שתף קטע נבחר

Tech Talk: מה זה קוקיז?

בכל שבוע נצלול אל אחד מהמונחים המפוצצים של עולם הטכנולוגיה וננסה להסביר אותו מספיק טוב בשביל שיחת סלון, והפעם: עוגיות (קוקיז). מה הן עושות, איזה מידע הן אוספות ומי מחכה בקצה השני כדי לאסוף את הפירורים?

ההתעוררות סביב פרטיות משתמשים ברשת בחודשים האחרונים, נתפשת על ידי רבים בבחינת "מעט מדי, מאוחר מדי": יש מי שכבר הספידו לחלוטין את הזכות לפרטיות ברשת, בייחוד לאור פרשת הפרת פרטיות המשתמשים של פייסבוק וקיימברידג' אנליטיקה (שבינתיים הודיעה כי היא סוגרת את שעריה), ולצד כניסתן של תקנות הגנת הפרטיות של האיחוד האירופי (GDPR). זה זמן טוב לחזור לאחד המושגים הרלוונטיים ביותר לתחום, שאמנם נמצא איתנו כבר כמעט 25 שנים - ובכל זאת הצליח להישאר מסתורי מספיק: עוגיות, או "קוקיז". 

 

עוגיה קוקיז (אילוסטרציה: Shutterstock)
מה עושות העוגיות?(אילוסטרציה: Shutterstock)

 

לא תמצאו כאן מתכון לעוגיות שוקו-צ'יפס. ה"קוקיז" של הרשת הן מסוג אחר לגמרי, אבל ממש לא מסובך להבין את המהות ואת התפקיד שלהן. הלכה למעשה, "קוקיז" הם קבצים שמכילים טקסט בלבד, ונשלחים מהשרתים של אתרי אינטרנט, באמצעות דפדפנים אל הזיכרון של המחשב. מדובר בקבצים קטנטנים (ששוקלים בדרך כלל עד 4 קילובייט בלבד), והנה עוד נקודה חשובה שנוטים להתבלבל בה: העוגיות הן לא תוכנות מחשב. הן לא מסוגלות לבצע פעולות בעצמן. המטרה שלהן היא לעשות התאמות ייחודיות ולייעל את השימוש בשירותים ובאתרים שונים.

 

במקום להסתבך, הנה דוגמה קלאסית: נניח והחלטתם לחפש כרטיס טיסה ברשת. קיבלתם המלצה על אתר חדש שמרכז טיסות במחירים מעולים. פתחתם את הדפדפן (זה יכול להיות "כרום", "אקספלורר", "פיירפוקס" או דפדפן אחר) ונכנסתם לאתר, שבו מעולם לא ביקרתם קודם לכן. הדפדפן מבצע סריקה עבור האתר הזה בזיכרון של המחשב, ומחפש "עוגיה".

 

עוגיה קוקיז (אילוסטרציה: Shutterstock)
גוגל, אמזון, פייסבוק. כולם עם עוגיות(אילוסטרציה: Shutterstock)

 

מאחר ולא ביקרתם בו בעבר, הוא לא מוצא קובץ רלוונטי - וכולם מבינים שזהו הביקור הראשון שלכם באתר. במהלך תהליך החיפוש, אתם מבקשים מהאתר, למשל, להציג לכם מחירי טיסות בשקלים. הדפדפן מבקש מהשרת להציג לו את המחירים בשקלים, והשרת נענה לבקשה ושולח יחד איתה בקשה ליצירת "עוגיה" - קובץ המכיל את ההעדפה שלכם, ויישמר על המחשב. בפעם הבאה שתיכנסו לאתר, התהליך הזה יחזור על עצמו. אלא שהפעם, האתר ייפתח מראש עם תצוגת מחירים בשקלים, מפני שהבחירה שלכם נשמרה.

 

באופן הזה, בחירות והעדפות אישיות של משתמשים מסייעות להתנהל ברשת בצורה טובה יותר: העדפות שפה או עיצוב, פרטי משתמש, חיפושים אחרונים, מידע רלוונטי - כולם חוסכים הרבה זמן במהלך שימוש בשירותים ברשת, והופכים את ההתנהלות הכללית ליעילה יותר. למעשה, ההיסטוריה של שימוש ב"עוגיות" מתחילה ב-1994, מתוך צורך ממשי לאפשר לאנשים לצבור מוצרים בעגלת קניות וירטואלית - עבור אתרי מסחר מקוון.

 

 

אבל כמו כל דבר, ל"קוקיז" יש גם צד בעייתי. עם הזמן, מערך העוגיות הלך והשתכלל - והם היום משמשות לאיסוף סוגים שונים של מידע, כולל מיקום, סוג המכשיר שממנו מתחברים, העדפות שנוגעות לאתרים אחרים, זמן שהייה ועוד. על אף שאתרים מסויימים מחוייבים לדווח כי הם עושים שימוש בעוגיות (במדינות האיחוד האירופי - גם מבקשים הסכמה אקטיבית של המשתמשים לכך), לא תמיד אפשר לדעת איך השימוש הזה משפיע עלינו.

 

בכל הנוגע לצרכנות, במקרים רבים העוגיות משמשות את פלטפורמות הסחר השונות לבצע "התאמות" במחירים. הקפצה של מחירי טיסות ומלונות היא אחת הדוגמאות היותר פופולריות, ועל אף שהשיטה הזו כבר מדוברת ומוכרת - משתמשים עדיין מאפשרים שימוש בעוגיות בעת רכישות ברשת. גם פרסום ברשת עובד מצויין עם עוגיות, שמאפשרות תצוגה רלוונטית יותר של פרסומות עבור המשתמשים.

 

הגעתם עד כאן ואתם רוצים להבטיח קצת יותר פרטיות? אפשר להקפייד על מחיקת עוגיות באופן סדיר. פשוט נכנסים לתפריט הדפדפן, ומחפשים את כפתור הניקוי - מחיקת היסטוריית הגלישה וקובצי העוגיות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה: Shutterstock
מה זה קוקיז?
אילוסטרציה: Shutterstock
מומלצים