שתף קטע נבחר

 

הסנקציות על איראן: עסקאות הענק עם אירופה בסכנה

באיראן מבינים שלסנקציות החדשות של ארה"ב יהיו השלכות כואבות, וגם חברות שחתמו על חוזים עסקיים עם הרפובליקה האיסלאמית בזכות ההסכם עלולות להיפגע. במוקד החששות: חוזי ענק לרכישת 210 מטוסים בשווי כ-40 מיליארד דולר

דונלד טראמפ עלי חמינאי איראן סנקציות בואינג איירבוס מטוס (צילום: AP,רויטרס,שאטרסטוק)
"טראמפ, עשית טעות". הכלכלה האיראנית חוששת(צילום: AP,רויטרס,שאטרסטוק)

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הודיע אמש שארה"ב פורשת מהסכם הגרעין שנחתם עם איראן ומחדשת את הסנקציות נגדה "באופן החמור ביותר". נשיא איראן חסן רוחאני ניסה אתמול לשדר "עסקים כרגיל", בעוד בכירים כמו יו"ר הפרלמנט האיראני ומפקד משמרות המהפכה שחררו הבוקר הצהרות תקיפות בדבר "סופו של ההסכם" - אולם באיראן חוששים לגורל עסקאות הענק שנחתמו בזכות ההסכם, ומבינים שלסנקציות החדשות יהיו השלכות כואבות עבורה. "טראמפ, עשית טעות", סיכם זאת המנהיג העליון עלי חמינאי.

 

העיתון הממשלתי הרשמי "איראן" דיווח היום (ד') כי ברפובליקה האיסלאמית חוששים שבעקבות הפרישה מההסכם וחידוש הסנקציות, החוזים שנחתמו בין איראן לבין יצרניות המטוסים "איירבוס" ו"בואינג" יבוטלו. בזכות הסכם הגרעין יכלה איראן לחתום עם "איירבוס" על הסכם לרכישת 100 מטוסים בסכום של 19 מיליארד דולר, ועל הסכם עם "בואינג" לרכישת 110 מטוסים בסך 19.6 מיליארד דולר.

 

טראמפ פורש מהסכם הגרעין

טראמפ פורש מהסכם הגרעין

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

צי מטוסי הנוסעים של איראן הוא מאוד מיושן, ועבור חברות התעופה האיראניות רכישות אלה הן בגדר חמצן לנשימה. חלק קטן מאוד מהמטוסים כבר סופקו, אך רובה המכריע של העסקה טרם יצא לפועל.

 

חברות אירופאיות רבות, בהן "איירבוס", "סימנס" ו-PSA, עשויות להיפגע בעקבות החלטת טראמפ. לדברי החברות, הן עוקבות מקרוב אחר ההתפתחויות. "כמו שחקנים כלכליים אחרים, אנו עוקבים אחר האירועים וכן אחר עמדתו הרשמית של האיחוד האירופי", אמר דובר תאגיד PSA שבו חברה גם יצרנית הרכב פג'ו. "אנו בוחנים את משמעויות ההחלטה" הוסיף סמנכ"ל הכספים של "סימנס" ראלף תומאס.

 

בנאומו, הבהיר אמש טראמפ: "תוך כמה רגעים אני אחתום על צו נשיאותי שיתחיל את חידוש הסנקציות הגרעיניות של ארה"ב נגד המשטר האיראני. אנחנו נכונן אותן ברמה הגבוהה ביותר של הסנקציות הכלכליות, כל מדינה שעוזרת לאיראן בחיפוש אחר נשק גרעיני עלולה להיענש גם היא בסנקציות חריפות של ארה"ב".

 

הדובר של ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי התייחס לדברים היום בצהריים, ואמר כי "בריטניה בוחנת את המידע על ההשפעות של הסנקציות החדשות". לדבריו, "עוד מוקדם מדיי לקבוע, אבל אין ספק שזה נושא שעוד נדון עליו עם עמיתינו באירופה".

בואינג 747  (צילום: AP)
חשש שהחוזה יבוטל. מטוס "בואינג" 747 בשירות "איראן אייר"(צילום: AP)

מטוס איירבוס (צילום: רויטרס)
100 מטוסים ב-19 מיליארד דולר. מטוס "איירבוס" איראני(צילום: רויטרס)

עיתונים באיראן הבוקר (צילום: AFP)
העיתונות האיראנית, הבוקר(צילום: AFP)

אתמול, לפני נאום טראמפ, ביקר נשיא איראן חסן רוחאני באחד ממפעלי הנפט האיראניים וציין שעל ארצו לשאוף להגיע לאוטונומיה בייצור מקורות אנרגיה, עם דגש על הנפט. זאת משום שלדבריו על איראן להכין את עצמה לאפשרות של הטלת סנקציות על המדינה, ועליה להיערך בהתאם כדי לצמצם את התלות שלה במדינות המערב.

 

הסקנציות שעשויות לחזור יכללו, בין היתר, הטלת הגבלים על סחר וביצוע עסקאות עם הבנק המרכזי של איראן, הגבלת מדינות ובנקים מלעבוד עם בנקים איראניים ו/או להעביר כספים דרכם, ואיסור לנהל קשרי סחר ו/או ביטוח עם חברת הנפט האיראנית או מי מטעמם.

 

עוד עשויים לחול הגבלות על גופים שעובדים עם חבורת לייצור אנרגיה באיראן, נמלים ואוניות מסחר, איסור לקנות או למכור לאיראן גז טבעי, איסור לקנות או למכור לאיראן רשימה ארוכה של סוגי מתכות שונים, בין היתר גרפיט, ואיסור על יצירת קשרי מסחרי עם חברות לתעופה אזרחית.

 

הוראתו של טראמפ חוסמת חוזים חדשים ונותנת ארכה של 180-90 יום לחברות בעלות מחויבויות עסקיות קיימות כלפי איראן. אך עד אוגוסט או נובמבר, יהיה עליהן לעמוד במערך סנקציות נרחב שמטרותיו הן הבנק המרכזי והמגזר הפיננסי האיראניים, תעשיית הנפט, הספנות, ונקודות לחץ כלכליות נוספות של הרפובליקה האיסלאמית.

 

הטלת המגבלות ישפיעו באופן ניכר על המדינה האיראנית, החל מהחרפת המיתון העמוק שבו נמצאת המדינה, עלייה במחירי הדלק, המים והאוכל, ופגיעה בתעשייה האיראנית.

שריפת דגל ארה
בפרלמנט האיראני זועמים(צילום: AFP)

שריפת דגל ארה
(צילום: AFP)

 

שריפת דגל ארה"ב בפרלמנט האיראני

שריפת דגל ארה"ב בפרלמנט האיראני

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"לא מקובל שארה"ב תהיה 'משטרת הכלכלה בעולם'"

המטבע האיראני, הטומאן, כבר משקף היטב את השפעות החלטת טראמפ. בשנת 2013 דולר אחד היה שווה ערך ל-36,000 טומאן. בזכות המשא ומתן שהתגבש בנוגע להסכם הגרעין, התחזק בהדרגה ערך הטומאן עד ל-31,000 טומאן מול דולר אחד.

 

בשנת 2017 ערך המטבע התחיל להיחלש שוב, ובסוף השנה דולר אחד היה שווה 42,500 טומאן. בשבוע שעבר הערך צנח ל-55,000 טומאן מול דולר אחד, והיום כבר צנח ל-75,000 טומאן מול דולר אחד.

 

בתוך כך, האיחוד אירופי הודיע היום כי הוא דבק בהסכם הגרעין שנחתם בין איראן לבין המעצמות, למרות החלטת ארה"ב לפרוש ממנו. בהודעה משותפת של 28 ממשלות אירופאיות נכתב כי "האיחוד יוודא כי לא יוטלו שום סנקציות על טהרן מצידה של אירופה".

אנגלה מרקל תרזה מיי עמנואל מקרון (צילום: EPA , רויטרס)
"האיחוד האירופה יוודא שלא יוטלו סנקציות מצד אירופה". מיי, מקרון ומרקל(צילום: EPA , רויטרס)

"כל עוד איראן ממשיכה ליישם את התחייבויותיה בנוגע לפעילותה הגרעינית, אירופה תישאר מחויבת למימוש מלא של ההסכם", נכתב בהודעה. "הסרת הסנקציות היא חלק חיוני מההסכם, והאיחוד האירופי מחויב לוודא שמצב זה יימשך". שר הכלכלה הצרפתי, ברונו לה מאייר, צוטט ברשת "אל-ג'זירה" אומר ש"לא מקובל שארה"ב תהיה 'משטרת הכלכלה' בעולם".

 

עם זאת, העונשים המחודשים נגד איראן אינם מיידיים, אלא ייכנסו לתוקף במהלכם של ששת החודשים הקרובים - מה שנותן זמן לשאת ולתת על הסכם חדש שיחליף או ישלים את ההסכם שנחתם בזמן כהונת הנשיא הקודם ברק אובמה.

 

ראש תוכנית בקרת נשק במכון למחקרי ביטחון לאומי, ד"ר אמילי לנדאו, העריכה בשיחה עם ynet כי טראמפ מנסה להחזיר את הסנקציות הקשות מתוך הבנה שזה המפתח שהיחיד שעזר מול האיראנים, הן ב-2003 והן ב-2013. "אז האיראנים חשבו שהאמריקנים יתקפו ובאו לשולחן המשא ומתן. טראמפ כנראה מקווה שהוא יוכל להוביל אותם לשם שוב ולהשיג הסכם טוב יותר".

 

לדבריה, "הרבה תלוי ביתר השחקנים האירופאים, כי איראן תעשה הכול בכדי להישאר בהסכם שכרגע הוא טוב מאוד עבורה, עם ויתורים מינימליים וכסף רב שנכנס למדינה. איראן יודעת שהאירופים רוצים את ההסכם כי יש להם אינטרסים עסקיים באיראן, אבל אם יהיו סנקציות אמריקניות מורחבות זה יקשה על האירופים לעבוד עם איראן".

 

ד"ר לנדאו הוסיפה כי "כל המטרה של טראמפ היא להגביר את הלחץ כך שאירופה תצטרך להחליט מה יותר חשוב לה, האינטרסים הכלכליים שלה באיראן או הקשר הטראנס-אטלנטי עם ארה"ב. קצת קשה להאמין שהם לא יבינו שהאינטרס שלהם מול ארה"ב גובר על זה מול האיראנים ויכול להיות שינסו לסגור עסקה שתתאים יותר לארה"ב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מטוס איירבוס בשירות "איראן אייר"
צילום: רויטרס
מומלצים