אחות העלתה לרשת: כך נראות ריאות מקופסת סיגריות אחת ליום
אחות אמריקנית העלתה לרשת סרטון וידאו בו נראות ריאות של אדם מעשן, כשהן מפויחות וכמעט שאינן מתנפחות
תוצאות העישון המחרידות: סרטון וידאו ויראלי אותו העלתה לרשת אחות אמריקנית, מראה מה העישון גורם לריאות שלכם. התמונות הקשות זכו לאלפי צפיות.
אמנדה אלר מצפון קרוליינה שיתפה סרטון בו נראות ריאות של אדם מעשן שנפטר, לצד ריאות בריאות של אדם שמעולם לא מעשן. הריאות של המעשן נראות מפויחות וכמעט שאינן אלסטיות. כניסת האוויר בשל כך מצומצמת, כשתהליך של הרס נראה היטב ברקמת הריאה.
בעמוד הפייסבוק שלה, כתבה אלר: "ריאות מסורטנות, חפיסה אחת ליום, במשך 20 שנים - לצד ריאות בריאות. עדיין רוצים לעשן?", אלר לא מסרה פרטים נוספים אודות הצילום, אולם נראה כי הוא בוצע בבית החולים בו היא עובדת, בסמוך לחדר הניתוח.
הריאות החולות שייכות לאדם מעשן שסבל ממחלת ה-COPD, האופיינית למעשנים. נוסף על כך, סבל המעשן גם מסרטן הריאות.
לצד הריאות החולות, נראות כאמור ריאותיו של אדם בריא. רקמת הריאה המכונה פרנכימה רכה, אלסטית, מיטיבה להתרחב ולקלוט את האוויר ובו חמצן אשר מסוגל להיקלט בכדוריות האדומות.
אינספור מחקרים כבר הראו בבירור את נזקי העישון, גם כאשר מעשנים רק סיגריה אחת ביממה. עישון גורם לשורה ארוכה של מחלות ובהן סרטן ריאות, מחלת החסימה הכרונית COPD, התקף לב, שבץ מוחי וגידולים סרטניים. העישון גורם גם להזדקנות העור, פגיעה בשיניים ושיער שיבה.
בישראל מעשנים יותר מהאיחוד האירופי
על פי נתוני משרד הבריאות, כ-22.5% מבני 21 ומעלה בישראל מעשנים. לפי הדו"ח, 31.1% מכלל הגברים בישראל מעשנים ו-15.8% מכלל הנשים מעשנות. שיעור העישון בקרב גברים בישראל גבוה מהמוצע הכולל במדינות האיחוד האירופי (25.6%) ומדורג 12 מתוך 35, שיעור העישון בקרב נשים כאן נמוך במעט ביחס לממוצע באיחוד (16.9%) ומדורג 20 מתוך 35.
אשר לבני נוער, שיעורי המדווחים על עישון בחטיבות הביניים עומד על 2.6% מהבנים היהודים ו-1.7% מהבנות היהודיות, לעומת 1.2% בקרב בנים ערבים ו-0% בקרב בנות ערביות. שיעור זה עולה בגילאי תיכון ל- 14.4% מהבנים היהודים ו-7.1%% מהבנות היהודיות לעומת 10.6% ו-0.8% בקרב בנים ובנות ערביים, בהתאמה.
בנוסף, שיעורי עישון הנרגילה גבוהים ועולים עם הגיל. בקרב תלמידי כיתות י"א ו-י"ב, כ-39% מהבנים והבנות במגזר היהודי ניסו לעשן נרגילה וכן 42% מהבנים והבנות במגזר הערבי.
מדיווח של צה"ל עולה כי שיעור העישון בעת הגיוס לצה"ל בשנת 2016 עמד על 24.8% בקרב המתגייסים ועל 14.9% בקרב המתגייסות, נתונים המצביעים על ירידה משמעותית לעומת הנתונים הקודמים של שנת 2012 (30.6% בקרב מתגייסים ו-23.3% בקרב המתגייסות).