הקפיצה המטאורית של אדווה כהן
שבירת השיאים הסדרתית של האתלטית הצעירה הפתיעה רבים - אך לא אותה. "האמנתי, בזכות הנחישות וההתמדה", היא אומרת ומציבה לעצמה רף גבוה: "אני רוצה לרוץ בגמר אולימפיאדת טוקיו 2020"
הסתייגתי מעט. לך תאמין למי שככה סתם חתכה דקה ורבע משיאה הקודם ב-3000 מטר מכשולים תוך שנתיים, שיכלה לצפות את זה. הרי מעבר לנחישות וההתמדה חייבות להיות תכונות מנצחות, שהציבו אותה על ראש הפודיום בדה-מוין, אייווה עם תוצאה ברמה אירופית - בינתיים - 9:52.37 דקות. אבל כהן בשלה, הוסיפה: "רצתי בקצב שתכננתי, אבל כשהבנתי שהיריבות נשארו מאחור, פשוט עזבתי את התכנונים ורצתי מהר. אם הייתה לי יריבה צמודה הייתי משיגה תוצאה עוד יותר טובה".
בגובה 1.55 מטר ומשקל 41 ק"ג, אדווה בת ה-22, בתחילת דרכה כאתלטית מקצוענית, חורכת את המסלול. התקווה היא הכי גדולה של האתלטיקה הצברית שמחפשת אתלטית צמרת מאז קרעה דניאל פרנקל את הרצועה הצולבת ב-2011 אחרי שיא מרשים של 1.94 בקפיצה לגובה.
"יש לנו כוכבת תוצרת הארץ", אומר מאמנה בישראל ובמועדון "לידר" ירושלים, רומן פרדמן. "אבל יש לה עוד כברת דרך ארוכה לעשות כדי להגיע לצמרת העולמית", הוא מסייג. "הגובה והמשקל לא חשובים, יש אתלטים גבוהים וכאלו נמוכים שמצליחים", אומר פרדמן וממשיך: " סוד ההצלחה שלה הוא הראש. היא קלה ללימוד, ומתרגמת את מה שלמדה בריצה עצמה. היא מרגישה את קצב הריצה, גם בלי שיש לה סטופר ביד. למשל, אם הייתה נשארת לפי חלוקת הזמנים שתוכננה מראש, היא לא הייתה יורדת מה-10 דקות ולא משיגה את הקריטוריון לברלין. זה כאילו יש לה מחשב בראש", מנסה המאמן להסביר את היתרונות של כהן.
כשהוא מנסה להסביר מהי הטכניקה הייחודית לכהן, מסביר פרדמן: "היכולת לשלוט בקצב הריצה ולשנות אותו והשימוש במידת הצעד הנכונה. הטכניקה היא אחד היתרונות הבולטים שלה".
השבוע כתבה אדווה בפייסבוק: "אתה אמיץ יותר מאשר אתה מאמין, אתה חזק יותר מאשר אתה נראה, ואתה חכם יותר מאשר אתה חושב - א.א. מילן", ונראה שההיא אכן נאמנה לפילוסופיה של הסופר הבריטי.
מולי מלכא, אחד משני המנהלים המקצועיים של מועדון "לידר" ירושלים, אליו משתייכת כהן מספר: "בתחילת דרכה, היא לא הייתה הכי טובה. אולי היו טובות ממנה. אבל היא ידעה ללמוד יותר טוב מכולם, ובזכות הנחישות והטכניקה שלה היא גם תגיע הרבה יותר רחוק, הוא אומר ומוסיף: "ריד מיי ליפס, היא יכולה להוריד עוד חצי דקה", תוצאה שתביא אותה לרמה בינלאומית נחשבת.
כמוהו, גם פרדמן משוכנע כי אדווה רחוקה מלומר את המילה האחרונה. "אם לא יהיו תקלות של כשירות, השאיפה היא לרדת העונה מה-9.50 דק' ובעונה הבאה לקבוע את הקריטריון האולימפי, שיהיה כנראה בסביבות 9.42 דקות, כמו באולימפיאדת ריו".
"אני אוהבת אתגרים גדולים"
אדווה היא בתם של יגאל, עובד ממשלה, וריקה כהן, מורה לחינוך גופני. בין האימונים ללימודים, שומרת גם על הזוגיות שלה עם אור. "כדי להיות קרוב יותר אליי, הוא יצא לארה"ב לעבוד במדינת טנסי".
מה מרחק הנסיעה משם לאיווה?
"12 שעות נהיגה".
וכמה אתם מצליחים להתראות במרחק הזה?
"אין לוחות זמנים קבועים. הכי חשוב שנאחנו נפגשים".
כשהיא חוזרת לתחילת דרכה כאתלטית, היא נזכרת בחיוך: "אחרי שניצחתי בכתה ו', באליפויות המחוז והאליפות הארצית במרוצי שדה של בתי הספר היסודיים, המורה שלי ריקי מנצור המליצה לי לעסוק באתלטיקה. חיפשנו מאמן וגילינו את רומן שעבד אז במועדון 'הסוללים' בירושלים. יחד אתו התחלתי ללמוד על טכניקת הריצה, והתקדמנו צעד אחרי צעד. עברתי אתו בהמשך למועדון 'לידר' שנחשב למועדון עם אפשרויות - בזכות הבעלים שלו מרק אייזנברג. בהמשך החלטנו שאתמקצע בריצת 3000 מטר מכשולים".
ריצת 3000 מטר נראית די סזיפית, מדוע בחרת דווקא בריצה הזו?
"כי זה נראה לי אתגר ואני אוהבת אתגרים גדולים".
איילת סרוסי, העוזרת של פרדמן, נכחה בעת קבלת ההחלטה לבחור במקצה המפרך: " יום אחד אדווה ניגשה לרומן והציעה לו, חצי בצחוק, לנסות מכשולים. בהתחלה רומן דחה את הרעיון, אבל בסוף השתכנע. הם עשו אימון ניסיון בריצה מעל מכשולים, והשאר היסטוריה. היא התאהבה במקצוע ורומן הביו שיש פה פוטנציאל אדיר".
פרדמן: "גובה כל מכשול 76.02, חייבים להגיע בדיוק לנקודה מדויקת שממנה מדלגים בקלילות ויכולים להמשיך בצורה נקיה בלי לאבד זמן. ישנם 28 מכשולים כאלה ועוד 7 בורות מים". כשביקשתי מאיתי מגידי, שיאן הגברים ב-3000 מטר מכשולים שהשתתף באולימפיאדת בייג'ינג למפות את יתרונותיה, הוא נגע בדיוק בנקודה הזו: "היכולת שלה לצאת בשלום ובקלילות בלי לאבד את שיווי המשקל מבורות המים ודילוג המכשולים".
מטרות גדולות לעתיד
החל מהריצה השנייה במקצה מתוך השש בסך הכול בקריירה הקצרה שלה, היא שיפרה בכל פעם את השיא שלה. בריצה השנייה כבר שיפרה ב-50 שניות את שיאה הקודם וב-27 שניות את שיאה הלאומי של אירינה ויינגרטן. אם בתחילה היה לה מרווח קידום גדול, הוא הצטמצם באופן טבעי בהמשך. אלא שהיא תמיד (בינתיים) הצליחה להשיג את התוצאה המתוכננת. דוגמה בולטת היא כאשר קבעה שיא במוקדמות אליפות אירופה עד גיל 23 בפולין אשתקד, ומיד אחר-כך תיקנה בגמר כדי לסיים במקום התשיעי. כשנדרשה להוריד בשבוע שעבר עוד תשע שניות משיאה עד אז (10:04.00 דק') במטרה לקבוע את הקריטוריון לאליפות, חתכה 12 שניות.
התוצאות בעונה שעברה גרמו לה לחפש כר חדש לאימונים, ובאותה הזדמנות לשלב גם לימודים. היו לי חששות כאשר יצאתי לארה"ב ומכללת איווה, אבל הם הסתיימו מהר עם קבלת הפנים החמה של צוות המאמנים, כאשר די. דין הפך להיות המאמן שלי במכללה", מספרת כהן על השינוי. "העבודה באימונים והתכנונים בתחרויות נעשים אחרי התייעצות בין פרדמן בירושלים ודין במכללת איווה. בשנה הזו מיציתי את עצמי בצורה מקצועית. אני שמחה שהשארתי באיווה למזכרת שיאי מכללה" היא מסכמת תקופה. "החלטנו לעבור החל מהשנה הקרובה לאוניברסיטת ניו-מקסיקו באלבקרקי, שנחשבת לגדולה יותר ורמת האתלטיקה בה גבוהה. לא מעט אלופי מכללות יצאו משם. גם תנאי הגובה בניו מקסיקו השפיעו על ההחלטה".
מה המטרות הבאות שלך?
"העונה, להגיע לגמר ה-3000 מטר מכשולים באליפות אירופה".
ובהמשך?
"המטרה שלי היא לרוץ בגמר בטוקיו-2020".
את לא קופצת גבוה מדי? המדליסטיות בריו רצו כ-50 שניות מהר ממך.
"עד טוקיו יש עוד 3 עונות אתלטיקה, וזה הרבה".