שתף קטע נבחר

 

איראן ניצחה את סעודיה בבחירות בלבנון

חיזבאללה ושותפיו השיגו רוב בבחירות לפרלמנט - ויוכלו לסכל בקלות כל ניסיון לפרק את הארגון מנשקו. התוצאות עלולות לסבך את הממשלה שיקים אל-חרירי, ואת הסיוע שיקבל מהמערב. ברקע: אובדן העניין הסעודי בלבנון והמלחמה של חיזבאללה בסוריה לצד נותנת החסות איראן

חיזבאללה ובני בריתו, כך מסתמן, זכו ביותר ממחצית המושבים בבחירות לפרלמנט בלבנון. ההישג הוא בשורה מעודדת לבת הברית איראן, ובשורה מדאיגה לישראל ולסעודיה. "המטרה שלנו הושגה", הכריז מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה, ואמר שמדובר ב"ניצחון פוליטי ומוסרי להתנגדות".

 

חוגגים בדרום לבנון

חוגגים בדרום לבנון

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

חגיגות ניצחון לבנון (צילום: AFP)
חוגגים את תוצאות הבחירות(צילום: AFP)

לפי תוצאות לא רשמיות לחיזבאללה, ולמפלגות המקורבות לו, יש לפחות 67 מ-128 המושבים בפרלמנט. הגוש גדול מספיק כדי לסכל כל ניסיון לפרק את הארגון מנשקו – כפי שדורשים יריביו במשך שנים.

 

בשנים האחרונות העניין הלבנוני בפירוק הנשק של חיזבאללה דועך בהדרגה. ראש הממשלה סעד אל-חרירי, שהוביל שנים של מאבק פוליטי בחיזבאללה ונחלש משמעותית בבחירות, אמר שהנושא צריך להיפתר באמצעות דיאלוג.

 

לבנונים ב מרג' עיון חגיגות חסן נסראללה  (צילום: רויטרס)
חוגגים במרג' עיון(צילום: רויטרס)
לבנונים ב מרג' עיון חגיגות חסן נסראללה  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ההישג שרשמו פוליטיקאים שתומכים באחזקת הנשק של חיזבאללה, שנמצא ברשימת ארגוני הטרור במערב, עלול לסבך את הממשלה הלבנונית. היא תלויה נואשות בסיוע זר ובהלוואות מהמערב, כדי לשקם את הכלכלה שלה. בנוסף מקבלת לבנון סיוע צבאי מהאמריקנים.

חגיגות ניצחון לבנון (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

חגיגות ניצחון לבנון (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

לבנונים ב מרג' עיון צופים בנאום חסן נסראללה  (צילום: רויטרס)
צופים בנאום נסראללה, היום במרג' עיון(צילום: רויטרס)
 

זו מערכת הבחירות הראשונה בלבנון מאז 2009 ופרוץ מלחמת האזרחים בסוריה ב-2011. המלחמה, שעדיין נמשכת, הביאה יותר ממיליון פליטים ללבנון – שבה כ-4.5 מיליון תושבים. שנה אחרי פרוץ המלחמה הצטרף חיזבאללה למלחמה, ומאז התחזק באזור.

 

הלחימה של חיזבאללה לצד כוחותיו של אסד, ולוחמים מאיראן ומרוסיה, החריפה את המחלוקות בלבנון המפולגת. מפלגות שתמכו בהתערבות של חיזבאללה בסוריה נקלעו לעימות עם מפלגות שנחשבות פרו-סעודיות ומתנגדות להתערבות.

נשיא סוריה בשאר אסד נפגש עם לוחמים במזרח רוטה ()
אסד עם לוחמים במזרח רוטה, סוריה
  

המושבים בפרלמנט בלבנון מחולקים לפי מכסה עדתית. מספר החברים של חיזבאללה השיעי בפרלמנט הקרוב אמור להיות פחות או יותר אותו הדבר – בסביבות 13 חברים, אך המועמדים שנתמכים על ידי הארגון השיעי או בני בריתו – חלקם סונים - רשמו הישגים יפים על חשבון אל-חרירי ובני בריתו.

 

בין בעלות הברית הגדולות של חיזבאללה נמצאת תנועת אמל השיעית, שאותה מנהיג יו"ר הפרלמנט נבי ברי, והמפלגה הנוצרית של הנשיא מישל עון – בן ברית של חיזבאללה מאז מלחמת לבנון השנייה ב-2006, אז אמר שהארסנל של ארגון הטרור חיוני להגנה על לבנון.

מישל עון וחסן נסראללה ()
מישל עון וחסן נסראללה
 

חיזבאללה ושותפיו לא תמיד רואים עין בעין, אך השותפות תומכות בזכותו של הארגון לשמור על ארסנל הנשק שלו. הגוש אמנם השיג רוב בפרלמנט, אך לא של שני שלישים - הרוב שמאפשר להעביר החלטות מרכזיות, כמו שינוי החוקה למשל. חיזבאללה ובני בריתו ניצלו אחוז הצבעה נמוך – 49.2 – לעומת 54 אחוזים בבחירות האחרונות שהיו לפני תשע שנים.

 

המפסיד הגדול בבחירות לפרלמנט הוא סעד אל-חרירי, שנתמך על ידי סעודיה והמערב. מפלגתו, "אל-מוסתקבל", נחלשה ב-12 מושבים. בפרלמנט הנוכחי היו לה 33 מושבים וכעת, כך מסתמן, 21 בלבד. אל-חרירי צפוי לעמוד גם בראשות הממשלה הבאה. במסגרת החלוקה העדתית בלבנון ראש הממשלה חייב להשתייך לזרם הסוני, והגוש הסוני של אל-חרירי הוא הגדול ביותר בפרלמנט.

סעד אל חרירי (צילום: AFP)
אל-חרירי. איבד 12 מושבים(צילום: AFP)
 

בבחירות ב-2009 זכתה הקואליציה של אל-חרירי ברוב בפרלמנט. מאז ברית "14 במרץ" התפרקה, וסעודיה מוטרדת יותר ממאבק באיראן בזירות אחרות, תימן למשל. התוצאות מראות שלא רק סעודיה איבדה את האמון באל-חרירי, אלא גם הבוחרים הסונים. חלק מתומכיו חושבים שהיחס שלו לחיזבאללה רך מדי.

 

אל-חרירי קרא אתמול להקים ממשלה במהרה. הממשלה החדשה, כמו היוצאת, צפוי להיות ממשלת אחדות שתכלול את כל המפלגות המרכזיות, כולל חיזבאללה. גם נסראללה קרא להקמת ממשלה חדשה – ואמר שהדבר צריך להיעשות בשיתוף פעולה ואחדות בלבנון.

נשיא צרפת עמנואל מקרון יורש העצר של סעודיה מוחמד בן סלמאן ראש ממשלת לבנון סעד אל חרירי סלפי (צילום: AFP)
אל-חרירי עם מוחמד בן סלמאן ועמנואל מקרון(צילום: AFP)
 

כאמור, ההישג של חיזבאללה וההיחלשות של אל-חרירי עלולים לסבך אותו עם התורמים מהמערב. "חרירי הולך להיחלש עוד יותר בכל ממשלה שתוקם", אמר לרויטרס הפרשן אנדרו טבלר. "היכולת שלו לאלף או לרסן את חיזבאללה בלבנון הולכת להיות מוגבלת מאוד. זה יוביל לביקורת קשה יותר בוושינגטון לגבי הסיוע הצבאי לכוחות הלבנוניים החמושים".

 

בתקשורת באיראן חגגו את ההישג של חיזבאללה וכתבו שבן הברית של סעודיה, היריבה הגדולה, ספג "מכה" בבחירות. "תוצאות הבחירות בלבנון סיימו את המונופול של חרירי בקרב הסונים", הכריזה סוכנות הידיעות "תסנים". משרד החוץ של טהרן אמר שאיראן תתמוך בכל ממשלה שתיבחר על ידי הרוב בלבנון, ותשתף איתה פעולה.  


פורסם לראשונה 07/05/2018 23:56

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
חוגגים את תוצאות הבחירות
צילום: AFP
מומלצים