צפון קוריאה: "פגישה היסטורית בדרך לשלום"
התרגשות גדולה בחצי האי קוריאה, יום אחרי פגישה נדירה בין המנהיגים. קים ג'ונג און התחייב "לפעול לפירוק האזור מנשק גרעיני ולהסכם שלום על דרום קוריאה". אחרי ההודעה הדרמטית, מגיע הספק: למה לסמוך על הרודן?
בצפון קוריאה הגדירו היום (שבת) את המפגש בין המנהיגים בחצי האי כ"פגישה היסטורית", נקודת מפנה שסוללת את הדרך לתחילתו של עידן חדש באזור. אתמול, ברגע דרמטי ביחסי המדינות, חצה קים ג'ונג און את הגבול ופגש את מון ג'אה אין. השניים הבטיחו לפעול לפירוק של האזור מנשק גרעיני ולשלום בין הצדדים.
אתמול עוד התעלמה התקשורת הממלכתית בצפון קוריאה מהפגישה. היום כבר פרסמה את הודעתם המשותפת של המנהיגים במלואה, ומסרה שההודעה מבשרת על תחילת תהליך של "פיוס ואיחוד לאומי, שלום ושגשוג". סוכנות הידיעות הממלכתית KCNA דיווחה שקים ומון "אישרו שהיעד המשותף יושג באמצעות פירוק מוחלט של חצי האי קוריאה מנשק גרעיני".
בדיווח אחר מסרה KCNA ששני המנהיגים ניהלו שיחה גלויה על שלל נושאים, כולל "הבטחת השלום בחצי האי קוריאה והפירוק מנשק גרעיני בחצי האי". לפי KCNA קים ג'ונג און ומון ג'אה אין ניהלו את השיחה ביניהם באווירה ידידותית במיוחד עם "רגש של קרובי משפחה".
בהצהרה המשותפת של שני המנהיגים הם התחייבו לפעול להסכם שלום עוד השנה, שיביא רשמית את מלחמת קוריאה לקיצה – 65 שנה אחרי הפסקת האש. השכנות ירצו להיפגש עם נציגים מארה"ב וכנראה גם מסין – שתי מדינות שחתומות על הסכם הפסקת האש מ-1953.
למרות האופטימיות לנוכח התמונות מהגבול המפורז, אותה הבטחה לפעול לפירוק הנשק הגרעיני מעלה סימני שאלה במערב. פיונגיאנג היא המדינה היחידה מבין השתיים שמחזיקה בנשק גרעיני, והפרשנים מזהירים שהבטחות קודמות ומסרים של אחדות לא הובילו לשום דבר. גם הדרום קוריאנים, שצפו נרגשים בשידורים המיוחדים, לא בטוחים אם אפשר לסמוך על הרודן.
במשך שנים התעקשה פיונגיאנג שהיא מעולם לא תוותר על הארסנל הגרעיני שלה, שלדבריה מגן עליה מפלישה אמריקנית. לפי דרום קוריאה היא הציעה לשקול את הנושא בתמורה למו"מ, כדי לקבל ערובות ביטחוניות. קים לא סיפק שום אמירה פומבית בנושא.
קים חצה אתמול את הגבול והפך למנהיג הראשון של צפון קוריאה שמגיע למדינה השכנה משנת 1953. אז הוא "גרר" את מון לצד הצפוני של הגבול. הפגישה של השניים הייתה מחויכת ולבבית, ובמסגרתה קיימו שיחה "אחד על אחד" שנמשכה חצי שעה.
צפון קוריאה עשתה התקדמות מהירה בתוכנית הנשק הגרעיני שלה מאז שקים עלה לשלטון ב-2011. בשנה שעברה היא ביצעה את הניסוי הגרעיני השישי שלה, שהיה המשמעותי ביותר, ושיגרה טילים שלפי ההערכות יכולים להגיע גם לארה"ב. בתגובה לניסוי מועצת הביטחון אישרה להטיל סנקציות נוספות על המדינה המבודדת.
מתחילת כהונתו של טראמפ מנהיגי צפון קוריאה וארה"ב הטיחו אחד בשני אמירות קשות במיוחד, ואיימו במלחמה. המתיחות הייתה בשיאה עד תחילת השנה. נשיא דרום קוריאה מון ניצל את אולימפיאדת החורף שאירח לפריצת דרך דיפלומטית, ובצפון הכריז קים שהוא מוכן לשלוח משלחת למשחקים.
הפרשנים והדיפלומטים אומרים שכמה גורמים עומדים מאחורי השינוי של קים: השפעת הסנקציות של המערב על צפון קוריאה, תחושתה שהיא מנהלת מו"מ מעמדת כוח - וגם חשש אמיתי מתגובה צבאית של טראמפ. הערכה אחרת היא שהצהרתה על כוונה להתפרק מנשק גרעיני נובעת מקריסת האתר שבו ערכה ניסויים גרעיניים.
כצפוי, בצפון קוריאה נותנים את הקרדיט לקים. "הפגישה ההיסטורית התממשה בזכות אהבתו הנלהבת של המנהיג העליון לבני עמו, והרצון להגדרה עצמית" שלא תלויה בהשפעה חיצונית. וושינגטון לוחצת על פיונגיאנג להתפרק מנשק גרעיני לחלוטין, בצורה בלתי הפיכה, והפרשנים אומרים שהתהליך תלוי בתוצאות הפגישה המסקרנת של טראמפ וקים בשבועות הקרובים.
ראש ממשלת אוסטרליה מלקולם טרנבול נותן לטראמפ את הקרדיט בהתפתחויות האחרונות. "אני נותן לו את הקרדיט הזה, מכיוון שטראמפ נקט בגישה מאוד קשה לגבי הפירוק מנשק גרעיני, והצליח להשיג תמיכה מהקהילה הבינלאומית, במיוחד מסין", אמר טרנבול. טרנבול אמר שהלחץ מסין וארה"ב הביא את קים למצב הזה.
"רק הזמן יגיד", אמר טראמפ בתגובה לפגישה ההיסטורית וההצהרה הדרמטית של קים ומון. היום אמר טראמפ שהוא שוחח עם נשיא דרום קוריאה וציין כי "הדברים מתקדמים טוב מאוד. אנחנו קובעים מועד ומקום לפגישה עם צפון קוריאה".