמסון, יחד עם המקהלה הרבנית של צה"ל, הובילו טקס הבדלה מרגש בשירה שסחפה את המשתתפים.

 

מיאמי ()
חברי המשלחת בביקורם בבסיס גולני

 

ביום ראשון ביקרה המשלחת במחנה הריכוז אושוויץ ובמחנה ההשמדה בירקנאו. הסיור המודרך במקום היה קשה במיוחד לחלק מהמשתתפים, אך כולם הסכימו שחובה על כל יהודי לבקר במקום, לראות במו עיניו את מכונת הרוע הנאצית. לשוב אל המקומות הנוראיים הללו בהם התעללו, הרעיבו, ורצחו את אחינו ואחיותינו- היה טראגי. לבקר בביתן בו ד"ר מנגלה ערך ניסויים זוועתיים, להיכנס לתוך תא גז בו סימני ידי יהודים נחרטו בקירות, לראות במו עינינו את ערימות הענק של בגדים, נעליים, משקפיים, מזוודות ושיער של יהודים. זה ללא ספק מטלטל ועוד ייקח זמן רב עד שמשתתפי המשלחת, ואני בתוכם, נעכל את כל מה שראינו וחווינו על אדמת פולין. הנוכחות של הקצינים והחיילים הישראליים הייתה נקודת אור מבורכת במסע קשה מנשוא.

 

ביום שני קמה בבוקר הקבוצה עם תחושה של תקווה ועם שמחה בלב. זה היום בו עזבו את פולין ועשו את דרכם לישראל, ארצנו ומולדתנו. במטוס אל על שנחכר במיוחד עבור משתתפי המשלחת, האווירה הייתה שמחה ותוססת. אנשים שרו שירים בעברית ורקדו במעברים. רגע השיא בטיסה היה כשהוחלט לחגוג באופן ספונטני בר מצווה לניצול השואה ליאון שיר (92), אשר מעולם לא חגג בר מצווה. בתפילה מיוחדת, עם ספר תורה ובניצוחו של הרב הצבאי, ליאון עלה לתורה בשירה אשר סימלה את המסע היהודי משואה לחירות.

 

עם נחיתת המשלחת בנמל התעופה בן גוריון, התקיים על המסלול טקס מרגש שכלל שירה וריקודים. מפקד המשלחת תת אלוף ניר נין נון נשא דברים, סיכם את המסע, הצדיע לניצולי השואה והעניק להם סיכה מיוחדת. לאחר מכן נשיאת הכבוד של ארגון ידידי צה"ל בפלורידה ופנמה, הגברת נילי פאליק, בירכה את המשתתפים וציינה את החשיבות האדירה של קיום המסע בפולין בו התמקדו המשתתפים בעבר, וכי עתה עם נחיתתם בארץ יחוו את ההווה ויראו את העתיד המזהיר של מדינת ישראל, עם ישראל, וצבא ההגנה לישראל. משדה התעופה הקבוצה נסעה ישירות לירושלים, שם קיימו ארוחת ערב חגיגית במלון קינג דיויד.

 

ביום שלישי הקבוצה נסעה צפונה אל בסיס אימונים של גולני. הם נפגשו עם קצינים וחיילים, ואף זכו לצפות בתצוגת תכלית המשלבת פעילות מבצעית של היחידה. לאחר שסעדו עם החיילים והחיילות ארוחת צהריים בחדר האוכל הצבאי, הקבוצה שבה לירושלים. בערב יום הזיכרון הם השתתפו בטקס המרכזי בכותל, בנוכחות נשיא המדינה, ראובן ריבלין, הרמטכ"ל גדי אייזנקוט, ומכובדים רבים נוספים.

 

ביום רביעי משתתפי המשלחת ביקרו ביד לשריון ולקחו חלק בטקס המרכזי בלטרון, שם, בין זרי הזיכרון, הניחו נציגי הארגון זר לזכר הנופלים על קיר ההנצחה. משם הם המשיכו לאנדרטה לזכר אסון התאומים 9-11. בערב, כשהחלו חגיגות יום העצמאות ה-70 למדינה, המשלחת חגגה אל מול חומות ירושלים המוארות במסיבה צוהלת. במסיבה לקחו חלק חמישים חיילים אשר זכו לקבל מלגות לימודים מחברי המשלחת. לאחר מכן, חלק ממשתתפי המשלחת הלכו לכיכר ספרא ולכיכר ציון לחוות את אווירת החג המיוחדת עם המוני בית ישראל ולא ויתרו על אכילת פלאפל לקראת הזריחה.

 

ביום חמישי, יום העצמאות, המשלחת ביקרה בבסיס של יחידת העלית של המודיעין, 8200, שם נפגשו עם מפקדת הבסיס, חיילות וחיילים, שרו, רקדו וסעדו את ליבם בארוחה חגיגית שנתרמה במיוחד לכבוד האירוע. אחר הצהריים התארחה המשלחת בבית הנשיא יחד עם הסגל הדיפלומטי הבכיר, והצטלמה למזכרת עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ועם נשיא המדינה ראובן ריבלין. בערב נערכה ארוחה חגיגית מסכמת במלון קינג דויד, שכללה אירוע התרמה שהניב תרומה של 2.1 מיליון דולר אשר ינותבו למלגות לימודים אקדמיים לחיילים קרביים. בהמשך התקיימה מסיבת ריקודים צוהלת עם הקצינים שהשתתפו במסע בפולין. במסיבת הריקודים בלטו במיוחד 43 הפעילים והתורמים מסניף הארגון במיאמי, בראשותה של עו"ד דינה בן ארי. בסיום האירוע, שנמשך עד השעות הקטנות של הלילה, נפרדו חברי המשלחת לשלום.

עם ישראל חי!


פורסם לראשונה 27/04/2018 21:46

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים