כחלון תקף את בנט ושקד והודיע: "נתנגד בכנסת לפסקת ההתגברות"
פחות משעה אחרי שוועדת השרים אישרה תיקון לחוק שלפיו ניתן יהיה לחוקק מחדש חוק שנפסל על ידי בג"ץ ברוב של 61 חברי כנסת, הודיע שר האוצר כי מפלגתו תתנגד במליאה: "עצוב לראות שחבורת קיצוניים לוקחת את תושבי דרום תל אביב כבני ערובה". בנט: "פסקת ההתגברות תחזיר את אמון הציבור בבית המשפט העליון"
ועדת השרים אישרה מעקף לבג"ץ, אבל גורם בכיר בקואליציה מתכוון למנוע את קידומו בכנסת: שר האוצר ויו"ר כולנו משה כחלון הודיע בצהריים (יום א') כי מפלגתו תתנגד במליאת הכנסת לחוק פסקת ההתגברות המגביל את בג"ץ, שאושר מוקדם יותר בוועדת השרים לענייני חקיקה. כחלון נעדר מישיבת הממשלה בגלל סיור בדרום, אך השר יואב גלנט ממפלגתו הצביע בוועדה בעד הגבלת בג"ץ.
"העברת החוק בוועדת שרים לחקיקה היא הפרה של ההסכם הקואליציוני ופגיעה בשלטון החוק", אמר כחלון שנעדר מההצבעה בוועדת השרים. "סיעת כולנו תמשיך להיאבק נגד חקיקת פסקת ההתגברות ונילחם, לא ניתן לגורמים קיצוניים להוביל את סדר יומה של מדינת ישראל".
כחלון ציין עוד: "אמרנו בשבועות האחרונים שאנו מוכנים לייצר דיון רחב על הסדרת היחסים בין בית המשפט לכנסת, זהו מהלך שיש לעשות בהסדרה לאחר שנים שהנושא לא טופל ולא בקיצוניות כפי שהתרחשה היום ובחד צדדיות כפי שפעלו היום".
לאחר מכן פרסם כחלון תגובה נוספת בטוויטר ותקף את בנט ושקד מבלי לציין את שמם: "עצוב לראות איך חבורת קיצוניים לוקחת את תושבי דרום תל אביב כבני ערובה בשביל מאבק על כמה מנדטים וכותרות בעיתונים. כפי שהתחייבתי, נתמוך בכל פתרון שיביא מזור אמיתי לתושבי דרום תל אביב ולהרחקת המסתננים. אם הם לא מסוגלים להביא את הפתרון, אנחנו נביא אותו".
ח"כ בני בגין מהליכוד אמר ל-ynet: "בוועדת השרים לחקיקה נערכה היום תחרות בקיצוניות, ונבחרה הצעת החוק המזיקה ביותר מבין המתחרות. אם יתקבל חוק כזה תוכל כל ממשלה - בעזרת הרוב האוטומטי שלה בכנסת - לחוקק כל גחמה הפוגעת באופן לא ראוי בזכויות יסוד של יחידים או קבוצות מיעוט, ביודעה כי פסילת החוק על ידי בג"ץ תבוטל מיד על ידי הכנסת ברוב מזערי הדרוש לממשלה כדי להתקיים , 61 קולות. זה לא חוק , אלא צחוק. והבדיחה הזו פגיעתה רעה. אצביע נגד החוקים האלה בכנסת, ושמחתי על הודעת שר האוצר שסיעת כולנו תתנגד להם".
מירב בן ארי (כולנו): "אני לא תמיד מסכימה עם בג"ץ ויש לי ביקורת כלפיו, אבל אפשר היה למצוא פתרון יחד עם כל סיעות הקואליציה ולא כך. חשוב לזכור כי הזכויות שקיבלו מיעוטים במדינה הזו בזכות בג"צ עשו שינוי היסטורי עבורם, כל סטודנט למשפטים שנה א' לומד אותן במשפט חוקתי. אצביע נגד פסקת ההתגברות". חברתה למפלגה, רחל עזריה: "פסקת ההתגברות שודדת מהאזרח את האפשרות לקבל עזרה כשנפגעות הזכויות הבסיסיות שלו. לא פעם עמדתי במצב הזה, ובג"ץ נתן מענה כשאף אחד אחר לא היה שם. אני לא תמיד מסכימה עם בג"ץ אבל החוק הזה פוגע בזכויות יסוד של כל איש ואישה בישראל. אצביע נגדו".
יו"ר יש עתיד, ח"כ יאיר לפיד, אמר היום: "ועדת השרים העבירה היום את פסקת ההתגברות כדי שבנט יוכל להגיד 'ניצחתי אותך' ונתניהו יענה, 'לא נכון, אני ניצחתי אותך'. ככה זה כשמתעסקים ביחסי הציבור של עצמך במקום בטובת המדינה. אם כולם ניצחו, מי הפסיד? הדמוקרטיה, שלטון החוק, והחלשים שלא יהיה להם עכשיו למי לפנות מול עריצות השלטון".
