סוריה תיפגע? רוסיה קיצצה בתקציב הביטחון
מכון מחקר קובע שהוצאות הצבא הרוסי ירדו ב-20% - ירידה ראשונה מאז 1998. ברקע: הרצון של פוטין לשקם את הכלכלה ולהשקיע בבריאות ובחינוך
רוסיה קיצצה את הוצאות הצבא שלה ב-20% בשנה שעברה - הירידה הראשונה מזה כמעט שני עשורים, שצפויה להשפיע על הפעילות הצבאית שלה בעתיד. כך לפי דו"ח מכון המחקר SIPRI שפורסם היום (ד').
הקיצוץ בתקציב מגיע אחרי שרוסיה "עשתה שרירים" בשנים האחרונות ונקטה עמדה לוחמנית ביחסי החוץ. בין השאר היא סיפחה את חצי האי קרים באוקראינה, והעמיקה את המעורבות הצבאית במלחמה בסוריה.
לפי הדו"ח של המוסד הבינלאומי לחקר השלום בשטוקהולם, בשנה שעברה עלו ההוצאות הצבאיות ברחבי העולם ב-1% ל-1.7 טריליון דולר. ב-2017 קיצצה רוסיה את התקציב ב-20% ל-66.3 מיליארד דולר. זו הירידה הראשונה בתקציב מאז 1998 - שנה של משבר כלכלי ברוסיה. שנה לאחר מכן התחיל ולדימיר פוטין לכהן כראש הממשלה, ובסוף אותה שנה כיהן כנשיא.
סימון ווזמן, חוקר בכיר במכון SIPRI, אמר על ההשפעות של הקיצוץ: "ברור שיש השפעה ברורה על הרכש ועל הפעילות של הצבא - אלה הדברים המיידים ביותר שאפשר לקצץ בהם". לפי התוכנית הרוסית לא אמור להיות שינוי בתקציב הצבא עד 2020, וההוצאות אף עשויות לרדת מעט בהתאם לאינפלציה.
בשנה שעברה ירדה רוסיה למקום הרביעי בדירוג תקציבי הצבא בעולם. סעודיה עקפה אותה ועלתה למקום השלישי. "לרוסיה בהחלט יש תחושה ברורה מאוד שהיא חייבת להראות שהיא עדיין כוח מרכזי, והיא מראה את זה על ידי מבצעים בסוריה, או מפגן של חיל הים באוקיינוס האטלנטי", אמר ווזמן. "אבל אני בטוח שיהיו לזה קיצוצים רציניים בעלויות".
הכלכלה הרוסית עדיין שברירית בעקבות הסנקציות המערביות והצניחה במחירי הנפט בעולם. העלאת מחירי הנפט הגולמי סייעה לכלכלה הרוסית לצמוח ב-1.5% בשנה שעברה, קצת פחות מהיעד הממשלתי שעומד על 2%.
הכלכלה הרוסית תלוית הייצוא הצליחה להתרגל למחירים נמוכים יותר ממה שהיא לפני 2014. הגירעון התקציבי ב-2018 צפוי להיות קטן, ורוסיה אף עשויה לסיים את השנה עם עודף בתקציב.
פוטין, שנבחר השנה לכהונה נוספת כנשיא, קרא להעלות את איכות החיים ברוסיה ולהגדיל את התקציב של מערכות החינוך והבריאות. חלק מחברי הממשלה קראו לקצץ את תקציב הצבא, כדי להפריש תקציבים לבריאות ולחינוך. בחודש מרס אמרו בקרמלין שרוסיה תקצץ את תקציב הביטחון שלה בחמש השנים הבאות לפחות מ-3% מהתמ"ג שלה.
לפי הדו"ח של SIPRI ארה"ב נותרה בעלת התקציב הצבאי הגדול בעולם בפער גדול, והיא אחראית ל-35% מההוצאות הצבאיות בעולם – יותר משבע המדינות הבאות אחריה יחד. תקציב הביטחון שלה לא השתנה ב-2016 ו-2017, והשנה צפויה עלייה משמעותית. ההוצאות הביטחוניות של סין מסך כל ההוצאות בעולם עלו ל-13% בשנה שעברה, לעומת 5.8 בשנת 2008.