מחווה לקים? "טראמפ בוחן השבת כוחות מקוריאה"
לקראת הפגישה עם רודן צפון קוריאה הורה הנשיא האמריקני לפנטגון לבחון את הנושא, שאותו ביקר בעבר עקב העלויות הגבוהות. במשרד ההגנה האמריקני מוטרדים משום שהמהלך עשוי לפגוע ביחסים עם סיאול או עם יפן, הנהנית גם היא מההגנה האמריקנית של הכוחות באזור
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הורה לפנטגון לבחון אפשרויות להחזרתם של חיילים אמריקנים המוצבים בדרום קוריאה, שבועות ספורים לפני פגישתו עם שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און. כך דיווח הלילה (ו') ה"ניו יורק טיימס" מפי כמה גורמים שתודרכו בנושא.
צמצום הכוחות האמריקניים בדרום קוריאה לא נעשה במטרה לשמש כקלף מיקוח בשיחות עם קים על תוכניות הנשק של הצפון, מסרו הגורמים. עם זאת, אותם גורמים הכירו בכך שהסכם שלום בין דרום קוריאה לצפון קוריאה יכול לייתר את הצורך בכ-23 אלף החיילים המוצבים בחצי האי הקוריאני.
טראמפ לא פעם הביע עמדה נחושה בעד החזרתם של החיילים האמריקנים המוצבים בדרום קוריאה, כשהוא טוען שארה"ב לא מתוגמלת מספיק בהתאם לעלויות של החזקת חייליה שם. טראמפ טען בנוסף כי החיילים מגנים בעיקר על יפן וכי למרות נוכחות צבאית אמריקנית במשך כמה עשורים – הצפון לא נרתע והמשיך לפתח את תוכנית הגרעין שלו.
הנחייתו של טראמפ הטרידה גורמים בפנטגון ובכמה סוכנויות ממשל אחרות, שהביעו דאגה מכך שצמצום הנוכחות האמריקנית עלול לפגוע בברית עם דרום קוריאה. בנוסף, המהלך עלול להביא לעלייה במפלס הפחד ביפן, על רקע מהלך זה לצד משא ומתן אפשרי בין ארה"ב לצפון קוריאה בנוגע לתוכנית הגרעין.
הגורמים ששוחחו עם ה"ניו יורק טיימס" לא פירטו האם טראמפ ביקש לבחון יציאה מלאה או חלקה של החיילים האמריקנים מדרום קוריאה. הם הדגישו כי המהלך היה אמור להתבצע מזמן, ללא קשר לשיפור הפתאומי בשיח הדיפלומטי מול צפון קוריאה.
העובדה שטראמפ נלהב לקראת פגישתו עם קים בשבועות הקרובים מוסיפה טפח נוסף ובלתי צפוי למהלך. הסיכוי שהפגישה עם השליט הצפון קוריאני עלולה להביא לסיומה של מלחמה בת כ-70 שנה בין הקוריאות מעלה חשש כי טראמפ עלול להציע צמצום כוחות בתמורה לוויתורים מצד קים.
נראה כי היחסים בין ארה"ב לצפון קוריאה מתחממים לקראת הפגישה בין המנהיגים, כשאתמול דווח כי צפון קוריאה מתכננת לשחרר שלושה אמריקנים הכלואים בשטחה. רשת CNN דיווחה מפי גורם המעורה בנושא כי האמריקנים הכלואים ישוחררו בקרוב.
זאת לצד הפסגה הקוריאנית ההיסטורית לפני שבוע שבה השתתפו נשיא הדרום מון ג'אה-אין וקים. השניים נפגשו באזור הגבול בין שתי המדינות וחתמו על הצהרה משותפת שבה הסכימו להיערך ל"פירוק מוחלט של חצי האי הקוריאני מנשק גרעיני" וסיום המלחמה בין המדינות עד סוף השנה.