שתף קטע נבחר

 

בעלות של 4 מיליארד שקל: אסטרטגיית הפסולת החדשה של ישראל

מטרות התוכנית שהוצגה ע"י המשרד להגנת הסביבה: להוביל לייעול שוק הפסולת ולהפחתת שיעור ההטמנה מ-80% כיום ל-26% בשנת 2030, להגדיל את היקף המחזור ולהפחית זיהומים וסיכונים סביבתיים

המשרד להגנת הסביבה הציג היום (ד') את "אסטרטגיית הפסולת החדשה של ישראל". התוכנית צפויה להוביל לייעול שוק הפסולת ולהפחתת שיעור ההטמנה מ-80% כיום, ל-26% בשנת 2030. זאת, בהשקעה כוללת של 4 מיליארד שקל.

 

לכתבות נוספות בערוץ כלכלה ירוקה וקיימות

 

מטרות התוכנית שהוצגה היום הן צמצום ההטמנה, הגדלת היקף המחזור והפחתת זיהומים וסיכונים סביבתיים. זאת, באמצעות מניעת הטמנה ללא מיון; ייעול שוק הפסולת, תוך הכנסת טיפול אזורי; והקמת מתקני מיון וטיפול בפסולת בפריסה ארצית, ובהם מתקני מיון מתקדמים, מתקני השבת אנרגיה מפסולת ומתקני טיפול נוספים.

 

מהלך זה עשוי להביא לשינוי דרמטי בשוק הפסולת בישראל, וליצירת ודאות ואופק אסטרטגי ומימוני הן לרשויות המקומיות, הן ליזמים והן לציבור הרחב. "התוכנית תוביל לשירותי פסולת טובים וזולים יותר לאזרח, ולהפחתה משמעותית של זיהומים וסיכונים הנגרמים מפסולת", אמר מנכ"ל המשרד, ישראל דנציגר.

מיון פסולת אריזות בתחנת המיון בעפולה (צילום: אופק גל) (צילום: אופק גל)
מיון פסולת אריזות בתחנת המיון בעפולה(צילום: אופק גל)

סך כל המימון לתוכנית עומד על 3.99 מיליארד שקל עד שנת 2030. התקציב כולל הקמת מתקנים להשבת אנרגיה (שלושה מתקנים בפריסה ארצית, שיטפלו כל אחד ב-1,000-1,500 טון פסולת ביום. תמיכת המשרד: בהיקף של 2.8 מיליארד שקל). כמו כן, יוקמו ארבעה מתקנים לטיפול בחומר פריק ביולוגי, כאשר כל אחד מהתקנים צפוי לטפל בכ-600 טון פסולת ליום (תמיכת המשרד: בהיקף של 400 מיליון שקל).

 

התוכנית כוללת גם את הקמתם של שישה מתקני מיון ארציים, שיטפלו ב-1,500 טון פסולת ליום כל אחד (תמיכת המשרד: בהיקף של 240 מיליון שקל). כמו כן, תינתן תמיכה באשכולות פסולת לצורך הפחתת עלויות לרשויות מקומיות - מהלך שכבר החל במספר מקומות ברחבי הארץ.

 

"שוק הפסולת ישתנה בשלוש שנים הקרובות"

השר להגנת הסביבה, זאב אלקין, טען היום כי "שוק הפסולת ישתנה בשלוש שנים הקרובות". המשרד להגנת הסביבה פרסם היום ארבעה קולות קוראים לתמיכה בתוכנית, כצעד שאמור להוביל ליצירת תעשיית פסולת ישראלית ותחליף להטמנה.

 

בין היתר, יצא המשרד בקול קורא למתן תמיכה בגובה של 150 מיליון שקל בהליך המיון, במטרה לאפשר ולהבטיח כדאיות במיון פסולת ולייצר שינוי מהטמנה למיון בזמן קצר. במסגרת זו, תינתן תמיכה של עד 40 שקל לטון פסולת שיעבור מיון – ועד למכסה של 3.75 מיליון טון פסולת ממויינת בתקופה של 5 שנים.

 

כמו כן, יצא קול קורא להקמה ושידרוג מתקני מיון לפסולת עירונית מעורבת. במקרה זה מדובר על תמיכה בגובה של 240 מיליון שקל, בהקמת המתקנים שמטרתם מיון פסולת למרכיביה השונים והעברתם למיחזור.

 

קול קורא נוסף נוגע להקמת מתקן מיון לזכוכית, עם תמיכה בגובה של 8.8 מיליון שקל להקמת מתקן חדש שימיין 60 אלף טון זכוכית בשנה. על הזוכים בתמיכה להתחייב לאיכות מיון גבוהה ומכירת תוצרים בישראל (50% לפחות).

 

בחודשים הקרובים ייצא המשרד במכרזים ובקולות קוראים נוספים לצורך הוצאתה לפועל של התוכנית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים