שתף קטע נבחר

 

פרקליט המדינה סגר את תיק אום אל-חיראן: "לא ניתן להכריע בשאלה אם מדובר בפיגוע"

כמעט שנה וחצי אחרי האירועים שבהם נהרגו יעקוב אבו אלקיעאן והשוטר ארז הלוי, הודיע שי ניצן שאין חשד סביר לעבירה פלילית מצד השוטרים. הוא המליץ לבחון הטיפול הרפואי שקיבל אלקיעאן ואת מוכנות הכוח המשטרתי לאירוע המורכב. משפחתו: "נדרוש לחדש את החקירה. הותירו אותו לדמם למוות". המשטרה: "מברכים על ההחלטה"

 

אחיו של אבו אלקיעאן, אחרי האירועים אשתקד    (צילום: אלי סגל)

אחיו של אבו אלקיעאן, אחרי האירועים אשתקד    (צילום: אלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

פרקליט המדינה עו"ד שי ניצן הודיע היום (ג') על סגירת תיק החקירה של אירועי אום אל-חיראן בינואר 2017, שבהם נהרגו תושב המקום יעקוב אבו אלקיעאן והשוטר ארז עמדי הלוי, וקבע כי "אין חשד סביר לעבירה פלילית מצד מי מהשוטרים". הוא הוסיף כי לא ניתן להכריע במידה גבוהה של ודאות בשאלה אם אבו אלקיעאן התכוון לבצע פיגוע, "אך ממילא הכרעה בשאלה זו אינה נחוצה להכרעה אם לפתוח בחקירה פלילית נגד מי מהמעורבים".

 

על פי ההודעה, החקירה במח"ש החלה כבר ביום האירוע והיא עסקה הן בירי שביצעו השוטרים לעבר אבו אלקיעאן והן בסוגיית הטיפול הרפואי בו. בהחלטה ציין פרקליט המדינה כי פעולת השוטרים, אשר נבעה לכאורה מתחושה של סכנת חיים, לא חרגה חורגת ממתחם הסבירות בנוגע להצדקה החוקית לשימוש בנשק.

 

בהחלטה התייחס פרקליט המדינה בין היתר גם לשאלה אם אבו אלקיעאן פגע בשוטרים באמצעות מכוניתו במכוון, במסגרת "פיגוע", או שמא מפני שאיבד שליטה על כלי הרכב אחרי שנפגע: "בחומר שנאסף ישנן אינדיקציות מסוימות, לכאן ולכאן, לגבי נקודה זו. שירות הביטחון הכללי, אשר בין היתר תחקר את הזירה בשעות הראשונות שלאחר האירוע, החליט שלא להמשיך בחקירת האירוע, תוך שהבהיר כי אין ביכולתו לקבוע אם האירוע האמור היה פיגוע אם לאו".

ארז עמדי לוי ויעקב אבו אלקיעאן ()
הרוגי האירוע: ארז עמדי לוי ויעקוב אבו אלקיעאן
 

במקביל העביר פרקליט המדינה ניצן למפכ"ל רוני אלשיך ולראש מחלקת המשמעת במשטרה, כמה סוגיות לבחינה בהיבט הפיקודי או המשמעתי: הוא הציע לבדוק אם הכוח הוכן כהלכה למשימה המורכבת; אם נפלו ליקויים מקצועיים בהתנהלות השוטרים היורים; אם נפל פגם בטיפול הרפואי במנוח; שינויים מסוימים וחוסר עקביות בגרסאות השוטרים המעורבים ועוד.  

 

מוראד אבו אלקיעאן, קרוב משפחתו של ההרוג, אמר בתגובה: "הם יכולים להחליט מה שהם רוצים. אנחנו נמצאים במצב של חוסר שיווין. האירוע הותיר אחריו אבל בלבד. אנחנו מצטערים על כל מה שקרה ואנחנו בטוחים שזה לא היה פיגוע. גם המדינה והמשטרה יודעות שזה לא פיגוע. רק כדי לכסות על עצמם הם עשו את החקירה הזו. אנחנו מודים לכל מי שתמך בנו והיה לצדנו".

