מחקר: שיעור החייבים ביישובים מבוססים וחלשים - זהה
לפי מחקר שערכה רשות האכיפה והגבייה, אחוז האנשים החייבים כספים מיישובים ברמה חברתית-כלכלית גבוהה זהה לאחוז החייבים ביישובים ברמה חברתית-כלכלית נמוכה. מהמחקר עולה שלמרות שגם במגזר החרדי וגם במגזר הערבי, רבים מצויים בקשיים כלכליים, באוכלוסייה החרדית מתנהלים באחריות כלכלית ומתאימים את רמת ההוצאות להכנסות
ביישובים במגזר היהודי אין התאמה בין הרמה החברתית-כלכלית לבין אחוז החייבים, כך עולה ממחקר שפרסמה היום (ב') רשות האכיפה והגבייה.
על פי נתוני הרשות, שיעור האנשים הנמצאים בחובות ובשל כך נפתח נגדם תיק ברשות האכיפה והגבייה באשכול 1 הנמוך, עומד על 4.4%, בדומה לשיעור החייבים באשכול 9 הגבוה (4.2%). כך גם אחוז החייבים באשכול 2 עומד על 7.4%, בדומה לאחוז החייבים באשכול 8 (7.1%).
שיעור החייבים הגבוה ביותר במגזר היהודי, נרשם באשכולות 3-5 והוא נע בין 11% ל-13% מהאוכלוסייה.
מהנתונים עולה עוד כי בכל אשכול חברתי כלכלי, אחוז החייבים במגזר הלא יהודי, גבוה יותר מאחוז החייבים במגזר היהודי. כמו כן, במגזר הלא יהודי יש קשר בין אחוז החייבים לבין האשכול החברתי כלכלי - ככל שהאשכול החברתי כלכלי חזק יותר, כך אחוז החייבים נמוך יותר.
מניתוח הרכב האוכלוסייה באשכולות 1-2 עולה, כי יש בהם ייצוג מוגבר של יישובים בעלי צביון חרדי לעומת אשכולות אחרים. ביישובים אלו התגלה אחוז חייבים נמוך יחסית לאוכלוסייה הכללית. כך לדוגמה, ביישובים מודיעין עילית וביתר עילית, הנמצאים באשכול 1, שיעור החייבים נמוך ועומד על 3% ו-6%, בהתאמה; ברכסים, אלעד ובני ברק, הנמצאים באשכול 2, שיעור החייבים עומד על 6%, וזאת לעומת שיעור החייבים באוכלוסייה היהודית הכללית, העומד על כ-9%.
כך, נראה כי למרות שגם המגזר החרדי וגם המגזר הערבי מצויים בקשיים כלכליים, רבים מהאוכלוסייה החרדית מתנהלים באחריות כלכלית ומתאימים את רמת ההוצאות להכנסות.
המחקר, שנערך על ידי מנהל תחום סטטיסטיקה באגף לתכנון ומדיניות ברשות, רפי גולן, בהנחיית מנהלת האגף, רבקה אהרוני, נועד לספק תובנות עיקריות ולאפיין את החייבים ברשות האכיפה והגבייה. המשמעויות של תובנות אלו לגבי אוכלוסיות החייבים יכולות בראש ובראשונה לסייע לקובעי המדיניות בתכנון מדיניות ואסטרטגיה בנושאים שונים של אכיפה וגבייה.