לך תבחר: 6 טיפים לבחירת אדניות למרפסת
רבים בוחרים אדנית לפי התאמתה לעיצוב המרפסת. האם לקחתם בחשבון את יציבות האדנית, המשקל שהמרפסת יכולה לשאת, צורת האדנית ומידת החספוס של חלקה הפנימי? אתר "המקצוענים" עם טיפים למגדל העציצים המתחיל
בדיוק כפי שאנו בוחרים צמחים, גם בבחירת אדניות, פעמים רבות אנו מתבססים על הצבע והצורה שלהם. לרוב, לאחר שבחרנו עציץ, נבחר עם פחות תשומת לב את האדנית שתהווה את מקום משכנו החדש, ופעמים רבות היא שתקבע את איכות קליטת הצמח. בדיוק בשביל זה הכנו לכם מדריך, עם כמה דברים שכדאי לקחת בחשבון בסיבוב הבא במשתלה.
עוד כתבות בנושא:
חידוש והקמת גינה בבניין משותף: 4 טיפים להצלחה
אל תזרקו את הכסף שלכם מהגגנפרדנו כך: כשאין ברירה וחייבים לכרות את העץ
האם המרפסת שלכם יכולה לשאת את משקל האדניות?
אם אתם מתכננים כמות גדולה יחסית של אדניות על המרפסת, אל תקלו בראש בבירור המשקל שלהן. "מעבר לעובדה שמישהו יצטרך לשנע את האדנית למרפסת, ולהזיז אותה במהלך ניקוי יסודי של הרצפה, הדבר החשוב ביותר הוא העובדה שלמרפסת יש עומס מקסימלי אותו היא יכולה לשאת מבלי לסכן את יציבותה", מסביר אייל מליון, הנדסאי אדריכלות נוף ובעלי הבלוג 'אדנית'.
"אם אתם מתכננים למקם עץ פרי גדול, ולרכוש אדנית בטון, קחו בחשבון שבשילוב עם תערובת הגן הלחה שבתוכו, קיבלתם משקל בלתי מבוטל. כשמדובר בכמות של אדניות באותה מרפסת קטנה, זה יהיה בפירוש חסר אחריות להתעלם מעניין המשקל. לכן, בדקו עם קונסטרוקטור מה המשקל המקסימלי שהמרפסת שלכם יכולה לשאת, ורכשו אדניות תוך התחשבות במשקל הכולל שיהיה לה כשהעץ והתערובת בפנים".
אדנית מרובעת נוטה להיסדק בקלות רבה יותר
"מרבית האנשים מפספסים את השלב שבו שורשי הצמחים מתחילים 'לנפח' את דפנות האדניות ולסדוק אותן", מסביר מליון. "מבנה עגול של מיכלים ואדניות הוא חזק יותר, מאשר אדניות מרובעות או מלבניות הנוטות להיסדק ולהישבר בקלות רבה יותר. אם בכל זאת אתם מתעקשים על אדנית מרובעת, דאגו לבחור בצמחיה מתאימה, היו ערניים למצב שבו האדנית מתחילה לשנות את הצורה וזכרו לחדש את תכולת האדנית בזמן".
ישנם חומרים שיאגרו יותר חום בשמש
"לחומר יש השפעה גם על המשקל וגם על הצימוח", מסביר מליון. "ישנם חומרים שסופגים ואוגרים חום יותר מאחרים. למשל, אדניות ועציצי מתכת, במרפסות דרומיות יאגרו חום רב יותר בשל כמות השמש ועוצמתה. לכן, במקרים כאלו מוטב לבחור באדניות מפלסטיק בגלל השילוב של נידוף חום מהיר, משקל קל ופוטנציאל נמוך לשבר. לכן, אם אתם מאוד אוהבים אדניות מבטון או מתכת, השתדלו למקם אותם בכיוון צפוני, מערבי או מזרחי".
עדיף אדנית עם טקסטורה המאפשרת שליפה מהירה של הצמח
בשל העובדה שרבים 'מזניחים' (גם אם לא במתכוון) את העציצים במרפסת, דאגו לבחור באדנית שתאפשר לכם שליפה מהירה יחסית של הצמחים החוצה לצורך החלפת התערובת מדי פעם. מליון: "אם המבנה הפנימי של האדנית או הכד הם בצורה מעט קונית (חרוטית), אז החילוץ יעבור ובקלות יחסית. זו הסיבה הנוספת בגללה עדיף לעשות שימוש במכלי פלסטיק, כי מרביתם במבנה קוני ועם טקסטורה פנימית חלקה. בטון וחרס מחוספסים בהשוואה אליהם, ומקשים על שליפת הצמח. כמו כן, חשוב לדאוג לבקש במשתלה שינקבו עבורכם חורים בתחתית האדנית (במידה שאין), לצורך ניקוז תקין של המים".
רוכשים אדנית עם קפל פנימי? אל תשתלו בה עצים או שיחים
יש להתאים את האדנית לצמח שמתכננים לשתול בה גם מבחינת שפת האדנית. מליון: "אם שפת האדנית 'מקופלת' פנימה, בכל פעם שתרצו לעקור או לשלוף התכולה (גם אם היא במבנה קוני) הרי שתתקשו לחלץ את התכולה החוצה. זאת, משום ששפת האדנית תהווה מעין מחסום. ה’קפל’ הפנימי נוח לאחיזת האדנית בדרך מהרכב אל המרפסת אבל בכך מסתיים היתרון שלו. אדניות מסוג זה יתאימו לשתילת עונתיים, או רב-שנתיים. הן פחות יתאימו לשתילת עצים או שיחים בעלי נפח שורש גדול".
אדניות בעלות מבנה צר וגבוה יהפכו לסירת מפרש ברוח
אדניות בעלות מבנה צר וגבוה מועדות לפורענות מצד רוחות, במיוחד במרפסות בקומות גבוהות. מליון: "אם בכל זאת בחרתם בהן, הקפידו לשתול בהן צמחיה נמוכה, כדי שאלו לא יהפכו למעין סירות עם מפרש ברוח. אם לאדנית בסיס צר ופתח עליון רחב, היא הרבה פחות יציבה ותתהפך בקלות. במקרה כזה, אם אתם שותלים עץ לימון למשל בתוכן, קחו בחשבון שכדי לחדש את תכולתו בעתיד, תצטרכו כנראה לשבור את הכד".
צריכים גנן? לחצו כאן
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"