 

יו"ר ועד תושבי אום אל חיראן, ראאד אבואלקיעאן, הוסיף: "לא ציפינו להרבה. הפרקליטות היא חלק מהמדינה ולצערי בכל מה שנוגע לרצח היא לא הגיעה לאמת. ירו על יעקוב והותירו אותו מדמם ופצוע בשטח. אנחנו לא נרפה ונדרוש לפתוח את החקירה מחדש. נמשיך עד שתתגלה האמת. לא יכול להיות שאף גורם אינו אשם. השוטרים לא פעלו כראוי. ראיתי מה היה שם. ראינו איך הרביצו לאנשים ועלו עליהם. זו גזענות. התזמון של ההודעה הזו יפוצץ את ההסכם פינוי עם התושבים. זו המשמעות של ההודעה. חד וחלק. הם אומרים 'בואו תפוצצו את ההסכם'. המשטרה רצחה את יעקוב".

 

שרת המשפטים איילת שקד התייחסה להחלטה באירוע לרגל הקמת פרקליטות מחוז צפון אזרחי: "אני מגבה את פרקליט המדינה. אניו יודעת שנעשתה עבודה מאוד יסודית גם במח"ש וגם בפרקליטות".

 

גם ניצן שהשתתף בטקס התייחס לסגירת החקירה: "התיק הזה נבדק מאוד מאוד ביסודיות. לא השארנו אבן על אבן כי רצינו להיות משוכנעים שאנחנו בודקים כל פן אפשרי. בסופו של דבר, בגלל הרגישות, זו החלטה אישית שלי. אנחנו סבורים שאין עילה להעמיד לדין מי מן השוטרים. זה אירוע מצער אבל השוטרים עשו את חובתם לפי מיטב התפיסה שלהם".

 

- זו הסיבה שזה לקח כל כך הרבה זמן?

"כן. לפני כחצי שנה החקירה כבר נגמרה והממצאים הועברו אליי, אבל הגענו למסקנה שצריך לעשות השלמות בכמה נושאים. התיק הוחזר למח"ש לבצע את ההשלמות. כשהן חזרו, עשינו התייעצויות וההחלטה פורסמה".

 

על האפשרות שלא נשללה שמדובר היה בניסיון פיגוע אמר ניצן: "זה לא תפקידי לקבוע אם זה פיגוע. זה לא רלוונטי לשאלה אם השוטרים פעלו כדין או לא, כי בתפיסתם הסובייקטיבית הם סברו שמדובר בפיגוע, או לפחות אי אפשר היה לשלול את זה".

 

השר לביטחון פנים גלעד ארדן בירך על החלטת הפרקליטות ועל הקביעה שהשוטרים פעלו בתחושה של סכנת חיים המצדיקה שימוש בנשק. בהודעה נמסר: "השר ארדן הביע צער על כך שהתחקור של שירות הביטחון הכללי הופסק לאחר מספר שעות ולפני שנאספו ממצאים המאפשרים לבסס את קביעת המשטרה שהיה מדובר באירוע דריסה מכוון. בשל הפסקת התחקור, פרקליט המדינה לא יכול היה לקבוע אם מדובר בפיגוע או לא.

 

"השר ארדן סבור שכעת, משנקבע שהשוטרים פעלו כדין, יש לחדש את חקירת השב"כ והמשטרה בקשר לנסיבות האירוע המצער ולהציג לציבור את כל ממצאי החקירה, וזאת, בכדי שאירועי אום אל חיראן לא ישאירו פצע פתוח בחברה הישראלית".