יו"ר המחנה הציוני, אבי גבאי, הגיב לאישור פסקת ההתגברות בוועדת השרים לחקיקה: "כל שר ושרה שהצביעו היום בעד חרפת ההתגברות יזכרו כמי שניסו להפוך את ישראל לטורקיה של ארדואן. אנחנו לא ניתן לדבר הזה לקרות. זה לא עוד קרב פוליטי, זה קרב על העתיד של המקום הזה ואנחנו ננהל אותו בכל הכלים העומדים לרשותנו וננצח".
מנגד, ראשי הבית היהודי נפתלי בנט ואיילת שקד אמרו אחרי אישור הצעת החוק בוועדת השרים: "הממשלה היום התחילה בבניית חומת ההפרדה בין שלוש הרשויות. התערבות בג"ץ בחקיקה ובהחלטות ממשלה חרגה מזמן מהנורמה המקובלת. פסקת ההתגברות תחזיר את אמון הציבור בבית המשפט העליון ותשיב את תפקידיהן המקוריות של הרשויות: הכנסת מחוקקת, הממשלה מבצעת, בית המשפט מפרש. אל לה לרשות להתערב בחברתה. יש לזכור כי הכנסת, כמייצגת את העם, היא הריבון כמו בכל דמוקרטיה מתוקנת".
ראש הממשלה בנימין נתניהו, שביקש לדחות את ההצבעה היום בוועדת השרים ונענה בסירוב על ידי אנשי הבית היהודי, אמר מוקדם יותר לראשי הקואליציה: "כדי להיות מעשיים עם פסקת ההתגברות, צריך להידבר עם כל הגורמים בקואליציה על מנת להגיע לנוסחה מוסכמת".
נתניהו פנה ביום חמישי שעבר לשרת המשפטים שקד לדחות את ההצבעה בשבוע נוסף, על מנת לדון בנושא עם השותפות הקואליציוניות. ההצבעה נדחתה בשבוע שעבר בעקבות פגישה שקיים ראש הממשלה עם נשיאת בית המשפט העליון השופטת אסתר חיות.
במהלך הדיון היום בוועדה ביקשו שר החינוך בנט ושרת המשפטים שקד להוריד מסדר היום את התיקון להצעת חוק יסוד: השפיטה של ח"כ מוטי יוגב ואת התיקון לחוק יסוד: החקיקה של ח"כ ניסן סלומינסקי הקובעים פסקת התגברות רחבה יותר.
ההצבעה בכנסת: כנראה ברביעי הקרוב
11 חברים בוועדת השרים, בהם כאמור גם השר יואב גלנט ממפלגתו של כחלון, תמכו בהצעה מול אפס מתנגדים. השרים הצביעו על ההצעה של ח"כ בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי) להוספת "פסקת ההתגברות" לחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. התיקון לחוק יאפשר לכנסת לחוקק מחדש חוק שנפסל על ידי בג"ץ ברוב של 61 חברי הכנסת. כעת תועבר הצעת החוק לאישור הכנסת, ככל הנראה כבר ביום רביעי הקרוב.
רז נזרי, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, אמר בדיון כי "עמדת היועץ המשפטי היא שיש להתנגד לכל ההצעות. אנחנו לא אומרים שזה לא חוקתי, כי זה תיקון לחוקי יסוד, אבל אנחנו מתנגדים לזה. חוק יסוד: החקיקה מטפל בכל המורכבות של היחסים בין הרשויות".
ברקע ההצבעה יצוין כי סיעת כולנו עדיין לא קיימה דיון בנושא פסקת ההתגברות. השר גלנט הצביע היום בוועדת השרים בהתאם לדעתו האישית, כששר האוצר כחלון כלל לא ידע שהוא מתכוון לתמוך בהצעה. הנושא יועלה מחר לדיון בישיבת הסיעה של המפלגה, וכשההצבעה תגיע לכנסת סביר שגלנט יצביע בהתאם לעמדת מפלגתו
יו"ר מרצ, ח"כ תמר זנדברג, מסרה בתגובה לאישור פסקת ההתגברות בוועדת השרים: "ממשלת ישראל לא מעבירה את פסקת ההתגברות כדי להגן על רוח מגילת העצמאות אלא כדי להכשיר כל שרץ גזעני, הומופובי, אנטי דמוקרטי ואנטי חילוני. החוק נועד למנוע מבג"ץ לעצור כל יוזמה גזענית ואנטי דמוקרטית.
"ממשלת ישראל רוצה לעקוף את בג"ץ כדי לגרש בכוח פליטים, כדי לעצור מבקשי מקלט ללא משפט לזמן בלתי מוגבל וללא משפט אבל גם כדי לסגור את כל העסקים בשבת, לעגן את הפטור מגיוס בחוק, להלבין את כל המאחזים בשטחים ואת כל אלו שעוד יקומו, להפריד בין נשים לגברים בארגונים ממשלתיים, להרחיב את ועדות הקבלה לשכונות ולערים. כל אלו הם יוזמות חקיקה שכבר בקנה ומי יודע מה יהיה בהמשך".
יו"ר המחנה הציוני, אבי גבאי, צייץ בטוויטר: "צעד נוסף בדרך להפוך את ישראל לטורקיה. נילחם בהצעת החוק הזו בכנסת ברחוב ובכל מקום".