שתף קטע נבחר

 

הפרישה האמריקנית מהסכם הגרעין: שאלות ותשובות

בעקבות הודעתו הדרמטית של נשיא ארה"ב על הפרישה מהסכם הגרעין, נותרו כמה שאלות פתוחות. ד"ר אמילי לנדאו מהמכון למחקרי ביטחון לאומי מנסה לענות על חלק מהן

 

 

טראמפ מודיע על הפרישה מהסכם הגרעין

טראמפ מודיע על הפרישה מהסכם הגרעין

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הודעתו הדרמטית של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ על הפרישה מהסכם הגרעין עם איראן הכניסה את כל העולם לסחרור, שהותיר כמה שאלות פתוחות. ראש תוכנית בקרת נשק במכון למחקרי ביטחון לאומי, ד"ר אמילי לנדאו, עם התשובות.

 

האם פרישתה של ארה"ב מההסכם מבטלת אותו הלכה למעשה?

כרגע לא, אם כי אין פה פתרון בית ספר ונצטרך לראות כיצד תפעל כל אחת מהמדינות הנוספות החתומות על ההסכם בימים הקרובים.

 

טראמפ על הסכם הגרעין (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

טראמפ על הסכם הגרעין (צילום: AP)
טראמפ לאחר החתימה על חידוש הסנקציות על איראן(צילום: AP)

 

מה משמעות הפרישה של ארה"ב מההסכם?

אנחנו עדיין לא יודעים משום שאנו לא יודעים מה יתר המדינות יעשו. לעניות דעתי, טראמפ מנסה להחזיר את הסנקציות הקשות מתוך הבנה שזה המפתח שהיחיד שעזר מול האיראנים, הן ב-2003 והן ב-2013. אז האיראנים חשבו שהאמריקנים יתקפו ובאו לשולחן המשא ומתן. טראמפ כנראה מקווה שהוא יוכל להוביל אותם לשם שוב ולהשיג הסכם טוב יותר.

 

הרבה תלוי ביתר השחקנים האירופאים, כי איראן תעשה הכול בכדי להישאר בהסכם שכרגע הוא טוב מאוד עבורה, עם ויתורים מינימליים וכסף רב שנכנס למדינה. איראן יודעת שהאירופים רוצים את ההסכם כי יש להם אינטרסים עסקיים באיראן, אבל אם יהיו סנקציות אמריקניות מורחבות זה יקשה על האירופים לעבוד עם איראן.

 

כל המטרה של טראמפ היא להגביר את הלחץ כך שאירופה תצטרך להחליט מה יותר חשוב לה, האינטרסים הכלכליים שלה באיראן או הקשר הטראנס-אטלנטי עם ארה"ב. קצת קשה להאמין שהם לא יבינו שהאינטרס שלהם מול ארה"ב גובר על זה מול האיראנים ויכול להיות ש ינסו לסגור עסקה שתתאים יותר לארה"ב.

 

האם יכול להיווצר קרע בעקבות אירועי אמש בין ארה"ב לאירופה?

כן, ברטוריקה האירופאים אולי יאשימו את טראמפ בכישלון ההסכם ובכך שאיראן תישאר גרעינית, אבל בסופו של יום נצטרך לחכות ולהמתין בכדי לראות איזה שיקול גובר על השני מבין השיקולים האירופאים.

 

חסן רוחאני (צילום: רויטרס)
נשיא איראן חסן רוחאני(צילום: רויטרס)

האיראנים יכולים לעמוד בסנקציות האמריקאיות?

 

הרבה תלוי בהחלטות של המשטר האיראני ואיך שיפעל. בשנת 2013, בעת הסנקציות שהגיעו לאחר האביב הערבי, הרבה התקוממו נגד המשטר וניסו לעשות מהפיכה. המשטר אז חשש שהאזרחים יצליחו ולכן בין היתר נסוג להסכם.

 

אם גם הפעם המשטר יגיע להחלטה שיש לו סכנה או ירגיש שהוא לא יכול להמשיך להתקיים ייתכן והאיראנים יעשו ויתורים כואבים מבחינתם בכדי לחזור למשא ומתן, ידוע לנו ולטראמפ ממקרי עבר שהאיראנים עובדים תחת לחץ וזה עוזר להכניס אותם ללחץ בכדי להשיג תוצאות.

 

האם בשל ביטול ההסכם מהצד האמריקני האיראנים ינסו לתקוף את ישראל?

לישראל ולאיראן יש חשבון פתוח וכנראה שישראל תמשיך לתקוף בכדי להגן על האינטרסים שלה כל עוד הם יהיו בסכנה. בשלב מסוים האיראנים יצטרכו להחליט אם להגיב והאם זה משרת את האינטרס שלהם להגיב. אם כן, שאלה נוספת שעומדת באוויר היא איך הם יגיבו?

 

מי המדינות שנותרו בהסכם הגרעין לאחר פרישתה של ארה"ב?

מלבד איראן, נותרו בהסכם חמש מדינות נוספות, ארבעת המדינות שמשתייכות יחד עם ארה"ב לחמשת המעצמות: צרפת, בריטניה, רוסיה וסין וכן מדינה אירופית נוספת שחתומה על ההסכם, גרמניה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
טראמפ מחדש את הסנקציות על עיראק
צילום: AFP
מומלצים