 

תיעוד האירוע באום אל חיראן ומכוניתו של יעקוב אבו אלקיעאן:

במשטרת ישראל בירכו על החלטת הפרקליטות "לפיה שוטרי משטרת ישראל פעלו על פי חוק ולא עלה בחקירה שום חשד לפלילים. עוד עולה כי ממצאי חקירת מח"ש הולמים באופן מלא את ממצאי התחקיר הראשוני שבוצע בשטח על ידי משטרת ישראל. גם במשטרת ישראל מצרים על כך שהחקירה בהקשריה המודיעיניים נקטעה באיבה עם פתיחת בדיקת מח"ש, זאת בדומה לתחקירים מבצעיים אחרים הנדרשים לשם הפקת לקחים ולימוד. עתה, משהסתיימה החקירה, תוכל משטרת ישראל להשלים את תהליכי התחקור המבצעי לשם לימוד והפקת לקחים כפי שראוי שייתקיימו בסיומו של אירוע מבצעי מורכב".

 

ממשרד ברטל כהן, המייצג שישה שוטרים - ארבעה שהיו מעורבים באירוע הירי בו נהרג יעקוב אבו אלקיעאן ושניים שהיו מעורבים באירוע שבו נפצע ח"כ איימן עודה - נמסר בתגובה: "אנו שמחים על כך שהחלטת פרקליט המדינה איששה את דברינו מאז קרות האירוע, לפיהם השוטרים פעלו עקב תחושה של סכנה ברורה ומיידית לחייהם.

 

"לא כל שכן הדברים נכונים נוכח פגיעת הרכב בעוצמה כה גדולה בשני חבריהם וגרימת מותו של חברם לנשק. כפי הנראה, לעולם לא נדע אם מדובר היה בפיגוע אם לאו, אך החשוב הוא, ששוטרים יחושו שהם מוגנים משפטית – כאשר הם פותחים באש מתוך תחושת סכנה לחייהם".

 (צילום: דוברות המשטרה) (צילום: דוברות המשטרה)
(צילום: דוברות המשטרה)

פרקליט המדינה שי ניצן (צילום: יואב דודקביץ) (צילום: יואב דודקביץ)
פרקליט המדינה שי ניצן(צילום: יואב דודקביץ)

האירועים באום אל חיראן התרחשו בלילה שבין 17 ו-18 בינואר 2017. כוחות הביטחון פעלו לפינוי בתים בכפר שהוגדרו כבנייה לא חוקית. במהלך התקרית חששו השוטרים שנהג שהתקרב אליהם – יעקוב אבו אלקיעאן – עומד לדרוס אותם, ולכן פתחו לעבור בירי. הוא נפגע, איבד את ההכרה ומכוניתו דרסה למוות את השוטר ארז עמדי הלוי. אבו-אלקיעאן מת מאוחר יותר מפצעיו.

 

בתחילה טענה המשטרה כי הרכב נסע במהירות וללא אורות, והתעקשה שהנהג הדורס הוא "מחבל פעיל התנועה האיסלאמית, ונבחן הקשר שלו לדאעש". השר לביטחון הפנים גלעד ארדן מיהר להאשים כי "מחבל השייך לתנועה האיסלאמית דהר לעבר כוחותינו במטרה להרוג כמה שיותר שוטרים עוד לפני תחילת הפינוי". המפכ"ל, רב-ניצב רוני אלשיך, אמר אז: "כיניתי את הנהג הדורס 'מחבל' כי כל מה שראינו מול העיניים זה פיגוע דריסה, ואין כרגע ממצא שסותר את זה".

 

אלא שממצאי בדיקת מח"ש שהתפרסמו כחודש לאחר מכן הצביעו על כשלים חמורים בהתנהלות המשטרה באירוע, ולא מצאו ראיות כי אבו אלקיעאן ניסה לבצע פיגוע. הממצאים העלו אף בסבירות גבוהה שלא היה צורך מבצעי בירי האזהרה לעברו. כמו כן עלה מהבדיקה כי שוטרים ביצעו ירי לא פרופורציונלי מבלי להתחשב במיקום שוטרים נוספים בזירה. בעקבות כך התרחש בזירה ירי דו-צדדי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים