איראן, קוריאה וירושלים. החודש הקריטי של טראמפ
נשיא ארה"ב עומד בפני ימים היסטוריים: פגישה עם קים ג'ונג און, החלטה על הסכם הגרעין והעברת השגרירות לירושלים. שמונה ימים לפני תום הדד ליין, מקורביו אמרו שעדיין לא החליט מה לעשות עם איראן. הנאום של נתניהו ישפיע? "מצגת עם הרבה תמונות ומעט טקסט - בדיוק כמו שטראמפ אוהב"
במעגל הקרוב של הנשיא טראמפ משתעשעים ברעיון שהנשיא ייצא כבר החודש לסדרת מפגשים מדיניים, שימקמו אותו באופן מוצק על המפה הגלובלית: עטור תקווה ונחישות הוא יצא למפגש היסטורי עם שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און כדי להגיע להסכם היסטורי על התפרקות מנשק גרעיני והסכם שלום בין שתי הקוריאות, וכיוון שהכיוון ממילא הוא למזרח, טראמפ יעצור בירושלים ויגזור את הסרט לשגרירות האמריקנית שתיפתח בירושלים ב-14 במאי.
בינתיים לא נקבע מועד למפגש עם קים, וגם לא הוחלט אם הנשיא יגיע לירושלים. עד שזה יקרה, צריך הנשיא להודיע לעולם הממתין בדריכות, מה הוא מתכוון לעשות בנושא הסכם הגרעין עם איראן שכן הדד ליין מתקרב והוא צריך להכריע אם ארצות הברית תישאר בהסכם, תוך הבטחות לשיפורו, או שארצות הברית תפרוש למרות הלחץ ממדינות אירופה לא לעשות זאת. המשמעות: האיראנים יראו עצמם בלתי מחויבים, ויוכלו לחזור בשקט לתכנית הגרעין שלהם.
האנשים הקרובים ביותר לטראמפ סבורים שהוא עדיין לא קיבל החלטה סופית: הוא שומר את הקלפים קרוב לחזה. בראיון בלעדי ל-ynet וידיעות אחרונות אמר ארנסט מוניז, האדריכל האמריקני של הסכם הגרעין: "זאת תהיה טעות גדולה לפרוש מההסכם. הצלחנו לחייב את איראן למערכת פיקוח חמורה על האתרים שלה. אם ארצות הברית תפרוש לא יהיה לנו פיקוח. אם טראמפ יעשה זאת ויפרוש זה יהיה נגד האינטרס הלאומי האמריקני".
"המצגת של נתניהו מוכיחה למה צריך את הסכם הגרעין, שאותו עשינו לא מתוך אמון באיראנים אלא מתוך ידיעה שיש לנו מערכת פיקוח מחמירה. עכשיו אנחנו יודעים מה הם עושים כי יש על הקרקע מגפיים של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית. אם ארצות הברית תפרוש זה גם יבטל את האחדות נגד איראן. המטרה שלנו בחתימת ההסכם הייתה למנוע מאיראן נשק גרעיני, ועשינו זאת באמצעים דפלומטיים".
ארנסט מוניז, שהיה שר האנרגיה בממשל אובמה ומונה מטעמו על המשא ומתן מול האיראנים, מקדיש את הימים האחרונים, יחד עם אחרים, לנסות ולהשפיע על החלטת טראמפ. לא בטוח שהוא יצליח. "לא אמרתי שאני אופטימי", הוא אמר לי השבוע. "אני לא יכול לקרוא את המחשבות של טראמפ אבל יש לו נטייה לראות כל הסכם שלא הוא עצמו עשה כהסכם רע".
ב-12 במאי צריך טראמפ להחליט אם לחתום על הצו הדוחה את הטלת הסנקציות על איראן או לא. כיוון שה-12 במאי יוצא בשבת, כל ההערכות הן כי כבר ביום שישי יודיע טראמפ על מהלכיו מול איראן. נשיא צרפת, עמנואל מקרון, ביקר בוושינגטון בשבוע שעבר ועשה מאמץ גדול לשכנע את טראמפ לא לפרוש. כך עשתה גם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, שהגיעה לביקור בזק בבית הלבן. ספק אם הם הצליחו.
