לקייפטאון נגמרים המים: קרחונים ייגררו מאנטרקטיקה?
דרום אפריקה מתמודדת עם בצורת חמורה, ואם לא יירד די גשם בחורף הקרוב - כבר בשנה הבאה עלולים להיגמר מי השתייה בקייפטאון, עיר בת 4 מיליון תושבים. מומחים מעלים כעת הצעה שאפתנית במיוחד
ניק סלואן, מומחה לחילוץ ימי, אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי הוא מחפש משקיעים ממשלתיים ופרטיים כדי לממש את תוכניתו להוביל גושי קרח ענקיים דרך האוקיינוס, לפרק אותם לחתיכות קטנות ולהמיס אותם – כך שיהפכו למיליוני ליטרים של מי שתייה.
"אנחנו רוצים להראות שאם אין שום מקור אחר המאפשר לפתור את משבר המים, אז הרעיון שלנו, שאיש לא חשב עליו עדיין, אפשרי", הסביר סלואן. הוא פיקח בעבר על מבצע החילוץ של אוניית הפאר קוסטה קונקורדיה, שהתהפכה בשנת 2014 באסון גדול מול חופי איטליה.
דרום אפריקה הכריזה על מצב של אסון לאומי בעקבות הבצורת שפקד את דרומה ואת מערבה. 2015 ו-2016 הן שתיים מהשנים היבשות ביותר שנרשמו במדינה. כבר בימים אלה נאכפות בקייפטאון, עיר נמל בת ארבעה מיליון תושבים, הגבלות הנוגעות לצריכת מים. למרות יישום ההגבלות המצב עדיין חמור, והרשויות שם מזהירות כי אם לא יירד די גשם בחורף – כבר בשנה הבאה עלולים להפסיק לזרום מים בברזים בעיר.
סלואן הסביר כי אם יהיה די מימון לפרויקט, הצוות שלו יוכל לעטוף קרחונים חולפים בחומר שיגן עליהם ויעכב את ההמסה וההתאדות שלהם. מכליות גדולות יוכלו להוביל את הקרח אל תוך זרם הבנגולה, הזורם קרוב לחוף המערבי של דרום יבשת אפריקה. מכונה תוכל לטחון אחר כך את הקרחונים לשברי קרח, וכך ליצור תערובת דלילה של מים ושל חומר מוצק. לדברי סלואן – הדבר יאיץ את תהליך ההמסה הטבעי.
סלואן אומר כי קרחון אחד יכול להספיק ל-150 מיליון ליטר מי שתייה ליום במשך שנה. לדבריו מדובר בכ-30% מהתצרוכת של קייפטאון. בהמשך החודש הוא מתכוון לערוך מסיבת עיתונאים בניסיון לשכנע את אנשי העירייה ומשקיעים אחרים לממן את הפרויקט, שעלותו 130 מיליון דולר.