שתף קטע נבחר
 

למה יהורם גאון הפסיק לשיר – ומה צריך לדעת על מיתרי הקול

רופאיו של הזמר בעל הקול הענק גזרו עליו עשרה ימי שתיקה מוחלטת בגלל פגיעה חמורה במיתרי הקול, שאילצה אותו לבטל את הופעתו בחגיגות ה-70 למדינה. איך נוצרת פגיעה במיתרי הקול, מתי מומלץ להתייעץ עם מומחה ומהן דרכי הטיפול האפשריות? מומחה מסביר ומפרט

יהורם גאון סובל מפגיעה במיתרי הקול. עומס העבודה נתן את אותותיו בזמר הוותיק עד כדי כך שנאלץ לבטל הופעה ביום העצמאות האחרון, וכעת הוא עובר תהליך תובעני של החלמה שבו בין השאר נאסר עליו לחלוטין לדבר במשך עשרה ימים. ד"ר יונתן להב, מומחה למיתרי קול שמטפל בזמרים מהשורה הראשונה, מסביר כיצד יש לשמור על הקול ומה ניתן לעשות לאחר שהנזק כבר נגרם, וגם מזהיר :"זמר, ותיק ומנוסה ככל שיהיה, שלא ישמור על מיתרי הקול - עשוי להיגרם לו נזק בלתי הפיך".

 

יהורם גאון הוא זמר עתיר ניסיון שלא מסתפק רק בשירה, הוא גם שחקן ושדרן רדיו שנמצא בלו״ז בלתי אפשרי של מאמץ למיתרי הקול, ולכן חשוב מאוד שישמור על מספר כללים כדי לשמור את הקול הנפלא שלו לעוד שנים רבות.

 

אי-שמירה על הכללים עלולה להביא להפסקת פעילות ארוכה בטווח הקרוב ובטווח הארוך אף עלולה להוביל לנזקים בלתי הפיכים במיתרי הקול. צרידות יכולה להעיד על בעיה שניתן וצריך לטפל בה במהירות כדי למנוע נזק גדול יותר בעתיד.

 

מיתרי הקול

מיתרי הקול הם קפלי שריר המצויים מעל קנה הנשימה ומצופים ברירית דקה וחלקה. הם ממלאים תפקידים מגוונים, בהם הגנה על דרכי הנשימה, סיוע בשיעול וכמובן דיבור. נזק למיתרים נגרם כתוצאה משימוש יתר. הבעיה לא נובעת רק מכך שאנחנו מדברים יותר מדי, אלא עושים זאת בצורה לא נכונה, ובכמות ועוצמה מופרזות.

 

הליך תובעני של החלמה. יהורם גאון (צילום: אלי סגל) (צילום: אלי סגל)
הליך תובעני של החלמה. יהורם גאון(צילום: אלי סגל)
 

במהלך משפט בודד מיתרי הקול נפתחים ונסגרים מאות פעמים, ובכל שיחה - עשרות אלפי פעמים. אם נשיר או נדבר יותר מדי, חזק מדי, מהר מדי ובצורה מאומצת, עלולים להיווצר על מיתרי הקול קרעים ודימומים, יבלות, פוליפים, ציסטות, בצקות ודלקות כרוניות.

 

כחכוח תמידי, כאבים בגרון, אי נוחות בזמן דיבור או בליעה, הרגשה של "גוש" בגרון והתעייפות בזמן דיבור ממושך - מעידים על בעיה במיתרי הקול, שעלולה לפגוע קשות בתפקודם בפרט, ובאיכות החיים בכלל, ועל כן אסור להזניחה או לבטלה בהינף יד.

 

מיתרי הקול אחראים בין השאר על הפקת הקול הייחודי לכל אדם ואדם. כל הפרעה, ולו הקלה ביותר, למבנה התקין של המיתרים, תגרום לשינוי בגוון הקול ולצרידות. שימוש לא נכון בשרירי מיתרי הקול עלול לגרום לכאבים בזמן דיבור, ירידה באיכות הקול והתעייפות קולית.

 

הסימפטום המוקדם והמשותף לכל בעיות מיתרי הקול הוא הצרידות - מצב רפואי בו הקול נשמע רפה ומחוספס, מלווה ברעד ובטונים נמוכים ולעיתים אף נעלם לגמרי. זמרים ושדרנים רבים המגיעים לבירור רפואי עם צרידות קשה, מאובחנים לא פעם כסובלים מנזקים משמעותיים למיתרי הקול.

 

כאמור, הסיבות לצרידות הן שונות ומגוונות, ורובן כרוכות בשימוש מוגזם במיתרי הקול לאורך תקופה ממושכת. חשיפה לחומר מגרה כמו עשן סיגריות, או לתוכן חומצי העולה מכיוון הקיבה (reflux) - עלולה גם היא להיות סיבה אפשרית לבעיה.

