שתף קטע נבחר
 

נאס"א שיגרה נחתת שתחקור את היווצרות הסלעים במאדים

חללית ועליה הנחתת InSight, שאמורה לנחות ב-26 בנובמבר סמוך לקו המשווה של כוכב הלכת השכן, שוגרה מקליפורניה. היא אמורה לקדוח בין היתר באדמת מאדים ואולי לספק את התשובה מדוע כדור הארץ ומאדים כה שונים

 

השיגור למאדים    (צילום: נאס"א)

השיגור למאדים    (צילום: נאס"א)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

סוכנות החלל האמריקנית שיגרה בצהריים (שבת) מבסיס חיל האוויר ונדנברג שבקליפורניה חללית הנושאת את הנחתת InSight, שאמורה לחקור בשנים הבאות את היווצרות הסלעים במאדים.

 

כך תחקור הגשושית את מאדים

כך תחקור הגשושית את מאדים

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

החללית שוגרה על גבי טיל United Launch Alliance Atlas V מכן השיגור בוונדנבורג ובכך הפכה למשימה הראשונה לחקר כוכבי לכת שמשוגרת מהחוף המערבי של ארצות הברית.

 

לנחתת שני כלים מדעיים עיקריים: האחד, מבחן חום שיקדח כ-5 מטרים אל תוך הקרקע, והשני, מכשיר למדידת רעידות באדמה. התצפיות יכולות לספק לא מעט מידע על המבנה וההרכב של מאדים, ובכך גם להביא להבנה טובה יותר של האופן שבו כוכבי לכת סלעיים נוצרים ומתפתחים, כך לפי המדענים המעורבים בפרויקט.

 

הטיל שנושא את החללית על כן השיגור בקליפורניה (צילום: EPA)
הטיל שנושא את החללית על כן השיגור בקליפורניה(צילום: EPA)

הטיל שנושא את החללית על כן השיגור בקליפורניה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

איתי נבו, העורך הראשי של אתר מכון דוידסון לחינוך מדעי, הסביר בכתבה שהתפרסמה כאן אתמול כי נחתת היא חללית המתמקמת על פני הקרקע, אך אינה ניידת, בניגוד לרכבי שטח. בסוכנות החלל האמריקנית מקווים כי המשימה תניב מידע שימושי על כוכב הלכת לצד ידע בסיסי על תהליכי ההיווצרות של כוכבי לכת סלעיים, ואולי תסייע להבין מדוע מאדים וכדור הארץ, שנוצרו ככל הנראה מאותו ענן אבק לפני 4.5 מיליארד שנים, שונים מאוד זה מזה כיום.

 

המשימה קיבלה את השם Insight, שמשמעותו "התבוננות פנימה", וגם ראשי תיבות של INterior exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport - כלומר "חקר פנימי באמצעות בחינה סייסמית, גיאודזיה והסעת חום". בנאס"א מגדירים את המשימה המדעית כמו בדיקת סימנים חיוניים של חולה: הדופק (הסייסמי) הטמפרטורה (הסעת החום) והרפקלסים - כלומר תנודות של כוכב הלכת. כל זה ייעשה בעזרת מערך המכשירים בנחתת הקטנה, שקוטרה כמטר וחצי (בלי הלוחות הסולאריים) ומשקלה כ-360 קילוגרמים.

 

הדמיה של מעבדת המחקר (הדמיה: נאס"א)
הדמיה של מעבדת המחקר(הדמיה: נאס"א)

 

מסעה של הנחתת למאדים אמור להימשך כחצי שנה, והיא צפויה לנחות על פניו ב-26 בנובמבר 2018. מערכת הנחיתה שלה היא שיחזור של המערכת שהנחיתה בהצלחה את הנחתת פניקס (Phoenix) בשנת 2008, והיא כוללת מצנח גדול המאט את נפילת החללית דרך האטמוספרה הדלילה של מאדים, ולאחר מכן שימוש ברקטות בלימה שיציבו את הנחתת בבטחה על שלוש רגליה.

 

החללית אמורה לנחות באזור המכונה מישור האליסיום (Elysium Planitia, על שם שדות האליסיום, האזור המקביל לגן העדן בעולם המתים במיתולוגיה היוונית), מעט צפונית מקו המשווה של כוכב הלכת. האתר הזה נבחר גם משום שהוא חשוף יחסית לשמש, ויאפשר לנחתת להפיק אנרגיה סולרית הנחוצה לפעילותה, וגם בזכות הטמפרטורות הנוחות יחסית, שיאפשרו תפקוד תקין של המכשור הרגיש. בשעות הצהריים של ימים בהירים הטמפרטורה באתר הנחיתה תגיע ל-20 מעלות צלזיוס מתחת לאפס, ובלילה היא צפויה לרדת עד 100 מעלות מתחת לאפס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדמיה: נאס"א
הדמיה של הנחתת על מאדים
הדמיה: נאס"א
מומלצים