בוושינגטון ראו את המצגת של נתניהו כמצגת שמיועדת לטראמפ, במטרה ללחוץ עליו לפרוש מההסכם. "הוא עשה מצגת עם הרבה תמונות ומעט טקסט, וליווה את דבריו בציורים - בדיוק כמו שטראמפ אוהב", אמרו בוושינגטון. טראמפ דווקא התלהב, ומיהר לצייץ: "המצגת הזאת הוכיחה שאני צודק במאה אחוז".
עדיין המילה האחרונה לא נאמרה. זה יקרה ביום שישי הבא, אולי לפני כן. האיראנים כבר הודיעו, כולל שר החוץ זריף, שאיראן לא תהיה מוכנה לכל שינוי בהסכם ולא לתוספות. איראן הבהירה למערב כי מבחינתה ההסכם הזה הוא "הכול או כלום", כלומר אם ארצות הברית תפרוש גם היא עצמה לא תהיה יותר מחויבת.
בממשל האמריקני הדעות חלוקות. שר ההגנה מאטיס וראש הסגל ג'ון קלי מתנגדים לפרישה. הם נסמכים על חוות הדעת המודיעינית כי איראן לא הפרה את ההסכם. מאטיס שהעיד השבוע בקונגרס אמר כי קרא את מלוא 150 העמודים של ההסכם, שלוש פעמים. "זה הסכם שעושים עם רמאים", אמר מאטיס, וזאת הייתה מחמאה. מאטיס ציין לשבח את מערכת האכיפה המחמירה.
מול מאטיס ומול קלי עומדים ג'ון בולטון, היועץ לביטחון לאומי שדוחף לפרישה מההסכם ובעבר אמר כי את התכנית הגרעינית של איראן צריך להשמיד בפעולה צבאית. לצידו - שר החוץ החדש מייק פומפאו, שחושב שההסכם רע והיה רוצה לראות את הנשיא פורש ממנו.
ועד שהנשיא יחליט עסוקים בבית הלבן בפצצה גרעינית מסוג אחר. בניגוד לאיראן, שעמה נחתם הסכם לפני שהיה לה נשק גרעיני, לצפון קוריאה כבר יש כמה פצצות ובמערב לא יודעים בדיוק כמה - כך שהפיקוח עליה יהיה קשה יותר. "על צפון קוריאה צריך לעשות פיקוח ברמה של איראן פלוס", אמר לי ארנסט מוניז.
בבית הלבן גם לא יודעים בבירור למה מתכוון קים ג'ונג און כשהוא אומר שהוא רוצה לראות את חצי האי של קוריאה ללא נשק גרעיני. בעבר הגיעה צפון קוריאה להסכמות עם המערב וחזרה בה כעבור כמה ימים, ותבעה שבמקביל תתפרק גם ארצות הברית מנשקה הגרעיני. טראמפ הבהיר שהפעם יש רק דרך אחת: שצפון קוריאה תודיע כי היא מתפרקת מהנשק הגרעיני.
בערוצים חשאיים מתנהלות שיחות כדי לארגן את הפסגה האמריקנית-צפון קוריאנית. המקום עדיין לא נקבע סופית. תחילה הציעו לנשיא שיקיים אותה באזור הגבול המפורז בין שתי הקוראות. לדעתו של טראמפ המבנה בגבול מיושן, "לא סקסי", אבל כשראה את נשיא דרום קוריאה נפגש עם קים במקום הוא שינה את דעתו. במסיבת עיתונאים השבוע אמר: "יש כאלה שלא אוהבים את המקום הזה. אני דווקא חושב שמתאים לעשות שם את הפגישה, בטח יהיו אחרי זה חגיגות ויהיה טוב להיות שם".
סינגפור הציעה לארח את המפגש, אבל לקים ג'ונג און יש בעיה: אין לו מטוס. צי המטוסים של צפון קוריאה מיושן, וסין ודרום קוריאה רמזו ולבית הלבן שאם מדינה מערבית תציע לקים מטוס משלה הוא ייעלב כי זה יחשוף את העובדה שאין לו איך להגיע בכוחות עצמו.
הימים הקרובים צפויים להיות קריטיים עבור מוקדי הגרעין באיראן ובצפון קוריאה. לכל אחת מההחלטות שיקבל הנשיא טראמפ תהיינה השלכות על שלומו של העולם, על יציבות מזרח אסיה ויציבות המזרח התיכון. וכיוון שמדובר בנשיא לא צפוי, יש להמתין ולראות מה הוא מבשל בקדרה שלו, ומתי הוא ירים את המכסה מהסיר.