 

איך מזהים פגיעה במיתרי הקול?

קיימות מספר דרכים לטיפול בפגיעה במיתרי הקול. הרופא המטפל יכול להחליט על דרך אחת או יותר להתמודד עם המחלה הספציפית בהתאם למצבו הבריאותי של החולה והעדפותיו.

 

ראשית, חשוב להעלות את המודעות לבעיה, לגלות ערנות לסימני האזהרה ולא להתעלם מעייפות בדיבור או צרידות שנמשכת ולא משתפרת. כל שינוי באיכות הקול שנמשך מעבר למספר שבועות מעיד על בעיה ומצריך בדיקה על ידי מומחה אף-אוזן-גרון, רצוי מומחה למיתרי הקול שבמרפאתו ציוד מתאים.

 

עייפות בדיבור או צרידות שלא משתפרת. סימני אזהרה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עייפות בדיבור או צרידות שלא משתפרת. סימני אזהרה(צילום: shutterstock)

בדיקת מיתרי הקול מתבצעת באופן אנדוסקופי, כלומר באמצעות מכשיר אופטי שבקצהו מצלמה זעירה, המוחדר בעדינות דרך הפה או דרך האף, בסיוע אלחוש מקומי המונע הרגשת אי נוחות, כאב או רפלקס הקאה. הבדיקה נמשכת דקות ספורות וניתנת לביצוע בכל גיל, וחשוב לטפל מוקדם ככל שניתן מרגע האבחון על מנת למנוע פגיעה לטווח ארוך בקול.

 

מה הדרכים לטפל בפגיעה במיתרי הקול?

לעיתים קרובות הפחתה בכמות ועוצמת הדיבור, עידון סגנון הקול, שינוי הרגלי דיבור, תזונה נכונה (שתמנע את החומציות שעולה מהקיבה) והפחתת המאמץ הקולי יכולים להביא לשיפור ונסיגה במחלה קיימת של מיתרי הקול.

 

יבלות, פוליפים, ציסטות או כלי דם מורחבים גורמים לצרידות קבועה ולרוב מצריכים התערבות ניתוחית. הסרת הממצאים הללו מתבצעת בשיטה מיקרו-כירורגית באמצעות מכשירים עדינים ומדויקים ובעזרת לייזר, אשר מאפשרים הסרה מלאה של הנגעים ללא גרימת נזק לרקמות הבריאות שמסביב, ללא חתך חיצוני וללא צלקות.

 

ההחלמה לאחר הניתוח היא קצרה וקלה יחסית, לרוב אינה מלווה בכאבים מיוחדים, וכבר באותו היום או למחרת הניתוח המטופל יכול לחזור לשגרת חייו, כאשר ההמלצה העיקרית היא לשמור על מנוחה קולית (שתיקה) למשך שבוע לפחות כדי לאפשר החלמה מיטבית של האיזור המנותח.

 

תוצאות הניתוח לרוב טובות מאוד ומורגש שיפור ניכר בקול מספר שבועות לאחריו. כדי לשמר את התוצאות לטווח הארוך חשוב מאוד להקפיד לדבר פחות, להימנע מצעקות ודיבור ממושך, להקפיד על מנוחה קולית וכללית ולשתות הרבה מים. במקרים רבים יומלץ על ריפוי בדיבור אחרי הניתוח כדי לסגל הרגלי דיבור ונשימה נכונים שימנעו חזרה עתידית של הבעיה.

 

לשמור על הקול: טיפים למניעה

ניתן להשוות את מיתרי הקול למנוע הצובר קילומטראז', לכן יש לחסוך ב"נסיעה" שאינה הכרחית: לנוח, לדבר מעט, רגוע, ובשקט. עבור אומנים בתקופות עמוסות, מומלץ להשתמש בקול באופן מינימלי מעבר לשעות שנמצאים בחזרות ומופיעים.

 

מומלץ מאוד גם לצמצם את השימוש בטלפון סלולרי, ובכלל זה להימנע משימוש בדיבורית, היות שבאופן לא מודע אנו מגבירים את הקול כדי להתגבר על הרעשים שסביב ועל המרחק מהמיקרופון.

 

כדי שנוכל ליהנות עוד שנים רבות, מיהורם גאון ומזמרים עסוקים שכמותו, חשוב לומר שבזמן שלא עושים חזרות ולא שרים - פשוט שותקים. ונברכו ברפואה שלמה.

 

ד"ר יונתן להב הוא מומחה לניתוחי גרון ומנהל היחידה לכירורגיה של מיתרי הקול במרכז א.ר.ם באסותא ת"א ובמרכז הרפואי קפלן ברחובות.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: משה מילנר, לע"מ
נדר של שתיקה. גאון
צילום: משה מילנר, לע"מ
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים