מאחדים שעונים: צפון קוריאה עברה לזמן של הדרום
סוף ל"זמן פיונגיאנג": שבוע לאחר פגישתו עם נשיא דרום קוריאה, העביר קים את השעון חצי שעה קדימה. טראמפ: יש מקום ומועד לפסגה עם קים
צעד משמעותי בהתחממות היחסים בין שתי הקוריאות, כחלק מכוונתן לחתום על הסכם שלום היסטורי עוד השנה: שלוש שנים לאחר שצפון קוריאה הזיזה את השעון חצי שעה אחורה אל "זמן פיונגיאנג", החזירה המדינה את שעונה לשעון של שכנתה, דרום קוריאה.
אזור הזמן הקודם אומץ על ידי קוריאה המאוחדת ב-1908, אך השתנה לשעון היפני באחד בינואר 1912, שנתיים לאחר שחצי האי נכבש. דרום קוריאה שבה לשעון הקודם לזמן קצר בשנים 1961-1954, בעוד צפון קוריאה נותרה עם השעון היפני עד 2015. כעת הן ליפן, הן לדרום קוריאה והן לצפון קוריאה אותו אזור זמן.
זו אינה ההתחממות היחידה בין המדינות לאחר פגישת רודן צפון קוריאה קים ג'ונג און ונשיא הדרום מון ג'יי אין, בשבוע שעבר. סוכנות התעופה של האו"ם הודיעה כי תבקר בצפון קוריאה בשבוע הבא, כדי לדון בבקשת המדינה לפתוח נתיב אווירי לדרום קוריאה.
בינתיים, אמר נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ כי נקבע מועד ומקום לפסגה ההיסטורית עם קים, אבל כהרגלו העדיף להשאיר את העולם במתח, ולא למסור בינתיים היכן ומתי השניים אמורים להיפגש. טראמפ אמר כי נסיגה של כוחות אמריקנים מדרום קוריאה "אינה על הפרק", בזמן שהוא מצפה מקים לוותר על הנשק הגרעיני שלו, במה שתהיה הפסגה הראשונה בין מנהיגי ארצות הברית וצפון קוריאה.
ב"ניו יורק טיימס" דווח כי טראמפ ביקש מהפנטגון להכין תוכנית להקטנת הנוכחות הצבאית האמריקנית בדרום קוריאה. כ-28,500 חיילים אמריקנים מוצבים שם. הכוח האמריקני נמצא בקביעות במדינה האסיאתית, מאז שמלחמת קוריאה הסתיימה ב-1953 ללא הסכם שלום. צפון קוריאה דורשת שנים רבות את הוצאת הכוחות האמריקנית ממדינתה השכנה, כאחד התנאים לפירוז גרעיני. עדיין לא ברור אם קים הקל בדרישה זו, בזמן שהוא פנה לאפיק דיפלומטי לאחר שנה של הסלמה ביחסים.
טראמפ רמז השבוע כי הוא מצפה שהפסגה עם מנהיג המדינה המבודדת בעולם תיערך באזור המפורז בין שתי הקוריאות. שם נועד קים עם נשיא דרום קוריאה מון. טראמפ אמר כי אפשרות נוספת היא לקיים את הפסגה בסינגפור. "יש לנו תאריך ויש לנו מקום. נודיע בקרוב", אמר טראמפ לעיתונאים במדשאת הבית הלבן, לפני שהמריא לדאלאס. בעבר אמר טראמפ כי הפסגה מתוכננת למאי או לתחילת יוני. השבוע דחה סגנו מייק פנס ביקור בברזיל בתחילת מאי, כנראה עקב הפסגה המתוכננת עם קים.
נשיא ארצות הברית רמז גם כי כחלק מהפשרת היחסים צפוי שחרור של שלושה אמריקנים הכלואים בצפון קוריאה, אבל גם כאן הוא לא פירט. "אנחנו מנהלים דיונים מהותיים עם צפון קוריאה והרבה דברים מתרחשים בנוגע לשבויים. אני חושב שתראו דברים טובים מאוד. כמו שאמרתי אתמול, הישארו עימנו", אמר, כשהוא רומז לציוץ שלו בנושא הקשרים בין ארצות הברית לצפון קוריאה.