שתף קטע נבחר

 

זה עלול לפרק את המשפחה: צוואה לא שוויונית

שלל סיבות יכולות לגרום להורים להעדיף בכתיבת הצוואה ילד מסוים על פני אחרים, או אפילו מישהו מחוץ למשפחה. בין אם המהלך מוצדק או לא - ברוב המקרים הוא עלול לפרק את המשפחה. אם בכל זאת בחרתם בדרך הזו - כך תעשו את זה נכון. מדריך הצוואות

בתום השבעה על פטירת אביהם החליטו ארבעת ילדיו לפתוח את הצוואה שהותיר. לאב היו מספר נכסים. בנוסף לדירה בה התגורר, היתה בבעלותו עוד דירה, מכונית וחסכונות שונים בשווי כמיליון שקל.

 

לכתבות קודמות בפרויקט הצוואות:

שקט או ים של סכסוכים? אל תזלזלו בצוואה שלכם

זוגיות שנייה? הצוואה שלכם היא קריטית

 

היחסים בין הילדים, כולם נשואים ובעלי משפחות, היו טובים לאורך השנים. המשפחה הייתה מלוכדת ונהגה לחגוג אירועים ביחד לעיתים תכופות. ואולם המציאות הזו השתנתה מהקצה אל הקצה ברגע שנחשפו הילדים לצוואה. מבלי לפרט את הסיבות, האב החליט משום מה להעניק לשניים מבניו את שתי הדירות. לשני הבנים האחרים הוא הוריש את המיטלטלין והחסכונות, ששווים הכספי נמוך בהרבה.

 

הסיבות לחלוקה לא שוויונית בצוואה יכולות להיות רבות ומגוונות: משפחות בהן חלק מהילדים כבר מסודרים בחייהם בעוד חלק מהילדים עדיין זקוקים ליותר סיוע; משפחות בהן יש ילדים עם צרכים מיוחדים, שצריך לדאוג להם יותר מאשר לאחים האחרים; או מקרים של "נקמת" הורים בילדים ש"לא עזרו" להם מספיק בחייהם.

 

זוג במשבר (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)
 

עו"ד אורלי מנע-שני, מומחית לדיני משפחה וירושות, מספרת על צוואה שהתבקשה להכין לאשה שהתאלמנה, ובעלה הוריש לה את כל רכושו לאחר מותו. "הסתבר לה שאחד הילדים סחט מאביו בעודו בחיים כספים רבים. כתוצאה מכך, נשאר לה מהרכוש והכספים הרבה פחות ממה שחשבה".

 

מנע-שני מוסיפה ומספרת כי לאלמנה עוד ילדים. אחד מהם נמצא בזוגיות שאינה מוצאת חן בעיני האם: "בעקבות כל הסיפור הזה, כתבה האישה בצוואה שהיא מדירה ממנה לחלוטין את אחד הבנים, ובמקרה של הבן השני הורתה לדלג על דור, וציוותה את כל חלקו לילדיו בלבד".

 

האם היא שיתפה את ילדיה בהחלטתה? "לא. הם יגלו זאת רק לאחר מותה".

 

"ב-15 השנים האחרונות אני נתקל יותר ויותר בבקשות לעריכת צוואות לא שוויוניות", אומר עו"ד נתן פנץ מראש פינה. "לפני כן, לא משנה מה היו מערכות היחסים בין ההורים לילדים – הצוואות היו שוויוניות".

 

האם זה מאפיין משפחות מסוימות? המקרים הם רבים ומגוונים, אך לדברי עו"ד פנץ, הוא נתקל לא מעט במשפחות שהמנטאליות שלהן היא להוריש את הרוב לבנים ולא לבנות. הוא מספר על משפחה ממרכז הארץ, שבידי אבי המשפחה כמה מאות דונמים. "בעודו בחיים הודיע לשני בניו ושתי בנותיו, שהצוואה שלו הוכנה והופקדה ולפיה האדמות יחולקו בין הבנים בלבד ולא הבנות, כי "זה המקובל". הבנות, אגב, קיבלו את הדין כמוגמר, ואפילו לא מחו".

