צפו - סמינר אומנויות לחימה למען השלום
"אם אדם מלא בביטחון עצמי, עוצמה פנימית וביטחון פיזי ורגשי, הוא לא יצטרך להשתמש באלימות או בכוח כדי להשיג את המטרות שלו" - זו האמונה המנחה העומדת מאחורי עמותת "בודו לשלום", שאירחה בארץ מומחים לאומניות לחימה ממצרים, ירדן, טורקיה, יפן ואפילו מאיראן
מאות בני נוער: יהודים, ערבים, חרדים, חילוניים, מוסלמים ונוצרים מכל הארץ, התכנסו באולם הספורט של תיכון מטרו וסט ברעננה, לאימון קרטה חגיגי ומשותף בהנהגת מדריכי קרטה בכירים מישראל ומארצות ערב השונות.
לכאורה נראה שמדובר בפתיח לסיפור מדע בדיוני או סרט פנטזיה, אך החברים הרבים בעמותת "בודו לשלום" שארגנה את האירוע המרגש, טוענים שבעזרת אומנות הקרטה הם יוצרים מציאות חדשה.
יו"ר ומייסד עמותת בודו לשלום, סנסאי דני חכים, מדריך קרטה בכיר שעלה ארצה מאוסטרליה, מאד התרגש לראות את החזון האוטופי שלו הופך למציאות.
"ברוכים הבאים לסמינר אומנויות לחימה למען השלום. יש לנו אורחים מכל העולם: מצרים, ירדן, איראן, תורכיה, יפן ועוד., באו להתאמן היום ביחד ילדים מכל הארץ: חרדים חילונים ערבים ובדואים. האירוע מאוד משמח. כיף לעשות את הפסטיבל עם מאסטרים ברמה כה גבוהה."
בודו למען שלום (BFP) היא עמותה חינוכית ישראלית רשומה שעושה שימוש באומנויות לחימה מסורתיות בכדי לחבר ולהפגיש ילדים ובני נוער מרקעים חברתיים, כלכליים ותרבותיים מגוונים.
מסר של שלום ותקווה לעתיד
התכנית החדשנית והתלת לשונית, פותחה על ידי אנשי חינוך פדגוגיים ומורי אמנויות לחימה. מטרת התוכנית היא לטפח את האחדות, לקדם מנהיגות ולהחדיר ערכי ליבה למשתתפים בה.מאמן הקרטה האיראני הבכיר, סנסאי קייבן ראזי, שמתגורר ביוון מאד נרגש מהאימון יוצא הדופן בישראל: "סנסי דני חכים הזמין אותי לפסטיבל החשוב הזה. אנחנו חברים כבר 20 שנה והוא מדבר על השלום באמצעות הבודו ורוח הקרטה. זאת הפעם הראשונה שלי בישראל והמפגש הראשון שלי עם הישראלים. ממש כיף פה וכולם צריכים לבוא לבקר."
גם מדריך הקרטה הבכיר סנסי מוחמד סעיד ממצרים, נהנה מהאווירה המיוחדת שמלווה את האירוע: "ברוח הקרטה והבודו יש מסר של שלום ותקווה לעתיד ואני גאה ושמח להיות כאן".
בהנחיית מדריך קרטה בכיר מתורכיה, צעקות הקרב באולם מתגברות. הילדים עם חליפות קרטה עם סמלי המועדונים השונים, מתרגלים בזוגות קומבינציות של אגרופים בשלוב בעיטות.
סנסאי חיג'ג' מחמוד הביא עימו לאימון 40 תלמידים מהיישוב טמרה. עכשיו הם מפוזרים בין כל השאר, מזיעים יחד עם ילדים ממגזרים שונים בישראל שרק העיסוק בבודו ובקרטה יכול להפגיש.
"הבאתי את התלמידים שלי כדי שיבינו מהי רוח הבודו ורוח הקרטה ומה זה דו קיום של ערבים עם יהודים מכל הארץ ומורים נפלאים מחו"ל", הוא מסביר".
פרט לדו קיום ודיאלוג בין המגזרים השונים בחברה ישראלית, עמותת בודו למען השלום מקדמת גם העצמת נשים ונערות, טיפוח ילדים ובני נוער מקהילות מהגרים (בעיקר יוצאי אתיופיה) ומתן תעסוקה לבני נוער בסיכון.
"אלימות היא דרכם של החלשים"
בסיס תכנית הלימודים החינוכיות של בודו נמצאת בערכים ובאתוס הטבוע בצורות המסורתיות של אומנויות הלחימה, הידוע גם בשמו "בודו".
בודו, הכולל את המילים ביפניות, "bu" כלומר- לוחם, ו- "do", כלומר- נתיב או דרך, הוא המונח היפני לקוד התנהגות המתקשר באומנויות לחימה לפתרון סכסוך בדרכי שלום, הפגנת נחישות, איפוק עצמי וכבוד הדדי.
גישת "בודו למען השלום" נובעת מהרעיון שאם אדם מלא בביטחון עצמי, עוצמה פנימית וביטחון פיזי ורגשי הוא לא יצטרך להשתמש באלימות או בכוח כדי להשיג את המטרות שלו. "אלימות היא דרכם של החלשים", כך אומרים מאסטרים אומנויות לחימה נודעים. מי שמתרגל את הערכים של בודו בחיי היומיום שלו הופך להיות אדם שלם יותר, מאוזן, ואדם טוב יותר, אחד שמכבד ותורם לסביבתו".
הארגון פועל ב- 16 מועדוני אומנויות לחימה בכל הארץ לילדים בגילאי 9-18. כל מועדון נפגש על בסיס דו שבועי לאימון באומנויות הלחימה השונות המשלבות את ערכי החינוך שמייצגת העמותה. ביניהם: שליטה עצמית, הרמוניה, אחריות, אדיבות, יושרה, ענווה, סדר וסובלנות. בנוסף הוא מציע אימונים רב מגזריים, סמינרים של מנהיגות צעירה ופעילות של מעורבות בקהילה במטרה לחשוף את הנוער לרב צדדיות בחברה הישראלית, לצייד אותם בכישורי חיים חיוניים ולטפח אזרחות טובה ומעורבות קהילתית.