בגיל 200: מרקס עדיין תמרור אדום בגרמניה
העיר שבה נולד הפילוסוף המהפכן שנחשב לאבי הקומוניזם הסכימה לקבל פסל ענקי מסין, זו שמבטיחה "להגן על המרקסיזם ולהגשימו". בגרמניה יש דור חדש שמגלה עניין ביצירותיו, אבל רבים מסרבים לשכוח את הזוועות שנעשו בשם האידיאולוגיה שלו: "חוסר כבוד לקורבנות"
גרמניה ציינה בסוף השבוע 200 שנה להולדתו של קרל מרקס, אבל לא כולם חגגו את המאורע. מפגינים רבים מחו על ההחלטה לחלוק כבוד לפילוסוף המהפכני, שגם 30 שנה אחרי נפילת חומת ברלין ממשיך להיות דמות שנויה במחלוקת במדינה.
העיר טריר, עיר הולדתו של מרקס, עמדה במרכז האירועים לזכרו. פרנסיה נוהגים לכנות את מרקס "הבן הגדול של העיר". העירייה תכננה לא פחות מ-600 אירועים הסובבים את דמותו של מרקס, שזכה לשבחים על היותו מבשר החולאים של הקפיטליזם.
באחד האירועים המרכזיים בטריר נחשף פסל בדמותו של מרקס שניתן במתנה על-ידי סין הקומוניסטית. גובהו של הפסל 5.5 מטרים, והוא נעטף בבגד אדום. כ-1,500 בני אדם השתתפו באירוע, בהם משלחת מסין ויושבת ראש המפלגה הסוציאל-דמוקרטית של גרמניה, אנדריאה נאלס. "לכולנו כדאי לשוב ולקרוא כמה מהניתוחים שלו ולחשוב עליהם בהקשר של ימינו אנו", אמרה. בבית שבו נולד מרקס ב-5 במאי 1818 נפתחה תערוכת קבע.
מנגד, עשרות בני אדם המשתייכים לארגון המייצג את קורבנות הקומוניזם הפגינו ונשאו כרזה שבה נראה מרקס יושב על גולגולות אדם. הם מאשימים את מרקס כי ממנו שאבו סטלין וממשיכי דרכו את האידיאולוגיה הדכאנית שלהם.
"אנחנו רוצים להשמיע קול זעקה נגד הצבת הפסל של מרקס ולמחות על כך שמהללים את האידיאולוגיה המרקסיסטית", הסביר דיטר דומברובסקי, נשיא "התאחדות ארגוני הקורבנות של העריצות הקומוניסטית". לדברי דומברובסקי החלטתה של עיריית טריר לקבל את המתנה מממשלת סין היא מעשה חסר כבוד וחסר אנושיות כלפי מי שסבלו תחת המשטרים הקומוניסטיים.
מפלגת הימין הקיצוני "אלטרנטיבה של גרמניה", הנהנית מתמיכה גדולה במדינות מחוז במזרח גרמניה, קיימה תהלוכה שקטה במרכז העיר טריר בדרישה לסלק את פסלו של מרקס.
קרל מרקס פיתח את התיאוריות שלו במהלך המהפכה התעשייתית. כתבים שלו, בהם המניפסט הקומוניסטי, הפכו במרוצת השנים לחומר שנכלל בלימודי החובה במדינות שהתנהלו תחת משטר קומוניסטי. מנהיגי מהפכות כגון ולדימיר לנין ומאו דזה-דונג אימצו את תפיסותיו ודבקו בהן. ביום שישי אמר נשיא סין שי ג'ינפינג כי אנשי המפלגה הקומוניסטית השולטת בארצו יישארו לנצח "מגיני המרקסיזם ומגשימיו".
כיוון שנזכר כ"אבי הקומוניזם" היה מרקס דמות די נלעגת במערב גרמניה הקפיטליסטית במהלך המלחמה הקרה, אבל מאז איחוד גרמניה, ובמיוחד בעשור האחרון, עוררו הקפיטליזם שלוח הרסן ואי-שביעות הרצון ממנו בקרב רבים עניין מחודש ביצירותיו של מרקס. התיאוריות שלו בנוגע לחוסר השוויון ולדיכוי מעמד הפועלים מקבלות כיום תשומת לב מחודשת בחברות ששוב מתמודדות עם תהפוכות חברתיות ופוליטיות. נשיא הנציבות האירופית ז'אן קלוד יאנקר אמר ביום שישי בטריר כי מרקס "לא היה אחראי לכל הזוועות שהיורשים-לכאורה שלו צריכים להסביר".
ובכל זאת, הפסל הענק שהעניקה בייג'ינג לטריר הוליד האשמות שלפיהן העירייה הסכימה לקבל את המתנה כדי למשוך משקיעים ותיירים סינים. ראש העיר וולפרם לייבה דחה את ההאשמות ואמר שזו פשוט מחווה ידידותית מצדה של סין: "בטריר אין ולו חברה סינית אחת. אין לנו קשרים כלכליים עם סין ופירוש הדבר שקיבלנו את ההחלטה על דעת עצמנו. אין סיבה לחשוד שנסחטנו".
לייבה הכיר בכך שהפסל עלול להפוך יעד לוונדליזם. "זה לא יגרום לי לא לישון בלילה", פטר זאת. "אפשר פשוט לנקות אותו".