 

אל תפרקו את המשפחה

נחזור למקרה איתו פתחנו את הכתבה. המקרה הזה הביא לקרע עמוק במשפחה. מאותו רגע היחסים במשפחה התערערו והחלו מריבות בין האחים. ה"ילדים המקופחים" הגישו התנגדות לצוואה בבית המשפט בטענה ששני האחרים עשו יד אחת והשפיעו באופן "מתוחכם וערמומי" על האב, מאחורי גבם, והדיון בעניין עדיין מתנהל.

 

למעשה החשש העיקרי הקיים בחלוקה לא שוויונית, הוא הסכסוכים הקשים שצוואה כזו עלולה לגרום.

7 דברים שחשוב לדעת על צוואה לא שיוויונית ()
 

"צוואה לא שוויונית היא החלטה פרימיטיבית, למעט מקרי קיצון שמצדיקים אותה", סבורה עו"ד מנע-שני. "כל חלוקה לא שוויונית יוצרת רגשות קיפוח. בסוף אנשים רבים על כסף, וחלוקה לא שוויונית מפרקת משפחה. רוב האנשים לא מעוניינים שהילדים יריבו".

 

גם העו"ד הירושלמי איתן ויטלזון שותף לדעה הזו. "מומלץ לעשות כל מאמץ לחלק את הרכוש באופן שווה, אחרת נוצרת מתיחות קשה בתוך המשפחה ומציפה תחושות קיפוח וקנאה. לעיתים נודע לאחד היורשים הפוטנציאלים דבר קיפוחו עוד בחייו של המוריש, והדבר גורם להתדרדרות נוספת במערכת היחסים המשפחתית אפילו עד כדי נתק מוחלט עם ההורים והאחים שאמורים לקבל נתח גדול יותר בירושה".

 

מה אתה ממליץ ללקוחות שלך?

"כאשר מגיע אלי לקוח ומבקש לערוך צוואה לא שוויונית בין קרוביו מדרגה ראשונה, אני עושה כל מאמץ להניא אותו מכך, אך לעיתים כאשר למצווה יש מערכת יחסים מעורערת עם אחד מילדיו, או שהוא מבקש להעדיף את אחד הילדים שמטפל בו לעת זקנתו וכדומה, והוא מתעקש, אני תמיד מזכיר לו שצוואה ניתנת לשינוי בכל עת ומאחל לו שמערכת היחסים המשפחתית תשתפר והוא יחזור אלי לצורך עריכת צוואה חדשה".

 

ויטלזון מספר על אחד המקרים בהם נתקל: "לאחרונה התייצב במשרדי סבא כעוס שביקש לכתוב באופן מיידי צוואה במסגרתה יקבל כל אחד מנכדיו סכום כסף מסוים למעט נכד אחד שלא יקבל דבר, והכל בגלל מסרון שאותו נכד שלח לו בעקבות ויכוח שהיה בניהם בנוגע למתנה שהובטחה. הסבא ראה זאת כהודעה פוגענית שמצדיקה נתק ביניהם ולא הצליח לראות שמדובר בכעס חולף של נכד מתבגר, שעדיין מאוד אוהב את הסבא שלו. ביקשתי מהסבא לשקול שוב הדבר, ולשמחתי לאחר מספר ימים הוא נרגע וחזר בו".

 

עורכי הדין פנץ ומנע-שני מוסיפים כי במקרה ובכל זאת נכתבה צוואה לא שוויונית, עדיף שהיורשים ידעו על הצוואה רק לאחר מותו של המוריש. "אתה צריך להיות אמיץ ובטוח בעצמך כדי לספר לילדים על ההחלטה הזו, כשאתה עוד בחיים", אומר פנץ, "צריך לקחת בחשבון את הכעס של הילדים המקופחים ואת השלכות הכעס. זה יכול להוביל אותם להפסיק לדבר ולטפל במוריש, ואפילו להחלטה שלא להגיע להלוויית האב או האם. זה גם יכול לגרום לסכסוך ביניהם".

 

פנץ מספר, כי "לפני כמה חודשים נפטר אחד הלקוחות שלי, שערך את הצוואה הלא שוויונית בחייו, ושיתף בכך את ילדיו. שני אחים מתוך העשרה לא הגיעו להלוויה, והם ישבו שבעה, כל אחד בביתו. לבד.

