ארגוני נשים נגד המעקף לבג"ץ: "החשש - מאבק של שנים יירד לטמיון"
דורשים לעצור את חקיקת פסקת ההתגברות: ל-ynet נודע כי 18 ארגוני נשים יצאו בקריאה משותפת והסבירו כי "בג"ץ העניק זכויות בסיסיות וחשובות שנמנעו מנשים בחוק". עו"ד נטע לוי, מנסחת המכתב: "הנשים הן שייפגעו באופן החמור ביותר"
פרסום ראשון: 18 ארגוני נשים יוצאים הבוקר (ג') בקריאה משותפת למנוע את חקיקת פסקת ההתגברות, שלפיה הכנסת תוכל לחוקק מחדש חוקים שיפסול בג"ץ. קראו כאן את המכתב ששלחו.
הארגונים, בהם כאלה שאינם נוטים בדרך כלל להביע דעה בנושאים שבמחלוקת פוליטית, כגון ויצו, שדולת הנשים ואיגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית - חתמו על מכתב שנשלח לכל שרי הממשלה וליועץ המשפטי לממשלה, ביוזמת העמותות "איתך מעכי - משפטניות למען צדק חברתי" ו"אחותי - למען נשים בישראל". הארגונים מדגישים במכתבם את "החשש הממשי כי זכויות רבות של נשים שהינן פירות מאבק של עשרות שנים לעבר שוויון, יירדו לטמיון באמצעות חקיקה משתנה הנתונה למצב הרוח הלאומי, לשיקולים קואליציוניים ולדעת קהל".
הארגונים ציינו במכתב כי גם הם מותחים לא פעם ביקורת נוקבת על בית המשפט, אך "יחד עם זאת מודעים לחיוניותו וחשיבותו ההיסטורית של בג"ץ, אשר העניק לנשים זכויות בסיסיות וחשובות. אלה נמנעו מהן בחוק הקיים. אנו כחברות בארגוני נשים מבינות עד כמה נשים מקבוצות מיעוט באוכלוסייה זקוקות להגנה של בית המשפט העליון מפני גחמות משתנות של חברי וחברות הכנסת. לעתים קרובות, בנסיבות פוליטיות משתנות, זכויותיהן של נשים מקבוצות מופלות, כגון נשים ערביות, חרדיות, מזרחיות, יוצאות אתיופיה, דוברות רוסית ומבקשות מקלט - אינן נשמרות".
הנשים מביאות כדוגמה את המקרה שבו לפני כשש שנים בג"ץ פסל סעיף בחוק שקבע כי בעלות או שימוש ברכב שוללת קבלת קצבת הבטחת הכנסה, דבר שפגע באימהות חד-הוריות רבות. "בזכות פסיקת בג"ץ בעניין זה שונה סעיף החוק ונמנע עוול לנשים מאוכלוסיות מוחלשות, שאושר לפני כן על ידי המחוקק", כתבו.
"אם תעוגן פסקת ההתגברות, זכויותיהן הבסיסיות של נשים בישראל, בייחוד נשים מקבוצות המיעוט בחברה, עלולות להירמס", סיכמו.
עו"ד נטע לוי מעמותת "איתך מעכי - משפטניות למען צדק חברתי", שניסחה את המכתב לשרים, אמרה ל-ynet כי "פסקת ההתגברות תפגע בזכויות המיעוטים
בישראל, ומי שייפגעו באופן החמור ביותר הן הנשים. לאורך השנים נדרש בית המשפט העליון להגנה על זכויות הנשים שנרמסו, ובמיוחד של אלו מהשוליים החברתיים, אלה שקולותיהן לא מהדהדים במליאת הכנסת. פסקת ההתגברות תפר את האיזון בין הרשויות, שהינו קריטי במיוחד כשבבית המחוקקים אין ייצוג שוויוני לנשים בכלל ולנשים מקבוצות מיעוט בפרט.
"ייצוג חסר זה הוא אחת הסיבות לכך שהכנסת מאשרת לא פעם חוקים הפוגעים בזכויות נשים ובעיקרון השוויון הנחשב לאבן יסוד בכל משטר דמוקרטי. ארגוני הנשים קוראים לשרים לגלות אחריות חברתית ומוסרית ולעצור לאלתר את חקיקת פסקת ההתגברות", לדבריה.
שולה קשת, מנכ"לית תנועת "אחותי - למען נשים בישראל", אמרה כי "רבות מהנשים סובלות מהדרה מרובה, הן מגדרית והן אתנית, לאומית, מבוססת צבע ועוד. רבות מהן נמצאות במצב הישרדותי יומיומי ונאלצות להתמודד מול הדיכוי הממסדי הקשה, ולעיתים אף אכזרי, כשהמענה פעמים רבות אינו בנמצא. אם תאושר פסקת ההתגברות, לא רק שלא תיטיב עם נשים ועם קהילות מוחלשות, אלא להיפך - היא תייתר את בית המשפט העליון ובכך תעניק עוצמה בלתי רגילה לשלטון, תחליש עוד יותר את הקהילות המוחלשות, ותנשל אותן מן האפשרות להיאבק על זכויותיהן במישור המשפטי".