שתף קטע נבחר

 

המערכת שתחסוך מים ותגדיל את תפוקת החקלאי

חברת נטפים משיקה היום את מערכת נט ביט, המספקת המלצות בזמן אמת לחקלאי, בהתבסס על נתונים על מצב הצמח, הקרקע ותנאי מזג האוויר, המתקבלים מהשטח ומגורמים חיצוניים, ומנותחים בענן על בסיס מודלים חקלאיים שפיתחה החברה הישראלית

שלום לאגרונום? מערכת ההשקיה החדשה שחברת נטפים משיקה השבוע בתערוכת אגריטק עלולה להשפיע על שוק העבודה של האגרונומים. מדובר במערכת השקיה דיגיטלית, ראשונה מסוגה בעולם, שנשלטת כולה באמצעות הסמארטפון והיא אוטומטית לחלוטין.

 

סרטון תדמית של חברת נטפים

סרטון תדמית של חברת נטפים

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מערכות השקיה הנשלטות על ידי הטלפונים החכמים של החקלאים היא אמנם לא דבר חדש, אך המערכת הזו של נטפים, הקרויה נט ביט, מספקת המלצות בזמן אמת לחקלאי, בהתבסס על נתונים על מצב הצמח, הקרקע ותנאי מזג האוויר, המתקבלים מהשטח ומגורמים חיצוניים, ומנותחים בענן על בסיס מודלים חקלאיים שפיתחה החברה הישראלית. בחברה מציינים כי המערכת מבוססת כולה על טכנולוגיה ישראלית, ופותחה בסיוע חברת mPrest שפיתחה את מערכת השליטה ובקרה של "כיפת ברזל".

 

במשך שלוש שנים עבדו על פיתוח המערכת וערכו ניסויים בשדות חקלאיים ברחבי העולם. בנטפים מציינים כי התחום הזה אמור להניב הכנסות של 500-600 מיליון דולר. בגידול בשדות קקאו בברזיל, השוו את טכנולוגיית מערכת ההשקייה החכמה לגידול מבוסס השקייה של מי גשם. כמות היבול של החקלאי קפצה ב-500%. בגידולי בננה בסין, בהשוואה לגידול באמצעות ממטרות, הייתה עליה של 41%, וחיסכון של 40% במים. בארצות הברית התקינו את המערכת בשדה תירס. בהשוואה לשדה שמבוסס על גשם וכמות היבול עלתה ב-73%. בגידולי שקדים העלייה הייתה מתונה יותר, של 18% (בהשוואה לגידול באמצעות שיטת הצפה). ואילו בגידולי כותנה בהודו נרשמה עלייה של 82% לעומת שיטת השקייה באמצעות הצפה, החיסכון במים עמד על 33%.

 

הסוף לטפטף

"יש לא מעט מערכות בשוק", אומר גיא לבנטון, מנהל תחום חקלאות דיגיטלית, "בעבר היו לך מערכת טפטף ואתה היית צריך לפתוח ולסגור את הברז בזמנים המתאימים. בשנים האחרונות אתה יכול לעשות את זה מרחוק. בנייד שלך. עם נט ביט, לקחנו את זה למקום אחר לגמרי. אנחנו בעצם מכניסים את כל הידע האגרונומי של נטפים ועושים לזה אוטומציה. זו מערכת שעושה אנליזה של המידע ונותנת המלצות. יש בה המון טכנולוגיה של צילומי לווין, חיישנים וסנסורים על האדמה והעצים אוספים את כל הנתונים והמערכת מעבדת אותם".

 

הדמיה של המערכת של נטפים (צילום: יח
הדמיה של המערכת של נטפים(צילום: יח"צ)

 

"בחקלאות לא תמיד הגדלת התפוקה זה הגדלת רווחים. כשאתה מציף את השוק בעגבניות המחיר יורד. לכן מדברים על איכות. יש פרמטרים לאיכות. אחוז המים, צבע, טעם. פרוטוקול הגידול מתחשב בגידול הספציפי של החקלאי ופרמטרים ספציפיים של הגידול. לייצר פרוטוקול כל אגרונום יודע", הוסיף לבנטון.

 

-אז אתם בעצם מייתרים את התפקיד של האגרונמים?

"אני לא אגיד את זה כי אגרונמים לא אוהבים לשמוע את זה. אנחנו עושים אוטומציה. זה כמו שתגידי שסירי מייתרת אנשים. היא עושה אוטומציה. המערכת מנגישה את הידע האגרונומי לעולם כולו ולא רק לחקלאים שיכולים להרשות זאת לעצמם. זה גם הרבה יותר מדויק. אגרונום מגיע במקרה הטוב אחת לשבוע. לעיתים עבר שבוע בין ביקור לביקור והרבה יכול להשתנות. המערכת שלנו עושה את זה בזמן אמת, בשטחים מאוד מאוד גדלים. בארה"ב ובמקסיקו וברזיל יכול להיות שיש לך גשם בחלקה אחת ובחלקה אחרת אין.

 

"אם אתה שם סנסורים בפריסה בשטח אתה יכול לאזן את ההשקייה שלך באזורים שונים. פרוטוקול גידול מבוסס על הידע האגרונומי שאנחנו מכירים. המערכת קולטת אם אתה מגדל תירס במערב ארה"ב ופולטת: ככה אתה צריך להשקות. ככה תדשן. תוסיף מים. תדשן. בנוסף, אנחנו משתמשים במידע של הלקוח כדי לעשות פרסונליזציה של ההשקייה היומיומית לצרכים שלו ולמה שקורה בשטח".

 

ניסויים במערכת נעשו גם בישראל. איתן אביבי, מרכז המשק של קיבוץ עין חרוד-איחוד, הסביר כי "הקיבוץ עבד עם נטפים בשיתוף פעולה צמוד ועשה איתם לא מעט ניסיונות שדה ותצפיות". המערכת החדשה של נטפים נפרסה במאות דונמים של שדות העגבניות, המגודלות לצרכי תעשיית הבריאות ותוספי המזון. אביבי: "ניסינו לייעל את ההשקייה. כיום מים הוא משאב יקר ומתכלה. יש כל הזמן קיצוצים עקב שנות הבצורת ובישראל עלויות המים גבוהות. אנחנו התייעלנו. הצלחנו לספק את המים לצמח בנקודות הזמן שנכון יותר לו לקבל, והצלחנו להגדיל את היבול פר קו"ב מים". לפי נתוני הקיבוץ הצליחו להגדיל את היבול בין 7-5 אחוזים. "היתרון במערכת היא היכולת למדוד טמפרטורה בקרקע ולתת חומר הדברה נגד טפילים בזמנים מדוייקים".

 

אביבי הוסיף: "נכון להיום כל הדברים האלה דורשים ליווי אגרונומי צמוד המערכת שלנו היא הראשונה שעושה את הדברים האלה בצורה אוטומטית. היום כל אחד מהחקלאים יכול לקבל את הידע האגרונומי של נטפים ולהשתמש בו כדי למקסם רווחים, במקום לדוגמא להשתמש באגרונם אחד לארבע חקלאים". עוד ציין כי המערכת מעניקה לחקלאי שליטה ובקרה כמעט מוחלטים על מה שקורה בשדה. "בנוסף, החקלאי קם בבוקר ומסתכל על הטבאלט ויכול לראות כל מה שקרה בשדה בלילה".

 

אירוע ההשקה מתקיים במסגרת תערוכת אגריטק המתקיימת היום, בשיתוף משרד החקלאות במרכז הירידים בתל אביב. אבי רוזנר, יו"ר כנס תערוכות, ציין כי "מערכת הנט ביט של חברת נטפים היא המחשה מצויינת לתחום החקלאות המדייקת אותו מובילה ישראל ברחבי העולם. מדובר בפיתוחים טכנולוגיים שמצריכים הבנה עמוקה בתהליכי צמיחה וייצור חקלאי כך שהטכנולוגיה החדשה כמו משלימה אורגנית את התוצר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יח"צ
הדמיה של המערכת בפעולה
צילום: יח"צ
מומלצים