 

"ברוב המוחץ של המקרים אני לא מתערב בהחלטות, זה אסור משפטית. אבל אבהיר למוריש את כל ההשלכות, אתן לו כלים, שאולי לא חשב עליהם, וזמן חשיבה מחודש על ההחלטה שלו. אם יחליט סופית על צוואה לא שוויונית, אמליץ לו שהיורשים ידעו על כך רק לאחר מותו. יתרה מכך, אני תמיד ממליץ לפתוח צוואה לא שוויונית רק בתום שלושים ימי האבל, כדי שהילדים יעברו את השבעה יחד, וגם את תקופת השלושים. יהיה להם מספיק זמן למריבות בהמשך".

עו
מימין: איתן ויטלזון, אורלי מנע-שני ונתן פנץ
 

עו"ד מנע: "צוואה לא שוויונית גורמת לאנשים 'לרדת מהפסים'. אם המוריש משתף את היורשים בכך עוד בחייו, הוא חשוף להשפעה בלתי הוגנת. המקופחים עלולים להפעיל לחץ על ידי כך שיפסיקו לדבר עם ההורים, או לא לאפשר להם לראות את הנכדים".

 

מנע-שני מספרת כי ערכה לפני כשנה צוואה לאשה, אם לשני בנים. בצוואה היא הורישה את כספה ורכושה לאחד מבניה, ולשני לא הורישה דבר. עוד ציוותה שבמקרה שהיורש לא יהיה בחיים, כל רכושה יועבר למוסד לחתולים עזובים. "המלצתי לה לא לשתף בכך את הבנים. לפני כחודשיים האשה נפטרה, הבן המודר הגיש התנגדות לצוואה, ומאז מתברר הנושא בבית משפט. הדרמה הזאת נחסכה ממנה בעודה בחיים".

 

האם מותר בכלל לנשל ילד מצוואת ההורים?

מנע-שני: "בהחלט. לכל אדם יש חופש מלא ובלתי מוגבל לצוות מה יעשה בנכסיו, ולמי להקנות אותם. צריך לדעת שיש הבדל בין נישול לבין 'הדרת יורש'. בעוד שנישול הוא מצב בו אחד מהיורשים החוקיים אינו מוזכר בצוואה, במקרה של הדרת יורש מהצוואה, המוריש אוסר במפורש על היורש ליהנות מכל חלק בעיזבונו, והדברים נאמרים בפירוש, ומדובר בכסף או בנכסים".

 

עו"ד ויטלזון: מבחינה דיני הירושה, אין כל מניעה משפטית לערוך צוואה שאינה שוויונית, אך סביר להניח שצוואה שכזו תיבחן יותר בקפידה בעת שהיא תוגש לרשם הירושה לצורך קבלת צו קיום צוואה."

 

אי שוויון שלא בכוונה

ואמנם, לא כל צוואה לא שוויונית נערכת על רקע מתיחות משפחתית או בכוונת מכוון. כך למשל כאשר להורים יש שני ילדים ובבעלותם שתי דירות, וכדי לחסוך לילדיהם את השותפות בכל אחת מהדירות, הם מצווים לכל ילד דירה. כך אמנם ברצונם למנוע מילדיהם סכסוכים עתידיים בשאלה האם למכור את הדירות או להשכירן , אך מטבע הדברים שווי הדירות אינו זהה ונוצרת חלוקה לא שוויונית.

 

"במקרים כאלו אני ממליץ ליצור מנגנון איזון במסגרת הצוואה כך שמי שקיבל למשל את הדירה הקטנה יקבל סכום כסף גדול יותר", אומר עו"ד ויטלזון, "המבקשים להקפיד על חלוקה שוויונית , יכולים להורות בצוואה כי ימונה שמאי אשר יקבע את שווי הדירות בעת פטירתם ובהתאם לכך ייערך איזון כספי בין היורשים".

 

האם ליורש שחש שקופח בצוואה יש יכולת לשנות משהו? 

יורש המרגיש שקופח או נושל מצוואת קרוב משפחתו, נשמרת כמובן הזכות להגיש התנגדות לבקשה לצו קיום הצוואה. ההתנגדות תסתמך על אחת מהעילות הקבועות בחוק, ובהן טענה של השפעה בלתי הוגנת על המצווה, אי כשרות המצווה, חתימה על צוואה תחת כפייה, פגמים בצוואה ועוד. ואכן, טוענים עורכי הדין, הגשת התנגדויות לצוואה מצד יורש על פי דין שקופח או נושל, היא תופעה די נפוצה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים